Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, a také kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. Připraveno.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. Tak asi 8 minut.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu.
  13. Zakápneme vínem.
  14. Prosmícháme a podusíme asi 15 minut.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minut.
  22. Podáváme.

Kroupový kuba / Postní hostina na začátek roku

Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Ale to tak dneska si nebudeme brát, patří nějak k Vánocům a dělává se v tom čase. Plus mínus.

Kroupový kuba
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Doba vaření
65 minut
Kroupový kuba
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Doba vaření
65 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kroupy propereme a namočíme do studené vody. Má to být přes noc, ale šumavská krupárna Mrskoš v návodu uvádí 30 minut. Tak to trochu zkombinujeme s jinými postupy. Takže vodu po půl hodince slijeme a dáme novou. Pak do vody přidáme sůl a vaříme 25 minut. Je dobré je míchat, aby se nepřipálily. Pak kroupy zase propereme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi pak rozhřejeme sádlo a orestujeme cibulku dozlatova.
  3. Přidáme kmín
  4. a restujeme půl minuty.
  5. Přidáme houby.
  6. Promícháme.
  7. Krátce podusíme. Tak 5 či 6 minut.
  8. Přidáme kroupy.
  9. Osolíme,
  10. opepříme, přidáme majoránku
  11. a česnek a restujeme. Tak 6 až 8 minut.
  12. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme máslem.
  13. Směs krup s houbami přendáme do vymazané misky, uhladíme
  14. a pečeme 20 až 25 minut dozlatova.
  15. Hotovo. Dobrou chuť.

Dušené červené zelí / Aloha, příloha

Tentokrát je to sterilované zelí ze sklenice. Takže světlejší než to kysané z pytlíku nebo dokonce z hlávky zelí jako takové.

Dušené červené zelí / Aloha, příloha
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Dušené červené zelí / Aloha, příloha
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme zelí.
  3. Přidáme kmín.
  4. Osolíme.
  5. Zakryjeme a dusíme tak 25 minut.
  6. Pak přidáme nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí. Promícháme.
  7. Přidáme 15 g cukru. Přilijeme trochu octa, podle chuti. Promícháme a necháme ještě chvilku dusit. Pak odstavíme a necháme dojít.
  8. Podáváme s kouskem husy a houskovým knedlíkem.

Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu

Tuhle to padlo v práci, že si Pavla udělá houbovou omáčku. Jen s knedlíkem. Maso netřeba. A vidíte, mě takhle triviální večeře nenapadla. A jako oběd, je to prostě bez diskuse, fajn.

Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si, co potřebujeme.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky. V misce máme ještě hrst namočených lesních hub z Jeseníků. Před přidáním do omáčky je vyždímáme (stačí v ruce).
  3. Rozpálíme 3 lžíce másla a cibulku necháme zesklovatět.
  4. Přidáme nakrájené žampiony a pak po chvíli ještě lesní houby. Osmahneme. Ono to vypadá, že se houby do kastrolu ani nevejdou, ale to si sedne.
  5. Dobře osolíme, přidáme drcený kmín.
  6. Po 10 minutách opékání přilijeme smetanu. Že občas promícháme je snad jasné.
  7. Přivedeme k varu a pak necháme mírně probublávat tak 5 až 10 minut. Občas promícháme, bublání to nenaruší.
  8. Připravíme si jíšku. Do másla přidáme mouku a osmahneme.
  9. Zahustíme jíškou. Ještě tak 3 minuty provaříme.
  10. Hotovo, můžeme podávat.
Tip:

Grilovací chléb se strukturou
Narazil jsem na něj v Kauflandu. Je to předpečený pšeničný chléb s drážkovou strukturou, který můžete grilovat, péci v troubě a dokonce i v topinkovači. Doporučuje se jako příloha k omáčkám a k obložení. Doslova: Ideal für saucen & zum belegen. Jo, je z Holandska.

Chleba na gril