Marinovaná vepřová žebírka | Doma jako v hospodě
Marinovaná žebírka
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
135minut
Jak na to:
  1. Připravíme si passatu a hořčici.
  2. Smícháme rajčatovou passatu s horčicí.
  3. Přidáme pepř a sůl.
  4. Přidáme chilli, trochu grilovacího koření a granulovaný česnek.
  5. Přidáme med. Vše dobře promícháme.
  6. Zalijeme černým pivem. Tak, aby se vytvořila marináda. Zbytek piva si odložete na pozdější překévání pečených žebírek.
  7. Připravíme si žebra, ta uzená jdou rozříznout nožem.
  8. Žebírka dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Uzavřeme dáme do chladu tak 2 hodiny.
  9. Žebírka naskádáme do pečící misky. Dáme do trouby předehřáté na 135 °C. Pečeme 60 minut. Pak žebra otočíme a zvýšíme teplotu na 150 °C. Podlijeme trochou černého piva. Pečeme ještě 30 minut. Pak znovu otočíme a pečeme ještě 30 minut.
  10. Pak ještě přelijeme černým pivem a pečeme 15 minut při teplotě 190 °C.
  11. Podáváme s dalamánkem a křenem.