Kuřecí polévka | Prostě zdravý vývar

Když je nejhůř, pomůže vývar. Tedy kuřecí vývar. Tak už to mám od dětství. Prostě zesláblý organismus znovu nakopne, nebo aspoň vykurýruje.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
100 minut
Tak příprava zabere tak asi 15 minut, ale pak počítejte ještě s hodinku a půl, minimálně, na vaření. Když mluvím o vaření, má to být spíše tažení. Tedy mírná teplota, která všechny suroviny hladí a čechrá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
100 minut
Tak příprava zabere tak asi 15 minut, ale pak počítejte ještě s hodinku a půl, minimálně, na vaření. Když mluvím o vaření, má to být spíše tažení. Tedy mírná teplota, která všechny suroviny hladí a čechrá.
Kuřecí polévka | Prostě zdravý vývar
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Hřbety omyjeme, zeleninu pokrájíme na větší kousky. Z celeru použijeme jen jeden stonek. Přidáme cibuli se slupkou. Zalijeme vodou a přidáme koření. Osolíme.
  2. Když máme tak po hodince a půl uvařeno (utaženo se neříká a to je škoda), polévku scedíme. Část vývaru si můžeme odložit a dát zamrazit pro další použití. I tam nám zbyde litr polévky, což pro dva stačí.
  3. Cibuli a celer vyhodíme, část mrkve a petržele nakrájíme. Nakrájíme i zbylý stonek řapíkatého celeru, na jemnější kousky.
  4. Maso i zeleninu vrátíme do vývaru.
  5. Přidáme hrst vřeten. Estéti a zavilci možná budou tuhle hrst vařit zvlášť. Má to jisté opodstatnění, ale v malém množství to zase není až tak důležité. Povaříme podle potřeby těstovin, tak 7 až 8 minut.
  6. Podáváme zdobené petrželkou nebo bazalkou.

Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla své místo.Tuhle jsem narazil při dumání, jak připravit kotlety, které by se na jazyku rozplývaly, na bakoňské kotlety.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kotlety naklepeme a na okrajích nařízneme. V oleji rozpustíme máslo a kotety z obou stran prudce opečeme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
  3. Do kastrolu dáme slaninu a opečeme, aby pustila tuk.
  4. Přidáme cibuli a restujeme.
  5. Přidáme žampiony a chvíli restujeme,
  6. pak zakryjeme a dusíme tak 5 minut.
  7. Přidáme uzenou papriku a promícháme.
  8. Přilijeme vývar.
  9. Osolíme.
  10. Přidáme maso,
  11. zakryjeme a dusíme asi 40 minut.
  12. Do smetany dáme mouku a dobře prošleháme.
  13. Smetanu přilijeme do omáčky
  14. a necháme tak ještě aspoň 5 minut provařit.
  15. Podáváme s dušenou rýží.
Tip:

Jinou možností je, že přidáme ještě k žampionům lečo.

Treska po mlynářsku | Jak prosté

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Má o tom svědčit o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kolik asi tak u nás? Nevím. Ale fish and chips je pověstné. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Už ji tady máme. Treska na másle s petrželovou natí a citrónem je další z možností. Nebo další tady. Zkusme to.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
„Po mlynářsku“ si můžeme také jednoduše přeložit, že rybu vyválíme v mouce. A to je celá paráda. Takže tady máme aljašskou tresku, kterou ulovili v severozápadním Tichém oceánu vlečnými sítěmi. Co na hejna tresek je past. A ta naše treska tedy urazila docela velkou vzdálenost než přistála na Žižkově, kde jsem ji ulovil a pak vlekl bez sítě. Ano, dělám si legraci, je to jen hříčka, protože tahle treska na talíři má 360 gramů. Ale v tom nákupu toho bylo přece jen víc...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
„Po mlynářsku“ si můžeme také jednoduše přeložit, že rybu vyválíme v mouce. A to je celá paráda. Takže tady máme aljašskou tresku, kterou ulovili v severozápadním Tichém oceánu vlečnými sítěmi. Co na hejna tresek je past. A ta naše treska tedy urazila docela velkou vzdálenost než přistála na Žižkově, kde jsem ji ulovil a pak vlekl bez sítě. Ano, dělám si legraci, je to jen hříčka, protože tahle treska na talíři má 360 gramů. Ale v tom nákupu toho bylo přece jen víc...
Treska po mlynářsku | Jak prosté
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na talíř nasypeme mouku, osolíme ji a opepříme.
  2. Porce ryby v ní obalíme, přebytečnou mouku oklepeme.
  3. Na velké pánvi rozehřejeme polovinu másla. Když začne pěnit, přidáme porce ryby, které z každé strany dobře opečeme. Po opečení je dáme stranou a uchováme v teple.
  4. Pánev vytřeme papírovými ubrousky. Zbylé máslo zprudka zahříváme, až začne zlátnout. Přimícháme petrželovou nať.
  5. Zakapeme citronovou šťávu.
  6. Směsí přelijeme ryby. Podáváme, zdobíme kolečky citronu a petrželovou natí. A k tomu ještě přidáme vařené brambory.

Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře

Horní kuřecí stehna opět v centru pozornosti. Tentokrát to bude docela rychlá záležitost. A ještě tu máme další horní stehna, tentokrát pečená a rovnou s kaší.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.
Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Stehna osolíme a opepříme. Z obou stran.
  2. Opečeme na oleji, ve kterém je kousek másla.
  3. Opečeme z obou stran. Pak maso vyjmeme a dáme stranou.
  4. Mezitím nahrájíme žampiony a cibuli.
  5. Osmahneme cibuli.
  6. Přidáme houby a necháme chvíli, aby se orestovaly.
  7. K houbám vrátíme maso.
  8. Zalijeme vodou. Necháme dusit tak 30 minut. Při konci vaření ještě přidáme tekutý kuřecí bujón a promícháme.
  9. Dvě lžičky hladké mouky rozmícháme ve vodě. Celozrnná je proto, že mi ta klasická došla. Vlijeme do omáčky a promícháme. Necháme 5 minut provařit.
  10. Podáváme s rýží.