Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla své místo.Tuhle jsem narazil při dumání, jak připravit kotlety, které by se na jazyku rozplývaly, na bakoňské kotlety.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kotlety naklepeme a na okrajích nařízneme. V oleji rozpustíme máslo a kotety z obou stran prudce opečeme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
  3. Do kastrolu dáme slaninu a opečeme, aby pustila tuk.
  4. Přidáme cibuli a restujeme.
  5. Přidáme žampiony a  chvíli restujeme,
  6. pak zakryjeme a dusíme tak 5 minut.
  7. Přidáme uzenou papriku a promícháme.
  8. Přilijeme vývar.
  9. Osolíme.
  10. Přidáme maso,
  11. zakryjeme a dusíme asi 40 minut.
  12. Do smetany dáme mouku a dobře prošleháme.
  13. Smetanu přilijeme do omáčky
  14. a necháme tak ještě aspoň 5 minut provařit.
  15. Podáváme s dušenou rýží.
Tip:

Jinou možností je, že přidáme ještě k žampionům lečo.

Treska po mlynářsku | Jak prosté

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Má o tom svědčit o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kolik asi tak u nás? Nevím. Ale fish and chips je pověstné. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Už ji tady máme. Treska na másle s petrželovou natí a citrónem je další z možností. Nebo další tady. Zkusme to.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
„Po mlynářsku“ si můžeme také jednoduše přeložit, že rybu vyválíme v mouce. A to je celá paráda. Takže tady máme aljašskou tresku, kterou ulovili v severozápadním Tichém oceánu vlečnými sítěmi. Co na hejna tresek je past. A ta naše treska tedy urazila docela velkou vzdálenost než přistála na Žižkově, kde jsem ji ulovil a pak vlekl bez sítě. Ano, dělám si legraci, je to jen hříčka, protože tahle treska na talíři má 360 gramů. Ale v tom nákupu toho bylo přece jen víc...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoy 10 minut
Doba vaření
15 minut
„Po mlynářsku“ si můžeme také jednoduše přeložit, že rybu vyválíme v mouce. A to je celá paráda. Takže tady máme aljašskou tresku, kterou ulovili v severozápadním Tichém oceánu vlečnými sítěmi. Co na hejna tresek je past. A ta naše treska tedy urazila docela velkou vzdálenost než přistála na Žižkově, kde jsem ji ulovil a pak vlekl bez sítě. Ano, dělám si legraci, je to jen hříčka, protože tahle treska na talíři má 360 gramů. Ale v tom nákupu toho bylo přece jen víc...
Treska po mlynářsku | Jak prosté
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na talíř nasypeme mouku, osolíme ji a opepříme.
  2. Porce ryby v ní obalíme, přebytečnou mouku oklepeme.
  3. Na velké pánvi rozehřejeme polovinu másla. Když začne pěnit, přidáme porce ryby, které z každé strany dobře opečeme. Po opečení je dáme stranou a uchováme v teple.
  4. Pánev vytřeme papírovými ubrousky. Zbylé máslo zprudka zahříváme, až začne zlátnout. Přimícháme petrželovou nať.
  5. Zakapeme citronovou šťávu.
  6. Směsí přelijeme ryby. Podáváme, zdobíme kolečky citronu a petrželovou natí. A k tomu ještě přidáme vařené brambory.

Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře

Horní kuřecí stehna opět v centru pozornosti. Tentokrát to bude docela rychlá záležitost. A ještě tu máme další horní stehna, tentokrát pečená a rovnou s kaší.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.
Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Stehna osolíme a opepříme. Z obou stran.
  2. Opečeme na oleji, ve kterém je kousek másla.
  3. Opečeme z obou stran. Pak maso vyjmeme a dáme stranou.
  4. Mezitím nahrájíme žampiony a cibuli.
  5. Osmahneme cibuli.
  6. Přidáme houby a necháme chvíli, aby se orestovaly.
  7. K houbám vrátíme maso.
  8. Zalijeme vodou. Necháme dusit tak 30 minut. Při konci vaření ještě přidáme tekutý kuřecí bujón a promícháme.
  9. Dvě lžičky hladké mouky rozmícháme ve vodě. Celozrnná je proto, že mi ta klasická došla. Vlijeme do omáčky a promícháme. Necháme 5 minut provařit.
  10. Podáváme s rýží.

Zapečené těstoviny | Variace na těstoviny z pece

Ta reklama na billboardech nešla přehlédnout. A lákavý až chytlavý název Těstoviny z pece vytáhl fastofoodový řetězec, který obvykle nabízí jen pizzu. Zdrcující videorecenze s okradenými porcemi varovala nic si neobjednávat. Když k tomu přidáte ještě, že slíbené dodání se dvojnásob prodlouží a cena není zajímavá, spíše šokující, víte kudy cesta nevede. Ale ten nápad se mi zalíbil. Spojení těstovin a pizzou zase není tak špatný. To se dá přece vymyslet a připravit i doma. Na zapečené těstoviny už tu nějaké položky máme. Třeba se žampiony a šunkou. Nebo brnkačku celkem v obvyklém podání.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Dneska budeme experimentovat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Dneska budeme experimentovat.
Zapečené těstoviny | Variace na těstoviny z pece
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cibuli nakrájíme na kolečka, stejně tak párky. Feferonky a jalapeňo nakrájíme nadrobno.
  2. Na oleji necháme zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme párky a mírně opečeme.
  4. Přidáme šunkové koleno.
  5. A ještě feferonky a papričky. Pokud nechcete mít jídlo ostré jako břitva, můžete se mírnit v množství, nebo vynechat.
  6. Máslem vymažeme zapékací miskou.
  7. Poklademe první vrstvu těstovin.
  8. Přidáme vrstvu směsi. Mírně přisolíme, opepříme a přidáme trochu kořenící směsi na pizzu.
  9. Poklademe těstovinami.
  10. Opět poklademe směsí, opět mírně okořeníme a na vrch přidáme těstoviny.
  11. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 20 minut.
  12. Ve smetaně rozmícháme vejce, osolíme a opepříme.
  13. Přidáme část chedaru.
  14. Těstoviny zalijeme smetanou.
  15. Vrátíme do trouby tak na 10 minut. Poté ještě posypeme zbývajícím chedarem a při teplotě 250 °C ještě zapečeme tak 5 minut, aby se na povrchu vytvořila sýrová krusta.
  16. Můžeme podávat.
  17. Třeba s okurkou, ať už rychlokvaškou nebo sterilovanou.