Masové kuličky | Skoro jako z IKEA
Kuličky jako z IKEA
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
25minut
Jak na to:
  1. Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
  2. Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
  3. Přidáme vejce, sůl a koření.
  4. Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
  5. Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
  6. Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
  7. Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
  8. Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
  9. Hotové kuličky dáme stranou.
  10. Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
  11. Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
  12. Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
  13. Přidáme smetanu a promícháme.
  14. Hotová omáčka.
  15. Kuličky podáváme s omáčkou a dalamánkem.