Pečené koleno | Žižkovská variace
Půjdeme do jednoho kolena. Z kýty, to je to horní a je na něm víc masa. Dobrým fíglem je naříznutí kůže. Do čtverců, spirály nebo na koso. Záleží na libosti kuchaře. Každopádně zářezy jsou jednak efektní a jednak umožňují soli a koření přijít blíž k masu.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
100minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Kůži kolena nařízneme několika směry.
  2. Do zářezů vpravíme sůl…
  3. … a rozmarýn. Buď větvičky nebo jen ten sušený, když je nouze.
  4. Přikryjeme a necháme tak aspoň dvě nebo spíš tři hodiny odležet. Nebo i přes noc.
  5. Připravíme si marinádu. Smícháme uzenou papriku, černý mletý pepř, hořčici a 2 lžíce slunečnicového oleje. Dobře promícháme.
  6. Na pánvi rozehřejme olej a opečeme koleno. Tak 5 minut z každé strany.
  7. Cibule nakrájíme tak na čtvrtiny až osminy.
  8. Do pánve po opékání kolene vložíme nakrájené cibule.
  9. Opečeme tak asi 3 minuty.
  10. Koleno vložíme do pekáče.
  11. Přidáme osmahnutou cibuli. Rovnoměrně obložíme, můžete vsunout i pod koleno.
  12. Koleno ze všech stran pomažeme marinádou z paprikou a pepřem. Pěkně zajedeme i do zářezů.
  13. Přidáme rozmarýn, větvičky jsou lepší. Můžete přidat i snítky tymiánu. Tady už máme čerstvé bylinky, uložení kolena přes noc dalo šanci je obstarat.
  14. Přidáme stroužky česneku.
  15. Přidáme několik kuliček jalovce.
  16. Zalijeme pivem.
  17. Zakryjeme fólií. Je lepší dát dvojitou.
  18. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 60 minut.
  19. Odkryjeme a koleno převrátíme.
  20. Pečeme zakryté při 220 °C ještě tak 20 až 30 minut.
  21. Odkryjeme a pečeme asi 10 minut při teplotě 230 °C, aby se vytvořila kůrčička.
  22. Přendáme na talíř….
  23. a zakryjeme fólií ještě necháme odpočinout na 15 minut.
  24. Hotovo. Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí.