Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Tuňáková pomazánka | Má nespočet variací

Patří mezi mé oblíbence, má rychlou přípravu a je úžasně chutná. Pár dní vydrží v lednici než úplně zmizí.

Tuňáková pomazánka | Má nespočet variací
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno, tedy skoro všechno je to o smíchání. Jednoduché jako facka.
Porce Doba přípravy
6 osob 15 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 15 minut
Tuňáková pomazánka | Má nespočet variací
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno, tedy skoro všechno je to o smíchání. Jednoduché jako facka.
Porce Doba přípravy
6 osob 15 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osob
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
  2. Do mísy dáme tvaroh.
  3. Přidáme zcezené tuňáky ve vlastní šťávě. Když to neuděláte, budete mít řídkou kaši. Také se to dá...
  4. Přidáme všechny saláty. Pokud je v salátu western šťáva, zbavte se jí. Ze stejného důvodu jako výše.
  5. Nakrájíme cibuli a papriky. Cibuli na polovinu a pak na čtvrtinu. Pak příčně krájíme. Papriky rozřízneme na čtvrtiny a pak příčně drobně nakrájíme.
  6. Nakrájíme vejce vařené natvrdo.
  7. Nakrájená vejce přidáme do mísy.
  8. Osolíme a opepříme.
  9. Jemně promícháme.
  10. Přidáme papriky a cibuli.
  11. Jemně promícháme.
  12. Naplníme do sklenice.
  13. Podáváme.

Chilli con carne | Rychle a klidně

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád. Když máte, můžete stůl ozdobit žlutými růžemi z Texasu, jak o nich zpíval Waldemar Matuška.

Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibule nakrájíme nadrobno, kapii napříč na proužky, česnek nasekáme. Na rozpáleném oleji dáme zesklovatět cibuli.
  2. Přidáme nasekaný česnek a necháme ovonět.
  3. Přidáme papriku a chvíli necháme osmahnout.
  4. Přidáme mleté maso, které necháme zatáhnout, můžeme ho až opéci do hněda.
  5. Přidáme kořenící směs a promícháme.
  6. Přidáme nakrájená rajčata.
  7. Přidáme zcezené fazole a promícháme.
  8. Přilijeme vodu. Po chvíli ještě přidáme kostku bujónu. Promícháme.
  9. Dusíme tak 8 až 10 minut.
  10. Podáváme s chlebem.

Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho

 

Jednoduchý recept na rychlou přípravu krevet na pánvi. Jamie Oliver se s tím moc nepere, inspiroval mě. Netuším, jestli měl krevety z Ekvádoru, ale volil krevety syrové. V tomhle receptu jsou už předvařené z Teska. Krevet už na této adrese mám povícero. Třeba chilli krevety v tomatové omáčce nebo krevety s rajčaty a špagetami či krevety s řeckou notou.

Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Je dobré si všechno připravit, pak už to bude docela lítat a na nějaké krájení moc času nebude. Takže červenou cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, nasekáme i kousek feferonky.
  2. Orestujeme plátky česneku, krátce, na olivovém oleji.
  3. Přidáme feferonku. Promícháme.
  4. Přidáme nakrájenou cibuli. Několik minut restujeme.
  5. Přidáme krevety.
  6. Osolíme a opepříme podle chuti. Promícháme a prohřejeme. Tak 6 minut. Pro lepší prohřátí můžeme na chvíli přiklopit poklicí.
  7. Promícháme.
  8. Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
  9. Podáváme.
Tip:

Litopenaeus vannamei, tedy krevety bílé, také známé jako tichomořské bílé krevety nebo královská kreveta, jsou druhem krevet ve východním Tichém oceánu běžně lovenými nebo chovanými pro potravu.
Jestli si s nimi chcete poradit, je dost dobrý návod na www.zasadnezdrave.cz