Frankfurtská polévka může na pohled vypadat jako mírně ošizená gulášovka. To tvrdí v Apetitu a mají tak trochu pravdu. Ale to zase není tak podstatné, tahle polévka není nijak ošizená. Už tu máme jednu, no vlastně dvě a ještě variantu a další variantu, tak si přidejme ještě další vyzkoušený recept. Zase improvizace? A proč ne? Hodí se kuřecí vývar. Třeba ten domácí nebo ještě jeden, ale i tekutý bujón Vitany, který opravdu voní jako vývar bez těch podivných přívůní kostky.
Frankfurtská polévka | Ještě jednou a pořád chutná
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chuť jsem na tuhle polévku dostal, když jsem nahlédl do jídelníčku strávníků v práci. Byla tehdy Rankfurtská polévka a mně bylo hned jasné, že to místní nemají jednoduché a leckdy si dávají něco s prazvláštním kvízem. Jasně, že to měla být frankfutská, ale to jen na okraj. Je to polévka, která může být jako přesnídávka nebo i jako hlavní jídlo. V tom druhém případ už odpadá další čas strávený v kuchyni, uvaříte polévku a máte vystaráno. V domácích podmínkách někdy ideál!
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Frankfurtská polévka | Ještě jednou a pořád chutná
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chuť jsem na tuhle polévku dostal, když jsem nahlédl do jídelníčku strávníků v práci. Byla tehdy Rankfurtská polévka a mně bylo hned jasné, že to místní nemají jednoduché a leckdy si dávají něco s prazvláštním kvízem. Jasně, že to měla být frankfutská, ale to jen na okraj. Je to polévka, která může být jako přesnídávka nebo i jako hlavní jídlo. V tom druhém případ už odpadá další čas strávený v kuchyni, uvaříte polévku a máte vystaráno. V domácích podmínkách někdy ideál!
Okoukával jsem fenykl a pořád se to nějak nehodilo. Tak až teď. Už jsem ho ale v jedné redakci zkoušel (ano, byl to časopis Chuť a styl, už není), tak by to neměl být problém. Jo, kdeže jsou ty časy, kdy jsme pro čtenáře objevovali ingredience, které nejsou zase tak obvyklé. A to byl také fenykl. Tak vzhůru na něj. A treskiu, tu tady máme už několikrát. Třeba s citronem.Nebo treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami a co takhle treska s pošírovaným vejcem? Ale nechci odvádět pozornost od našeho hlavního hrdiny, fenyklu. Ne ne!
Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.
Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.
K tomuhle receptu mě inspiroval Mario Batali, který ten svůj nazval Big Games Wings, což bych přeložil tak nějak po svém jako Vysoká hra křidélek. Něco jako Vysoká hra patriotů, občas mě takové blbiny napadají. Ale protože vzdoruji tupému opisování receptů odkudkoliv, udělám si to po svém. Něco jako když si chcete složit skříňku z Ikey a vyleze vám z toho stolek. A ještě zbyde spousta šroubů. No, dělám si legraci. Abych s tou svou hrou nedopadl podobně.
Kuřecí křídla bim bam zvon | Pálivá křidélka
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tentokrát jsem křidélkům neupálil špičky, takže to zchytaly a popálily se při pečení. Děsit se nemusíte, stejně na nich žádné maso není, tak je prostě necháte.
Tentokrát jsem křidélkům neupálil špičky, takže to zchytaly a popálily se při pečení. Děsit se nemusíte, stejně na nich žádné maso není, tak je prostě necháte.
Nasekaná jalapeňo dáme k vypraným křídlům. Smícháme suché koření a zasypeme jím křídla. Zakapeme tabasko a chilli omáčkou. Zalijeme olejem a v boxu všechno protřepeme, aby se marináda dostala úplně všude. Dáme odležet, tak na 3 až 4 hodiny do chladu. Když necháte přes noc, taky dobré.
Marinovaná křídla poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
Pak křídla pečeme při teplotě 200 °C asi 15 minut. Po přečení převrátíme a dopečeme ještě tak 5 až 8 minut.
Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný. Podáváme s houskovým knedlíkem
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.