Pomaloučku pečený vepřový bok s opravdovým bramborovým knedlíkem a dušeným zelím | Dlouhá trať, ale stojí to za to!
Pomalu pečený bok
Volného času jsem využil k nastudování jak připravit opravdu dobrý bramborový knedlík a to se také dalo stihnout, přestože k tomu potřebujete taky na přípravu dost času, hlavně brambory vařené ve slupce a ty pak studené. Pokud máte knedlíky zmáknuté, nesmějte se, ale vzpomeňte si jak jste dělali ty úplně první. Povede se? Nepovede? Loterie, která přes počáteční klopýtání nakonec vyjde.
Porce Doba přípravy
4osoby 10minut
Porce Doba přípravy
4osoby 10minut
Doba vaření
4hodiny
Potřebujete:
Příprava knedlíků
Příprava zelí
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a uděláme v pekáčku hnízdo. Vepřový bok osolíme, opepříme a posypeme kmínem (drceným nebo mletým) a uložíme do pekáčku na cibuli.
  2. Podlijeme jenom troškou vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem (pokud maso zvedá poklici, použijte radši alobal) a dáme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme 4 hodiny. Ano, 4 hodiny. Po 2 hodinách otočíme maso a znovu zakryjeme. Zjistíte, že už pustilo šťávu, takže s podléváním se nemusíte obtěžovat. Šťávou však bok můžete přelít.
  3. Pokud jste ještě nedali vařit brambory, udělejte to. Ve slupce, já do vody přidávám trošku soli, měli byste je uvařit do měkka, sceďte, prolijte studenou vodu a dejte vychladit. V prosinci to půjde snadno, pokud je můžete vystrčit ven a zrovna nemrzne.
  4. Po 3 hodinách pečení můžete maso odkrýt a nechat dopéci další hodinu a v této fázi je můžete obrátit tak na půl hodinky a pak ještě jednou, aby žebra ležela dole a tvořila se jemná kůrčička. Pokud se šťáva více vypekla, můžete přidat trochu horké vody, kterou budete potřebovat na šťávu.
  5. Připravte si zelí. Nakrájejte cibuli najemno a nechte na sádle zesklovatět, tak 4 až 5 minut, střední plamen. Pak přidejte zelí, osolte, přidejte cukr (já dávám dva sáčky kempinkového cukru – co se s ním sladí káva v restauracích), můžete dodat ještě trochu celého kmínu a promíchejte. Dolijte tak 400 ml vody a nechte dusit, což by mělo trvat tak 20 minut, kdy se veškerá voda téměř vytratí.
  6. A jdeme na knedlíky. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Dejte hned vařit velký hrnec vody, osolte ji, a můžete se pustit do knedlíků. Voda se vám začne vařit asi ve chvíli, kdy už je máte hotové.
  7. Do nastrouhaných brambor dáme mouku (může být i dětská krupička, tu také vyzkouším příště, už jsem ji nestihl koupit), dávejte po částech. Přidejte půlku vajíčka. Jak ho rozpůlíme? Vyklepneme vajíčko, rozšleháme a polovinu vlijeme do brambor s moukou. Osolíme, půl lžičky by mohlo stačit, přidáme půl lžičky bramborového škrobu a prohněteme. Mouku můžeme přidávat postupně, pokud máte obavu, že bude těsto řídké, ale 220 g mouky na 500 g brambor by to nemělo dopustit. Vytvořte dva válečky knedlíků, tak o průměru 5 centimetrů. Pěkně se válí na pomoučněném prkénku, těsto se nelepí. Tak, je uváleno, hotovo, voda se vaří, tak do ní opatrně vložte knedlíky a vařte asi 20 minut. Můžete do knedlíků, které klesly ke dnu hrnce a tam se přichytily, šťouchnout měchačkou, vyplavou.
  8. Pohlídejte si zelí, aby bylo akorát, možná jste rychlejší, tak ho odstavte ze sporáku.
  9. Maso pečené pomalu je měkké. Pokud trváte na tom, že by měla kůrčička křupat, můžete v závěru odkrýt a na minutu až dvě pustit gril. Ale nepokažte si celou tu parádu, hlídejte si čas i maso.
  10. Vyndejte bok z trouby, slijte šťávu do kastrůlku a dejte vařit. Zaprašte trochou hladké mouky, tak 2 až 3 lžičky, rozšlehejte a provařte. Šťáva zhoustne. A jste ve finále!
  11. Povedlo se a vyplatilo se počkat si na bok. První můj vlastní knedlík byl načechraný, takže to příště zkusím zase.