Omáčka ze žlutých paprik | Špagety s omáčkou ze žlutých paprik a parmazánem
Omáčka ze žlutých paprik
Fígl (nebo záludnost) receptů z novin a časopisů spočívá v tom, že si musíte dávat pozor, jestli to bude nebo může fungovat. I vcelku nenápadný návod vám může dát zabrat, byť máte po ruce všechny ingredience a víte, jak na to. Pak už je to jako zkouška bojem nebo ohněm. Mám s tím oboustrannou zkušenost. A někdy ujede i odborník, natož pak entuziasta v kuchyni. Při troše odvahy a už nabytých zkušeností si s tím vždycky poradíte. Nebo ty zkušenosti získáte. Tak odvahu. Prostě si to vyzkoušíme a ochutnáme.
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Papriky můžete sežehnout flambovací pistolí nebo je dejte pod gril. Měly by být opáleny ze všech stran. Necháme zchladnout, můžeme si pomoci tekoucí studenou vodou a spálenou slupku oloupeme. Odřízneme vršky, papriky zbavíme jádra i semínek. [Ono by stačilo papriky v troubě opéct, tak 15 minut, jen tu teplotu ohulte, ale papriky si hlídejte. Slupka na žlutých paprikách je jemná, když necháte papriky vychladnout aspoň na teplotu dotyku, slupku sundáte, byť je s tím trochu crcání.]
  2. Rozehřejeme lžíci másla, přidáme šalotku, česnek, rozmarýn a víno. Přivedeme k varu a necháme redukovat, asi tak na polovinu množství. Je dobré stát u plotny a míchat.
  3. Přidáme smetanu a přivedeme opět k varu. Za stálého míchání drátěnou metlou vaříme asi 10 minut.
  4. Připravíme jíšku – smícháme mouku se zbývajícím máslem a přidáme ji za stálého míchání do omáčky.
  5. Žluté papriky nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Pyré pak přidáme do omáčky a vaříme asi 5 minut za stálého míchání.
  6. Přidáme ještě ocet, sůl a pepř. Omáčka by měla být hladká, pokud není, propasírujte si přes jemné síto. [Když zvážíte bod 2, pochopíte, že se vám hladká omáčka asi nepovede. Cibulka ještě drží svůj tvar, byť už je měkká… Pasírování tedy smysl má, ale také můžete zvolit expresnější a expresivnější metodu pro dosažení hladkosti – tyčový mixer. Připadalo mi škoda vylisovat z toho všeho jenom „mošt“ a ochudit se o cibulku i česnek. Ať si pochutnáme.]
  7. Špagety uvaříme v osolené vodě, zalijeme paprikovou omáčkou a posypeme parmazánem. Oceníte příjemnou paprikovou chuť.