Buřtguláš | Ještě trochu jinak

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Buřtguláš |
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
  2. Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
  3. Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
  4. Přidáme kmín, mletou papriku...
  5. ...a hladkou mouku.
  6. Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minut.
  7. Vrátíme uzeninu.
  8. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Osolíme a opepříme. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. Tak 20 až 30 minut.
  9. Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
  10. Podáváme. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tip:

Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.

Tekutý hovězí bujón

Novoroční čočka na kyselo | Varianta 2022

Rok se s rokem sešel a zase tu máme téma: čočka. Musí být na stole, aby se k nám kutálely peníze. Už ji tu máme a hned několikrát, ale není ničeho nikdy dost. Třebaže některé už Nový rok nějak neslaví, ale mohly by. Taky tahle, třeba.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Novoroční čočka na kyselo | Varianta 2022
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku necháme namočit přes noc. Pak se její doba vaření výrazně zkrátí, tak asi na 20 minut. Vodu slijeme a nahradíme novou. Dáme vařit. Přidáme kousky řapíkatého celeru, několik stroužků česneku a bobkové listy.
  2. Mezitím dáme prohřát ve vodě uzené vepřové maso. Přidáme k němu pár kuliček nového koření, černého pepře a bobkový list. Vývar z masa nám ještě může posloužit na polévku.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, na kousku másla pak osmahneme, tak, jak se říká, necháme ji zesklovatět. Asi 4 až 5 minut.
  4. Přidáme tři stroužky nasekaného česneku a dáme mu příležitost zavonět, tak 30 vteřin.
  5. Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku.
  6. Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáváme po částech a vše stále mícháme.
  7. Přidáme bobkový list. Promícháme a vaříme na středním ohni tak asi 10 minut. Pak vyjmeme bobkový list.
  8. Přidáme přecezenou čočku.
  9. Přidáme ocet.
  10. Osolíme a opepříme. Znovu dobře promícháme. Necháme dojít.
  11. Podáváme s uzeným masem a okurkou.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!

No, dobře. Tohle není výkladní skříň neuvěřitelných úspěchů, ale stránka s recepty. Proč by tu neměl být i ten, který si pamatuji z dětství. Jednoduchý jako facka. Mívali jsme okurky na zahrádce a tak nebyl problém. Ocet se dal koupit, na rozdíl od jiných věcí, takže také nebyl problém. I cukr naši zemědělci hrdinně dobývali z řepy. Pepř a sůl tuším nikdy nechyběla. A vody bylo dostatek. Tenhle salát si takové familiární jméno zaslouží.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut

Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut

Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut

Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut

Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Okurku oloupeme škrabkou na zebru a nakrájíme na jemné plátky.

  2. Do vody dáme cukr a dobře rozmícháme. Pak přidáme sůl a pepř. Nakonec ještě ocet. Dobře promícháme a je hotovo. V horkém dni můžete vychladit.

  3. Podáváme.
    Okurkový salát




Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem

Okurkové saláty tady máme v několika variantách. Od těch jen pro odvážné až po jemné.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Okurku ooupeme na zebru. Škrabkou na brambory sloupne pásovitě slupku. Okurku pak nakrájíme na kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  3. Česnek prolisujeme.
  4. Smícháme ocet s vodou, přidáme cukr, sůl a pepř. Dobře promícháme.
  5. Smícháme okurku, cibuli a prolisovaný česnek.
  6. Zeleninu zalijeme nálevem.
  7. Dobrou chuť.