Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polníchpodmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný.K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Rok se s rokem sešel a zase tu máme téma: čočka. Musí být na stole, aby se k nám kutálely peníze. Už ji tu máme a hned několikrát, ale není ničeho nikdy dost. Třebaže některé už Nový rok nějak neslaví, ale mohly by. Taky tahle, třeba.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Čočku necháme namočit přes noc. Pak se její doba vaření výrazně zkrátí, tak asi na 20 minut. Vodu slijeme a nahradíme novou. Dáme vařit. Přidáme kousky řapíkatého celeru, několik stroužků česneku a bobkové listy.
Mezitím dáme prohřát ve vodě uzené vepřové maso. Přidáme k němu pár kuliček nového koření, černého pepře a bobkový list. Vývar z masa nám ještě může posloužit na polévku.
Cibuli nakrájíme nadrobno, na kousku másla pak osmahneme, tak, jak se říká, necháme ji zesklovatět. Asi 4 až 5 minut.
Přidáme tři stroužky nasekaného česneku a dáme mu příležitost zavonět, tak 30 vteřin.
Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku.
Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáváme po částech a vše stále mícháme.
Přidáme bobkový list. Promícháme a vaříme na středním ohni tak asi 10 minut. Pak vyjmeme bobkový list.
Přidáme přecezenou čočku.
Přidáme ocet.
Osolíme a opepříme. Znovu dobře promícháme. Necháme dojít.
No, dobře. Tohle není výkladní skříň neuvěřitelných úspěchů, ale stránka s recepty. Proč by tu neměl být i ten, který si pamatuji z dětství. Jednoduchý jako facka. Mívali jsme okurky na zahrádce a tak nebyl problém. Ocet se dal koupit, na rozdíl od jiných věcí, takže také nebyl problém. I cukr naši zemědělci hrdinně dobývali z řepy. Pepř a sůl tuším nikdy nechyběla. A vody bylo dostatek. Tenhle salát si takové familiární jméno zaslouží.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Okurkové saláty tady máme v několika variantách. Od těch jen pro odvážné až po jemné.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem