Zapečená uzená makrela | Pelikánova miska

Tak jsem zase po odmlce vyrazil na berounské hrnčířské trhy. Bloumal jsem na prořídlém trhu a pak mě oslovil stánek Pelikán. A obhlížel jsem zapékací misku, až mi došlo, že ji musím mít. Doma na mě čekaly uzené makrely, tak mi to všechno secvaklo. Mísa je doma, makrely čekají, jdeme do toho.

Zapečená uzená makrela | Pelikánova miska
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle recept dělávám tak nějak improvizovaně. Je to jednoduché jídlo, které zmákne každý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Zapečená uzená makrela | Pelikánova miska
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle recept dělávám tak nějak improvizovaně. Je to jednoduché jídlo, které zmákne každý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory vaříme ve slupce asi 10 minut, pak oloupeme. Nakrájíme je na kolečka. Papriky nakrájíme napříč na proužky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Makrely zbavíme hlav, páteře a kůže. Opatrně maso po kouskách oddělíme.
  2. Misku vymažeme máslem.
  3. Poklademe první vrstvu brambor.
  4. Poklademe vrstvu masa makrely.
  5. Přidáme trochu kořenící směsi na ryby.
  6. Potom poklademe vrstvu z cibule a paprik.
  7. Na cibuli přidáme další vrstvu brambor. Opepříme.
  8. Vejce rozšleháme ve smetaně, kterou ještě osolíme a opepříme, podle chuti, samozřejmě. Přidáme ještě granulovaný česnek, tak 2 lžičky.
  9. Dáme misku do trouby předehřáté asi na 230 °C. Pečeme 10 minut.
  10. Vejce rozšlehané ve smetaně nalijeme na poskládané brambory, cibuli a makrelu.
  11. Vrátíme do trouby a pečeme tak 40 minut.
  12. Hotovo.
  13. Můžeme podávat.
  14. Dobrou chuť.
Tip:

Použité koření:

Kuřecí paličky s tymiánem a růžičkovou kapustou| Mrkev nesmí chybět

Byl to takový nápad. Růžičková kapusta mě lákala. Ale jak ji připravit? Pomohli mi Australané a já si zkombinoval recepty na Kuřecí paličky prosciutto s máslovou růžičkovou kapustouRychlé pečené kuře s tymiánem, medem a růžičkovou kapustou. Trochu jsem i laboroval s vínem a kostkou zeleninového vývaru.

Kuřecí paličky s tymiánem a růžičkovou kapustou| Mrkev nesmí chybět
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na téhle kombinaci si určitě pochutnáte. Zelenina má překvapivě lahodnou chuť, které jí dodalo bílé víno a kostka zeleninového vývaru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí paličky s tymiánem a růžičkovou kapustou| Mrkev nesmí chybět
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na téhle kombinaci si určitě pochutnáte. Zelenina má překvapivě lahodnou chuť, které jí dodalo bílé víno a kostka zeleninového vývaru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si kuřecí paličky.
  2. Paličky okořeníme směsí koření na křidélka s příchtutí medu (Vitana). Postříkáme olivovým olejem.
  3. Dáme 2 lžíce oleje do pánve.
  4. Přidáme máslo.
  5. Paličky opečeme...
  6. ...z obou stran.
  7. Plech vyložíme pečicím papírem a naklademe osmažené paličky. Obložíme mrkvičkami s částí natě.
  8. Přidáme čerstvý tymián. Vložíme do předeřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 až 25 minut.
  9. Do pánve s osolenou vodou, která vaří, přidáme na polovinu nakrájené kapustičky a celé lusky fazolí. Můžete použít i ty mražené. Vaříme asi 5 minut, pak slijeme a zeleninu prolijeme studenou vodou.
  10. V pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje.
  11. Orestujeme zeleninu.
  12. Přilijeme víno. Přidáme několik stonků tymiánu. Přidáme kostku zeleninového vývaru (ten je bio) a provaříme asi 5 minut, aby se uvařil vývar a víno redukovalo.
  13. Paličky rozložíme na talíř, přidáme pečené mrkvičky a kapustičky s fazolovými lusky.
  14. Dobrou chuť.

Máslové brambory / Skvělá příloha

Brambory jsou oblíbená příloha. A i s ní se dá kouzlit. Prostě je povyšte na lahodnou přílohu.




Máslové brambory / Skvělá příloha

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Brambory můžeme nakrájet na plátky nebo osminky, podle to, jak chcete, aby se na talíři vyjímaly.


Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
30 minut

Máslové brambory / Skvělá příloha

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Brambory můžeme nakrájet na plátky nebo osminky, podle to, jak chcete, aby se na talíři vyjímaly.


Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Důkladně brambory omyjeme, vložíme je do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme kmín, libeček a uvařímete do měkka. Oloupeme.

  2. Do rozpuštěného másla dáme prolisovaný česnek.

  3. Česnek s máslem promícháme.

  4. Přidáme na plátky nakrájené brambory.

  5. Osolíme a přidáme libeček.

  6. Příloha je připravena. Stačí ozdobit nasekanou petrželkou.







Hejk na smetaně se žampiony | Zkouška odvahy

Hejka jsem měl vyhlédnutého, ale pořád to nějak nešlo. Chtělo to odvahu. Já vím, zní to směšně, ale některé věci potřebují čas.

Hejk na smetaně se žampiony
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Hejk na smetaně se žampiony
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si rybu. Rozkrojíme ostrým nožem podél na břišní straně.
  2. Prstem oddělíme páteř od masa. Palec nebo ukazováček, to je jedno. Nůžkami odstřihneme zbytky ploutví na okrajích filetů. Zbavte se těch otravných kostí raději hned.
  3. Dáme vařit brambory nakrájené na plátky.
  4. Vyjmeme z ryby páteř.
  5. Česnek utřeme a pak vetřeme do rybích filetů. Osolíme a opepříme. Nechte tak 5 minut, aby si koření s česnekem s masem trochu pohrálo.
  6. Na másle opečeme filety z obou stran, tak 10 minut nám bude stačit.
  7. Mezitím nakrájíme žampiony na čtvrtiny.
  8. Rybu vyjmeme z kastrolu. Do výpeku přidáme nakrájené žampiony. Osmahneme je.
  9. Žampiony zalijeme smetanou ke šlehání. Promícháme.
  10. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni 10 minut.
  11. Mezitím si nakrájíme pórek na kolečka a osmahneme bramborová kolečka na másle. Než skončí příští krok, budou hotové.
  12. K žampionům přidáme nakrájený pórek, promícháme a povaříme tak 5 minut.
  13. Hejka na žampionech podáváme s opečenými bramborami.
  14. Dobrou chuť.