Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Mash | Inspirace z Korfu

Základ anglické snídaně tvoří vejce, slanina, klobása, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata. Vejce se dělá nejčastěji v podobě mírně tekutého volského oka, přípustná jsou však i vajíčka míchaná. Anglická slanina s rovnoměrným poměrem tuku a masa obvykle pochází z Yorkshiru. Tolik na první dobrou na vás vyletí na síti. Jenže já chodil pár dní kolem taverny Condor na Korfu, kde mě provokoval poutač s nápisem Bangers & Ham jako pravá anglická snídaně. Můžete namítnout, že co asi Řekové vědí o anglické snídani, ale oni vědí. I když se nápisem mýlí, obrázek nelhal. Bangers and Mash je jedním z nejznámějších britských jídel na světě, v hlavní roli s velmi oblíbenou britskou klobásou alias Banger. No už jenom pohled na obrázek mi napověděl, že to bych asi jako snídani nedal, ale jako večeře by to šlo.

Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Ham | Inspirace z Korfu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tako je tu máme. Klobásky s kaší. Nesmíme zapomenout na cibulovou omáčku a hrášek. Pak to bude kompletní. Asi nejproblematičtější bude výběr klobásy. Samo má být grilovací. Červená nebo bílá? Narazil jsem v Albertu na růžovou, teda něco mezi, což se mi zdálo příhodné. Takové tenké taliány, ale nechci úplně srovnávat. Klobása salsiccia obsahuje 90 procent vepřového masa, to je OK. Že je to italská klobása přece nevadí. Používá se na desítky způsobů, proč tedy ne na moji anglickou večeři.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Ham | Inspirace z Korfu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tako je tu máme. Klobásky s kaší. Nesmíme zapomenout na cibulovou omáčku a hrášek. Pak to bude kompletní. Asi nejproblematičtější bude výběr klobásy. Samo má být grilovací. Červená nebo bílá? Narazil jsem v Albertu na růžovou, teda něco mezi, což se mi zdálo příhodné. Takové tenké taliány, ale nechci úplně srovnávat. Klobása salsiccia obsahuje 90 procent vepřového masa, to je OK. Že je to italská klobása přece nevadí. Používá se na desítky způsobů, proč tedy ne na moji anglickou večeři.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Dáme vařit oloupané překrájené brambory v mírně osolené vodě.
  2. Nakrájíme cibuli na půměsíčky.
  3. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
  4. Na oleji osmahneme cibuli.
  5. Přidáme nasekaný česnek a necháme provonět.
  6. Přidáme lžíci mouky a promícháme, aby vznikla jíška.
  7. Přidáme po částech vývar a promícháme, aby vznikla omáčka.
  8. Klobásy osmahneme ze všech stran na oleji.
  9. Hrášek orestujeme na troše másla.
  10. Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo a mléko. Vytvoříme kaši. Ještě mírně posolíme.
  11. Na talíř dáme kaši. Přidáme krásek a kaši překryjeme zčásti klobáskami. Přelijeme omáčkou.
  12. Dobrou chuť.
Tip:

Salsiccia je typická svým původem (Itálie) a použitým masem (nejčastěji vepřové, může ale obsahovat například i maso divočáka, jehněčí či koňské maso). Její příprava se liší podle koření, používaných v různých oblastech Itálie. V některých italských regionech chutná salsiccia po fenyklu nebo muškátovém oříšku, jinde do ní zase rádi přidávají například peperoncino (feferonku).
Salsiccia má dvě hlavní podoby: ochutnáte ji čerstvou (salsiccia fresca) nebo sušenou/vyzrálou (salsiccia stagionata). V Itálii můžete narazit na různé typy salsiccie podle toho, ve kterém regionu se nacházíte. Podle toho se mění i pojmenování a obsah koření v této dobrotě. Salsicciu ochutnáte například pod názvy lucanica, salamella, salamina, salametto, sarsizza, sarzizza a dalšími.
Tolik pár mouder od Michaely, která žije s Italem a naší kočkou v Brně.

Zelené fazolky na másle se šunkou | Příloha i jako hlavní jídlo

Tenhle recept jsem si vypůjčil od Vitany, mírná úprava mu nemohla uškodit. Podáváme jako přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo.

Zelené fazolky na másle se šunkou | Příloha i hlavní jídlo
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prostě je to fajn! Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Zelené fazolky na másle se šunkou | Příloha i hlavní jídlo
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prostě je to fajn! Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Fazolky očistíme, odkrojíme jejich konečky.
  2. Kostku bujónu dáme do vroucí vody, rozmícháme a vložíme do vody fazolky.
  3. Vaříme tak 5 minut, aby fazolky změkly.
  4. Scedíme.
  5. Šunku nakrájíme na nudličky.
  6. Na pánvi rozpustíme máslo.
  7. Přidáme fazolky.
  8. Přidáme šunku.
  9. Přidáme rozdrobenou kostku bujónu.
  10. Restujeme tak 5 minut.
  11. Na závěr přidáme nasekaný česnek a tymián.
  12. Podáváme.

Meruňkové knedlíky | Vzpomínka na dětství

Zahlédl jsem meruňky a hned se mi to spojilo s dětstvím. Tak trochu jsem se obával tvarohového těsta, ale proběhlo to hladce. Na knedlíky s meruňkami patří rozdrobený tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

Meruňkové knedlíky | Vzpomínka na dětství
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, pochutnáte si jako já kdysi a zrovna teď.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Meruňkové knedlíky | Vzpomínka na dětství
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, pochutnáte si jako já kdysi a zrovna teď.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Všechno si připravíme.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo.
  3. Do tvarohu přidáme vejce.
  4. Rozmícháme.
  5. Přidáváme postupně mouku.
  6. Vytvoříme těsto. Na poslední chvíli jsem přidal kypřící prášek. Můžete ho přidat dřív.
  7. Z těsta vytvoříme váleček. Dobré je podložku pomoučnit, však to víte. Nelepí se těsto na podložku.
  8. Meruňky vypeckujeme a místo pecky vložíme kostku cukru.
  9. Z válečku těsta odkrojíme část, která bude tvořit obal meruňky. Těstem obalíme meruňku. To na fotce není, nemám tři ruce.
  10. Knedlíky si připravíme na vaření.
  11. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme tak deset minut, až knedlíky vyplavou na hladinu.
  12. Knedlík posypeme rozdrobeným tvarohem, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Bramborová polévka | Prostě klasika

Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. Aby ne, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.

Bramborová polévka | Prostě klasika
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Bramborová polévka | Prostě klasika
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
  2. Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
  4. Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
  5. Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  6. Přidáme oloupanou cibuli.
  7. Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  8. Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut, aby brambory a zelenina byly měkké.
  9. Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
  10. Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
  11. Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
  12. Chvíli ještě povaříme.
  13. Podáváme.
Tip:

Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.