Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Dušená mrkev s kuřátkem
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
30minut
Jak na to:
  1. Mrkev očistíme.
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
  3. Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
  4. Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
  5. Opepří,e a osolíme.
  6. Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
  7. Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
  8. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
  9. Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
  10. Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
  11. Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
  12. Smažíme na olivovém oleji s máslem.
  13. Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
  14. Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.