Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masem a černobílou fazolovou.
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
Opět chvíli restujeme.
Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
Přidáme fazole.
Dobře promícháme.
Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
Dobrou chuť.
Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:
Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:
Další reminiscence na pobyt u moře. Krevety mi omohou navodit tu atmosféru, pohodovou, jak jinak. Už tu máme krevety a špagety a zase další pochutnání. Najdete tu ještě další a další. Ale jedeme dál. No zalistujte si třeba na těchto stránkách ještě o něco víc.
Špagety s krevetami | Variace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Špagety s krevetami | Variace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Možná se to někomu může zdát drzé, prohlašovat bruschettu za topinku. Ale co to je topinka? A nemyslím toho s velkým T, strážmistra Topinku. Co říká veřejný zdroj, Topinka je krajíc chleba, který je opečený dozlatova na rozpáleném sádle, ztuženém tuku nebo rostlinném oleji, nebo jen na sucho opečený (na tzv. opékači topinek). Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd. Aby byla přednáška vyčerpávající a měli jste větší chuť na to, co má následovat tak ještě dodatek: Topinka je synonymum pro keramickou dlaždici, používanou především v půdních prostorech od 19. století. Od normálních cihel se odlišuje nižší tloušťkou (3–4 cm), formáty mohou být různé (čtverec 20×20 cm, 14×28 cm aj.).
Italská topinka | Bruschetta
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6minut
Italská topinka | Bruschetta
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6minut
Potřebujete:
1krajícchleba typu šumavalze sáhnout i po bílém, lze nahradit bagetou/ciabattou
Už tu máme takové položky, ale to neznamená, že nebudeme hledat ještě jiné varianty, že?! Narazil jsem na nadšenecké recepty, trochu chlubení, trochu chyb. To se přihodí v zápalu boje. Ale jinak inspirující.
Kuřecí paličkobraní / Fastfood doma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenže to udělám jinak, aniž bych chtěl trumfovat kyblík z KFC. Paličky obalit není problém, dají se péct v troubě, smažit ve fritéze nebo jenom na pánvi. Ale co tak zkusit kombinaci. Předsmažní a dopečení? Zkusme to.
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Kuřecí paličkobraní / Fastfood doma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenže to udělám jinak, aniž bych chtěl trumfovat kyblík z KFC. Paličky obalit není problém, dají se péct v troubě, smažit ve fritéze nebo jenom na pánvi. Ale co tak zkusit kombinaci. Předsmažní a dopečení? Zkusme to.