Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Špagety s krevetami | Variace

Další reminiscence na pobyt u moře. Krevety mi omohou navodit tu atmosféru, pohodovou, jak jinak. Už tu máme krevetyšpagety a zase další pochutnání. Najdete tu ještě dalšídalší. Ale jedeme dál. No zalistujte si třeba na těchto stránkách ještě o něco víc.

Špagety s krevetami | Variace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Špagety s krevetami | Variace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Dáme vařit osolenou vodu a do ní pak v momentě varu přidáme špagery. Vaříme Al dente. Takže tak 8 minut.
  2. Nakrájíme červenou cibuli. Jednu najemno, druhou na půlměsíčky.
  3. Nasekáme stroužky česneku.
  4. Nachystáno.
  5. Rozpálíme olivový olej na středním plameni.
  6. Osmahneme cibuli do sklovata.
  7. Přidáme česnek a krátce osmahneme. Pamatujte, že česneku stačí 30 sekund.
  8. Přidáme krevety.
  9. Přidáme rajčata, částečně překrájená, částečně celá.
  10. Přidáme nasekanou bazalku.
  11. Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
  12. Přidáme zcezené špagety.
  13. Zalijeme vodou ze špaget. Dobře promícháme.
  14. Osolíme a opepříme.
  15. Podáváme posypané ještě nasekanou bazalkou.

Italská topinka | Bruschetta

Možná se to někomu může zdát drzé, prohlašovat bruschettu za topinku. Ale co to je topinka? A nemyslím toho s velkým T, strážmistra Topinku. Co říká veřejný zdroj, Topinka je krajíc chleba, který je opečený dozlatova na rozpáleném sádle, ztuženém tuku nebo rostlinném oleji, nebo jen na sucho opečený (na tzv. opékači topinek). Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd. Aby byla přednáška vyčerpávající a měli jste větší chuť na to, co má následovat tak ještě dodatek: Topinka je synonymum pro keramickou dlaždici, používanou především v půdních prostorech od 19. století. Od normálních cihel se odlišuje nižší tloušťkou (3–4 cm), formáty mohou být různé (čtverec 20×20 cm, 14×28 cm aj.). 

 

Italská topinka | Bruschetta
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Italská topinka | Bruschetta
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Jednoduché a rychlé, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut (včetně chlazení)
Doba vaření
6 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rajčátka nakrájíme nadrobno.
  2. Nasekáme bazalku.
  3. Rajčátka smícháme s bazalkou. Osolíme. Prolisujeme stroužky česneku.
  4. Přidáme dvě lžíce olivového oleje.
  5. Opepříme. Dáme chladit.
  6. Nakrájíme chleba na čtvrtiny.
  7. Na zahřátém olivovém oleji opékáme kousky chleba.
  8. Opečené chleby ještě potřeme stroužkem česneku.
  9. Směs rajčat poklademe na opečený chleba.
  10. Dobrou chuť. Nejlepší je bruschetta s ještě teplým chlebem a ještě chladnou směsí rajčat.

Kuřecí paličkobraní / Fastfood doma

Už tu máme takové položky, ale to neznamená, že nebudeme hledat ještě jiné varianty, že?! Narazil jsem na nadšenecké recepty, trochu chlubení, trochu chyb. To se přihodí v zápalu boje. Ale jinak inspirující.

Kuřecí paličkobraní / Fastfood doma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenže to udělám jinak, aniž bych chtěl trumfovat kyblík z KFC. Paličky obalit není problém, dají se péct v troubě, smažit ve fritéze nebo jenom na pánvi. Ale co tak zkusit kombinaci. Předsmažní a dopečení? Zkusme to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Kuřecí paličkobraní / Fastfood doma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenže to udělám jinak, aniž bych chtěl trumfovat kyblík z KFC. Paličky obalit není problém, dají se péct v troubě, smažit ve fritéze nebo jenom na pánvi. Ale co tak zkusit kombinaci. Předsmažní a dopečení? Zkusme to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Vejce dáme do misky nebo talíře.
  2. Vidličkou rozkvedláme vejce spolu s mlékem.
  3. Přidáme kořenící směs.
  4. Přidáme hladkou kukuřičnou mouku a vytvoříme směs.
  5. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme.
  6. Maso osolíme a opepříme.
  7. Paličky opečeme prudce v oleji. Stačí tak 5 minut.
  8. Maso necháme okapat na ubrousku.
  9. Paličky pak jednotlivě namáčíme ve směsi mouky a vajec.
  10. Obalíme ve strouhance.
  11. Paličky pokladme naplech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem.
  12. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C a pečeme tak 30 až 40 minut.
  13. Hotovo, dobrou chuť. Přílohou je dalamánek a sladká chilli omáčka na kuře. Přidejte si oblíbený dip.
Tip:

Můžete si namíchat vlastní kořenící směs. Nebo sáhnout po té připravené.


Použité koření od Vitany