Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí

Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
  2. ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
  3. Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
  4. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
  5. Připravíme si zeleninový vývar.
  6. Houby nakrájíme na plátky.
  7. Cibuli nakrájíme nadrobno
  8. Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
  9. Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
  10. Smetanu smícháme s hladkou moukou.
  11. Dobře prošleháme.
  12. Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
  13. Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minut.
  14. Přilejeme smetanu s moukou...
  15. ... a povaříme tak 15 minut.
  16. Prsa osolíme a opepříme.
  17. Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
  18. Z obou stran dozlatova.
  19. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip:

Variantou je, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.

Zapečená rajčata s mozzarellou | Letní pohlazení

Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Rajčata nakrájíme na kolečka a na dno misky poklademe první vrstvu.
  3. Nakrájíme mozzarellu na plátky a část poklademe na rajčata.
  4. Vrstvy opakujeme. Můžete okořenit.
  5. Vrchní vrstvu skládáme tak, aby se plátky rajčat a mozzarelly překrývaly ve vějíři. Ochutíme kořením. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme uprostřed trouby asi 20 minut.
  6. Podáváme v zapékací misce.
Tip:

Pohádka o plněných rajčatech
Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.
Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.
Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.
Tahle moudra jsem načetl, ale proč je nedat dál?

Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Fasolada | Na řecké vlně
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Špagety s krevetami | Variace

Další reminiscence na pobyt u moře. Krevety mi omohou navodit tu atmosféru, pohodovou, jak jinak. Už tu máme krevetyšpagety a zase další pochutnání. Najdete tu ještě dalšídalší. Ale jedeme dál. No zalistujte si třeba na těchto stránkách ještě o něco víc.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Takže znova a jinak. Ještě jednodušeji. Ale stejně chutně jako ty zmiňované recepty. Pochutnejte si i tentokrát.
Špagety s krevetami | Variace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit osolenou vodu a do ní pak v momentě varu přidáme špagery. Vaříme Al dente. Takže tak 8 minut.
  2. Nakrájíme červenou cibuli. Jednu najemno, druhou na půlměsíčky.
  3. Nasekáme stroužky česneku.
  4. Nachystáno.
  5. Rozpálíme olivový olej na středním plameni.
  6. Osmahneme cibuli do sklovata.
  7. Přidáme česnek a krátce osmahneme. Pamatujte, že česneku stačí 30 sekund.
  8. Přidáme krevety.
  9. Přidáme rajčata, částečně překrájená, částečně celá.
  10. Přidáme nasekanou bazalku.
  11. Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
  12. Přidáme zcezené špagety.
  13. Zalijeme vodou ze špaget. Dobře promícháme.
  14. Osolíme a opepříme.
  15. Podáváme posypané ještě nasekanou bazalkou.