Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, a také kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. Připraveno.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. Tak asi 8 minut.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu a cibuli
  13. Zakápneme vínem.
  14. Promícháme a podusíme asi 15 minut.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minut.
  22. Podáváme.

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Zachtělo se mi něco rychlého, bezproblémového. I ohledně přílohy.Tak jsem šel do kuřecích jater na smetaně. Našel jsem dvě možné varianty, jedna doporučuje smetanu na šlehání, druhá zakysanou smetanu. Tak si můžete vybrat. Stejně jako přílohu. Libo-li chleba, bagetku nebo rýži. Není problém.




Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na rozpáleném oleji. Já volím pomalejší zkaramelizování, pár minut navíc, střední teplota a cibulka je jako víno.
    osmahneme

  2. Nasekáme česnek (můžete i prolisovat, je-li libo) a přidáme k restované cibulce. Dejte česneku tak půl minuty, ne víc.

  3. Přidáme očištěná játra. Větší kusy překrojíme. Restujeme asi 10 minut nebo do té doby než vykazují známky opečení.
    osmahneme

  4. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Promícháme.
    Přidáme koření

  5. Podlijeme trochou kuřecícho vývaru.
    Podlijeme

  6. Zakryjeme a dusíme tak 10 minut. Mezitím si připravíme rýži (je-li ve volbě přílohy).
    Zakryjeme

  7. Smícháme mouku s vodou.
    Smícháme

  8. Játra zalijeme smetanou a promícháme.
    Zalijeme smetanou

  9. Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě. Promícháme a provaříme. Dejte mouce tak 3 minuty.
    Přidáme mouku

  10. Podáváme. Ve finále můžeme dozdobit nasekanou natí jarní cibulky nebo něčím jiným zeleným. Aby si pochutnalo i oko.
    Podáváme







Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika

Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.

Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mrkev očistíme.
    Mrkev očistíme
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
    Osmahneme
  4. Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
    Přidáme mrkev
  5. Opepří,e a osolíme.
    Okořeníme
  6. Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
    Přilijeme vývar
  7. Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
    Přidáme hrášek
  8. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
    Zakryjeme
  9. Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
    Dáme vařit brambory
  10. Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
    Kuřecí řízky
  11. Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
    Chilli
  12. Smažíme na olivovém oleji s máslem.
    Smažíme
  13. Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
    Z obou stran
  14. Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.
    Podáváme

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!