Tak s tímhle kuřetem jsem měl obrovský úspěch. Tolik neslýchané chvály už mi dlouho nikdo nevysekl. Prý mám vařit už jenom tohle. Jenomže to by se brzo přejedlo, znáte to. A když máte svůj kuřecí vývar, který najdete i tady, pak je to skvělá záležitost.
Pečené kuře s česnekem, špenátem a bramborami | Kouzelný pekáč
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Pečené kuře s česnekem, špenátem a bramborami | Kouzelný pekáč
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Troubu předehřejeme na 200 °C a pekáček vymažeme máslem.
Začneme špenátem.
Rozpustíme máslo a špenát vložíme do pánve.
Špenát ztratí sice na objemu, ale už je vláčný. Dáme špenát stranou, pánev se ještě hodí.
Česnek nasekáme. Od momentu, kdy jsem si přečetl knížku amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina Důvěrnosti z kuchyně, kde preferuje česnek nasekat a ne prolisovat, což považuje za barbarství, držím se raději sekání.
Česnek zpěníme na másle. Můžeme použít stejnou jako na špenát, jen přidáme trochu másla. Česnek potřebuje jen kratičký čas, jinak zhořkne, tak asi minuta stačí.
Přidáme mouku a hned promícháme.
Vytvoříme světlou jíšku.
Zalijeme trochou vývaru.
Ještě promícháme a podle hustoty ještě přidáme trochu vývaru.
Prošleháme základ omáčky a provaříme, tak 5 minut.
Přidáme parmazán, stejný jako dáváme na špagety.
Dobře omáčku promícháme.
Přidáme směs všeho koření.
Máte-li čerstvé bylinky, je vůně silnější, ale vystačíte i s těmi sušenými.
Vše opět dobře promícháme či prošleháme a ještě chvilku provaříme, aby se koření dostalo do správné formy. Tak 3 minuty. Omáčka je hotová.
Do pekáčku vymazaného máslem naskládáme horní kuřecí stehna.
Osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky a rozmarýn.
Poklademe připraveným špenátem, který rozprostřeme po mase.
Přidáme na čtvrtiny nebo osminy nakrájené brambory (prostě podle jejich velikosti). Můžeme ještě trochu osolit.
Vše zalijeme omáčkou.
Omáčku dobře rozprostřeme, aby zakryla maso i brambory.
Posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Pečeme při 200 °C asi 25 minut. V závěru pak zvýšíme teplotu i na 250 °C a pečeme tak 5 minut. Máme hotovo a můžeme podávat teplé.
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Zachtělo se mi něco rychlého, bezproblémového. I ohledně přílohy.Tak jsem šel do kuřecích jater na smetaně. Našel jsem dvě možné varianty, jedna doporučuje smetanu na šlehání, druhá zakysanou smetanu. Tak si můžete vybrat. Stejně jako přílohu. Libo-li chleba, bagetku nebo rýži. Není problém.
Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.
Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.
Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.
Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
Opepří,e a osolíme.
Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
Smažíme na olivovém oleji s máslem.
Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.