Falešná ovarová polévka s kroupami | Pokus, který vyšel
Podáváme s opečenou bagetou
Fakt to stojí za pokus, pokud vaříte uzené, vždycky zbyde vývar. A ten je dobré poslat dál. Smícháme ho se zeleninovým vývarem a přidáme další zajímavé ingredience. Zdrží vás jenom vaření krup a pak už je to šup šup.
Porce Doba přípravy
2-4osoby 40minut
Porce Doba přípravy
2-4osoby 40minut
Doba vaření
25minut
Jak na to:
  1. Kroupy propláchneme a necháme stát, pak vaříme asi 30 minut, až budou měkké. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Mrkev a petržel nakrájíme nadrobno, stejně tak vařené uzené vepřové maso, celerový stonek nakrájíme na jemné měsíčky.
  3. Smícháme vývary a přidáme do hrnce nakrájené maso i zeleninu. Česnek nasekáme a přidáme do polévky. Opepříme a osolíme.
  4. Přidáme vařené kroupy a majoránku. Vaříme na středním plameni asi 20 minut.
  5. Nakrájíme bagetu na plátky a opečeme ji na másle.
  6. Polévku podáváme s opečenou bagetou. Dozdobíme nasekanou petrželkou. Když opečenou bagetu potřete ještě česnekem, je to vynikající.
Poznámky k receptu

Při vaření krup záleží především na jejich velikosti. Pokud jsou velmi malé, stačí jim na uvaření jen pár minut, pokud jsou větší, musí se vařit třeba i hodinu. Kroupy také při vaření velmi nabydou, proto si dávejte pozor, v jak velkém hrnci a jaké množství vaříte. Mohou totiž nabýt na objemu až pětinásobně!

Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Poté je vložíme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup. Poté je necháme 30 minut odstát. Vodu poté osolíme a přivedeme k varu. To, že jsou kroupy hotové, poznáme tak, že jsou měkké a nabyly na objemu. Pro vaření můžeme také použít jiný postup, kterým, i když je delší, šetříme energii. Kroupy dáme do vody a ihned je přivedeme k varu. Poté vypneme a necháme je 30 minut odstát. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme a kroupy jsou hotové. Pokud kroupy připravujeme do polévky, vždy je vaříme v odděleném hrnci a přidáváme do polévky až poté.

Kroupy propláchneme vlažnou vodou, fakt asi pětkrát, pak necháme stát. Těch 120 g se nakonec navaří na 400 g a my potřebujeme 200 g.

Propláchnuté kroupy vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom je odcedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do procezeného vývaru.