Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být

Do polévky je to téměř povinnost. Játrové knedlíčky jsou přece oblíbenou zavářkou do polévek, zejména hovězího, případně drůbežího vývaru. Polévka s játrovými knedlíčky je tradičním slavnostním pokrmem, který má své místo na svatbách, oslavách narozenin a při dalších významných událostech. Bývá v hospodách uváděna v menu jako první a hlavně se objevuje dost často.

Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bez knedlíčků by byl vývar poněkud smutný.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bez knedlíčků by byl vývar poněkud smutný.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Kuřecí játra nameleme nebo nasekáme. A nebo naškrábeme. Záleží na tom, jakou konzistenci mají mít.
  2. Přidáme strouhanku.
  3. Přidáme vejce.
  4. Přidáme utřený česnek. Osolíme a přidáme všechno koření.
  5. Promícháme.
  6. Někdy je lepší si pomoci rukou, kterou směs prohněteme. Nebo rovnou zapojte obě.
  7. Pokud je směs více suchá, zakápneme trochou vody. A opět prohněteme mokrýma rukama.
  8. Necháme chvíli odpočinout. Můžete vyválet rukama drobné knedlíčky. Nebo použít tvořič kuliček z Tescomy. Pokud někomu opravdu funguje, dejte mi vědět. Třeba dělám něco špatně. Třeba...
  9. Připraveno. Teď už jen zavařit do polévky...

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Zachtělo se mi něco rychlého, bezproblémového. I ohledně přílohy.Tak jsem šel do kuřecích jater na smetaně. Našel jsem dvě možné varianty, jedna doporučuje smetanu na šlehání, druhá zakysanou smetanu. Tak si můžete vybrat. Stejně jako přílohu. Libo-li chleba, bagetku nebo rýži. Není problém.




Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na rozpáleném oleji. Já volím pomalejší zkaramelizování, pár minut navíc, střední teplota a cibulka je jako víno.
    osmahneme

  2. Nasekáme česnek (můžete i prolisovat, je-li libo) a přidáme k restované cibulce. Dejte česneku tak půl minuty, ne víc.

  3. Přidáme očištěná játra. Větší kusy překrojíme. Restujeme asi 10 minut nebo do té doby než vykazují známky opečení.
    osmahneme

  4. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Promícháme.
    Přidáme koření

  5. Podlijeme trochou kuřecícho vývaru.
    Podlijeme

  6. Zakryjeme a dusíme tak 10 minut. Mezitím si připravíme rýži (je-li ve volbě přílohy).
    Zakryjeme

  7. Smícháme mouku s vodou.
    Smícháme

  8. Játra zalijeme smetanou a promícháme.
    Zalijeme smetanou

  9. Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě. Promícháme a provaříme. Dejte mouce tak 3 minuty.
    Přidáme mouku

  10. Podáváme. Ve finále můžeme dozdobit nasekanou natí jarní cibulky nebo něčím jiným zeleným. Aby si pochutnalo i oko.
    Podáváme







Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak

Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme.
    Nakrájíme brambory
  2. Česnek pokrájíme na plátky.
    Pokrájíme česnek
  3. Přidáme česnek k bramborám
  4. Zalijeme vývarem a přidáme kmín. Vaříme asi 20 minut, až brambory změknou.
  5. Šalotku pokrájíme na kolečka a osmahneme na troše sádla. Jen tak lehce, žádné škvarky.
    osmahneme šalotku
  6. Přidáme šalotku do polévky a promícháme. Necháme na vařiči chvilku dojít.
    Přidáme šalotku do polévky
  7. Přidáme majoránku a můžeme jemně osolit.
    Přidáme majoránku
  8. Podáváme.
  9. Dobrou chuť.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa

Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
    Osmahneme brambory
  2. Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
    Přidáme česnek
  3. Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
    Přidáme mrkev
  4. Přidáme brambory s česnekem.
    Přidáme brambory
  5. Přidáme na kostičky nakrájené maso.
    Přidáme maso
  6. Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
  7. Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
  8. Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s opečeným dalamánkem