Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Krémová kuřecí polévka
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
60 + 20minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
  4. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
  5. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
  6. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
  7. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
  8. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  9. Podáváme s nasekanou petrželkou.
Poznámky k receptu

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!