Buřtguláš | Ještě trochu jinak

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.

Buřtguláš |
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Buřtguláš |
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
  2. Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
  3. Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
  4. Přidáme kmín, mletou papriku...
  5. ...a hladkou mouku.
  6. Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minut.
  7. Vrátíme uzeninu.
  8. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Osolíme a opepříme. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. Tak 20 až 30 minut.
  9. Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
  10. Podáváme. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tip:

Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.

Tekutý hovězí bujón

Pórková polévka | Proč ne?

Asi je to odvážné sem přidávat polévku, který umí asi každý. Je to ale můj první pokus, a kdyby náhodou byla potřeba, tak ji tady zase najdu. Jsou vlastně dvě varianty. Vývarová a smetanová. Takže si dáme tu první.

Pórková polévka | Proč ne?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá polévka, kterou si může dovolit střihnout každý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Pórková polévka | Proč ne?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá polévka, kterou si může dovolit střihnout každý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Pórek omyjeme a přepůlíme. Zelenou část ještě rozebereme, aby šla lépe propláchnout.
  2. Brambory oloupeme. Nakrájíme na kostičky a dáme do misky s vodou, kde počkají na svoji chvílli.
  3. Pórek podélně překrojíme na čtvrtiny a pak napříč na drobnější kousky. Část zelené části si ještě uchováme na později.
  4. Rozehřejeme máslo a osmahneme nakrájený pórek. Mírně osolíme.
  5. Přidáme mouku.
  6. Vytvoříme jíšku a asi po třech minutách zalijeme trochou vody. Dobře rozmícháme a přilijeme postupně vývar. Krátce povaříme.
  7. Přidáme přecezené na kostičky nakrájené brambory.
  8. Promícháme a povaříme na mírnějším ohni, tak deset minut, aby brambory změkly.
  9. Před dokončení přidáme ještě nakrájenou zelenou část pórku.
  10. Ppovaříme tak 3 minuty. Dosolíme podle chuti.
  11. Na másle opečeme toastový chléb pokrájený na kostky.
  12. Podáváme.
Tip:

Další variantou je, že přidáme tak asi 2 až 3 stroužky česneku a dochutíme majoránkou.

Hrachová kaše | Už je naše

Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.

Hrachová kaše | Už je naše
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Hrachová kaše | Už je naše
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minut.
  2. Přebraný hrách několikrát propereme.
  3. V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
  4. Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minut.
  5. Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
  6. Přidáme mouku a promícháme.
  7. Vytvoříme jíšku.
  8. Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
  9. Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
  10. Přidáme nasekaný česnek.
  11. Přidáme majoránku.
  12. Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
  13. Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
  14. Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.