Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas

To zas byla debata. Když prý kachnu nepodleju, tak bude maso suché až běda. Jenže já si prošel dost receptů a přiklonil se k radě žižkovské Florentýny, autorky Kuchařky pro dceru: „Byl to jeden z nejjednodušších receptů z celé knihy, protože stačilo kachnu osolit, okmínovat, bez podlévání zavřít do pekáče, přiklopit, vsunout do trouby vyhřáté na 120 stupňů a 6 hodin si jí nevšímat.“ Takže to chce mít kachnu, pekáč s víkem, troubu a čas. Zelí si můžete připravit podle tohoto receptu nebo podle návodu v postupu.

Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kachnu omyjeme, posolíme a pokmínujeme. To je celé!
  2. Dáme do pekáče s poklicí a šoupneme do trouby předehřáté na 120 °C.
  3. Necháme mírně péct při zmíněných 120 °C tak 6 hodin. Klidně si kachničku můžete rozpéct a pak druhý den dopéci. Nebo ji pečeme přes noc. Nezvedáme poklici. Necháme kachnu kachnou po celou dobu pečení. Z kachny pomaloučku vytéká sádlo, to stačí, aby maso nebylo suché. A ono není!
  4. Mezitím si připravíme dušené zelí. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme, přidáme kysané zelí i se šťávou. Osolíme a okmínujeme podle chuti. Podlijeme trochou vody a dusíme asi 20 minut. Přidáme cukr a pak ještě trochu octa. Promícháme a dodusíme.
  5. Štávu slijeme. Svrchu sebereme sádlo, které se hodí na přípravu jíšky pro šťávu. Trochu šťávy necháme v pekáčku pod kachničkou. Tak pro jistotu.
  6. Na rozpáleném sádle z výpeku kachny zapražíme lžíci hladké mouky.
  7. Zalijeme šťávou, pokud je příliš hustá konzistence, přilijeme ještě trochu vody. Podle libosti.
  8. Necháme chvíli provařit. Měla by mít tekutou konzistenci.
  9. Podáváme s dušeným zelím a knedlíky.
Tip:

Zdá se vám 6 hodin málo, můžete si konfitovat kachničku i 13 hodin, prý jako Zdeněk Pohlreich. Začnete na 90 °C, počítá se s podlitím. Samozřejmě kmín a sůl na kachnu patří. Pekáč pak přiklopte, teplotu trouby zvyšte na 120 °C a kachnu takto pečte ještě 6 hodin. Po uplynutí této doby pekáč odklopte, kachnu důkladně potřete medem a nechte dopéct dozlatova – díky medu to půjde rychle. Můžete na chvilku troubu přepnout i na gril, aby byla kůžička opravdu super křupavá. Ale to už je trochu jiný recept.

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Zachtělo se mi něco rychlého, bezproblémového. I ohledně přílohy.Tak jsem šel do kuřecích jater na smetaně. Našel jsem dvě možné varianty, jedna doporučuje smetanu na šlehání, druhá zakysanou smetanu. Tak si můžete vybrat. Stejně jako přílohu. Libo-li chleba, bagetku nebo rýži. Není problém.




Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Kuřecí játra na smetaně | S chlebem nebo rýží, stačí si vybrat

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Je to rychlé jídlo, takže, když nemáte čas nebo ho chcete věnovat něčemu jinému než vystávání u sporáku, jděte do toho. Jo, ještě jsem narazil na recept, kde podléváte koňakem nebo whisky. No, může být.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na rozpáleném oleji. Já volím pomalejší zkaramelizování, pár minut navíc, střední teplota a cibulka je jako víno.
    osmahneme

  2. Nasekáme česnek (můžete i prolisovat, je-li libo) a přidáme k restované cibulce. Dejte česneku tak půl minuty, ne víc.

  3. Přidáme očištěná játra. Větší kusy překrojíme. Restujeme asi 10 minut nebo do té doby než vykazují známky opečení.
    osmahneme

  4. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Promícháme.
    Přidáme koření

  5. Podlijeme trochou kuřecícho vývaru.
    Podlijeme

  6. Zakryjeme a dusíme tak 10 minut. Mezitím si připravíme rýži (je-li ve volbě přílohy).
    Zakryjeme

  7. Smícháme mouku s vodou.
    Smícháme

  8. Játra zalijeme smetanou a promícháme.
    Zalijeme smetanou

  9. Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě. Promícháme a provaříme. Dejte mouce tak 3 minuty.
    Přidáme mouku

  10. Podáváme. Ve finále můžeme dozdobit nasekanou natí jarní cibulky nebo něčím jiným zeleným. Aby si pochutnalo i oko.
    Podáváme







Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty

Nová trouba, kterou jsem si musel objednat v Německu, protože taková, kterou potřebuji se u nás neprodává. Teď už to není problém, objednáte po síti, zaplatíte po síti a ocitnete se v síti doručovací služby. Pochlubil jsem se kolegyním, že budu mít novou troubu a protože Pavla přinesla ten den buchty, kasal jsem se, že přinesu také buchty. V životě jsem je nedělal! Troubu ti troubové z UPS nebyli schopni doručit, jak měli (tři dny jela z Německa a pět dní trčela v Praze a bloudila), ale se zpožděním nakonec stojí v kuchyni. A čeká. Nalistoval jsem si tedy pomoc. Na síti.Aoetit mi nabídl Nejlepší kynuté buchty, docela obšírná rozprava. A pak mi oko zavadilo o Kluky v akci, kteří vaří v České televizi. Jejich České buchty mě přitáhly, hned v první větě je zmínka, že buchty dělali poprvé. Tak jsme na tom stejně. Jen v tom receptu kluků je docela zmatek a přitom, tvrdí, že když máte dobrý recept, podaří se.

Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Základní recept
Tvarohová náplň
Povidlová náplň
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
    droždí
  2. K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
    mléko
  3. Přidáme rozpuštěné máslo.
    máslo
  4. Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
    vejce
  5. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
  6. Poprášíme moukou.
    zaprášíme
  7. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
    zakryjeme
  8. Vykynuté těst
  9. Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
  10. Nakrájíme příčně na dílky.
    Nakrájíme
  11. Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
    Buchty
  12. Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
    Placička
  13. V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
  14. Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
    Upečeno
  15. A můžeme podávat.
    Posypeme moučkovým cukrem
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh smícháme s rozinkami.
    Tvaroh
  2. Přidáme oba cukry podle chuti.
    Cukr
  3. Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
    Zakápneme citronem
Povidlová náplň
  1. Povidla dochutíme rumem.
    Rum
  2. Smícháme se skořicí.
    Skořice
  3. Máme připravené obě náplně.
    Obě náplně

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Říkal jsem si, že by to byl fajn udělat frankfurtskou polévku, která by čekala na svoji příležitost po náročném vánočním večírku. Žádný vyprošťovák, ale pohlazení. Cestou mě zpražila dáma v originálním řeznictví, že frankfurtské párky nevedou. Málem to vypadalo, že mi dá facku. A to u nich kupuju skvělá masa. Tak jsem to s párky asi přehnal. Jediné párky, co mi mohla ona pohoršená dáma nabídnout, byly párky učňovské. Nejsou z učňů, pokud chcete vtipkovat, stejně jako dětská šunka je – z vepřového. Dobrá, bude improvizace. Ostatně snad v každém receptu na tuhle polévku je doporučení, že nemáte-li frankfutské, dejte aspoň jemné… Jo, a tady se recepty rozcházejí. Co v polévce má být? Smetana? Kořenová zelenina? Kmín? Už jsem jednu dobrou vařil. Byla v ní čočka! Teď se blížíme ke klasice. Vodítkem by mi měl být recept na polévku jako za našich babiček. S babičkou má spojená panenská jablíčka a úžasné křížaly s mixem hrušek. Oba stromy už našla jejich pila. Ještě si vzpomínám na kafe z cikorky, které stávalo na tálu sporáku a dával se do ní chleba. Babička musela vařit i jiné věci, ale nevím. Snad i tu frankfurtskou.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme na sádle. Na mírnějším plameni, aby spíše zkaramelizovala než byla hnědá. Ta 10 minut.
    Osmahneme
  4. Nakrájíme párky.
    Nakrájíme párky
  5. Přidáme k cibuli a osmahneme. Asi 5 minut.
    Osmahneme párky
  6. Přidáme papriky a mouku. Krátce restujeme.
    přidáme papriku a mouku
  7. Přilijeme vývar a promícháme.
    Zalijeme vývarem
  8. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pak je uvaříme zvlášť. Vodu z brambor nevylévejte, budeme ji potřebovat. Brambory potřebují tak 20 minut.
    Nakrájíme brambory
  9. Brambory přidáme k párkům. A promícháme.
    Přidáme brambory
  10. Přidáme vodu z vařených brambor. Dobře promícháme a povaříme asi 20 minut.
    Přidáme vodu z brambor
  11. Přidáme česnek.
    česnek
  12. Přidáme libeček.
    libeček
  13. Promícháme. ještě povaříme tak 5 minut.
    hotovo
  14. Podáváme.
    Podáváme