Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, a také kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. Připraveno.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. Tak asi 8 minut.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu a cibuli
  13. Zakápneme vínem.
  14. Promícháme a podusíme asi 15 minut.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minut.
  22. Podáváme.

Dršťková polévka / Přes kořeny nesená

Ty kořeny jsou jen má oblíbená parafráze, že jde o lahodnost. Takže přestaňte zvažovat, kde máte poblíž kořeny a v čem ji ponesete. Někdo nerad, někdo tuhle polévku miluje. Že bývala královnou bufetů, to se ví. A zase se vrací. Dršťková se jedla už za Rakouska-Uherska. A Hanzlík ji vařil ve Slavnostech sněženek. Ačkoli jsou dršťky ne pro každého pochoutkou, platí, že ve světě jsou považované za prvotřídní delikatesu. Česká dršťkovka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do střední Evropy a říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě. Dršťkové polévce se lidově přezdívá »držkovka«, ale rozhodně to není proto, že by měla něco společného se slovem »držka« (od slova drzý). Její název se odvozuje od výrazu »dršť«, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méně cenné (cennější se dodnes nazývají droby). Svalovina z předžaludků (čepec, bachor a kniha) se v několika cyklech čistí a předvaří, nakrájí se na malé nudličky – dršťky, které jsou v polévce hlavní surovinou. Polévka podle tradičního receptu obsahuje hovězí dršťky, papriku, cibuli, vepřové sádlo, mouku, sůl a směs koření. Polévku s dršťkami najdete i v zahraničních kuchyních, s tou naší ale mají pramálo společného. Bulharská dršťková polévka »škembe čorba« se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chilli papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku se setkáte s dršťkovou pod názvem »iskembe čorbasi« s jogurtem, vejci, citronem a cibulí. Toliko sesbíraná moudra. Tak se pusťme do klasiky.

 

Dršťková polévka / Přes kořeny nesená
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterouujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záležína momentální chuti.
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Dršťková polévka / Přes kořeny nesená
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterouujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záležína momentální chuti.
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osob
Jak na to:
  1. Třebaže si koupíme balení vařených drštěk, stejně je propereme pod tekoucí vodou. Dáme v hrnci vařit vodu a do vařící vody dršťky nasypeme. Vaříme 30 minut.
  2. Vodu slijeme a proces opakujeme ještě třikrát. Až třetí vodu použijeme jako vývar do polévky. Dršťka v balení bývají již nakrájené, ale můžete je scedit, uchovat vývar a dršťky ještě pokrájet. Ovšem každý ví, že větší kousky dělají dršťkovou polévku dršťkovou. Tahle polévka se bez krájení obešla, takže necháme dršťky ve vývaru.
  3. Rozpustíme sádlo a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dočervena. Tedy mírnější oheň, žádné přepálení.
  4. Asi po 10 minutách cibule začne dostávat tu správnou barvu.
  5. Přidáme mletou sladkou papriku,
  6. špetku drceného kmínu,
  7. a rajský protlak.
  8. Mícháme asi minutu.
  9. Pak zaprášíme moukou.
  10. Mícháme tak minutu, abychom vytvořili jíšku.
  11. Přilijeme trochu vývaru, přesně tolik, aby se nám vytvořila kašička, rozmícháme dohladka. Je-li hustá, přilijeme ještě trochu vývaru.
  12. Jíšku provařujeme tak 20 minut.
  13. Přidáme k vývaru s dršťkami,
  14. promícháme,
  15. osolíme, přidáme pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
  16. Ještě provaříme tak 20 minut.
  17. Podáváme s rohlíkem nebo chlebem.

Zelné placky se škvarky / Inspirace

Zelníky už tu máme, jenom jiné. Takže jedeme další variantu. Tentokrát to budou zelné placky se škvarky, které přidávají jinou skvělou chuť.




Zelné placky se škvarky / Inspirace

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Jednoduché a rychlé; poslouží jako ideální svačina do školy nebo do práce či na výlet, nebo nebo je můžete podávat v horké, teplé i zcela vychladlé podobě jako večeři. Chybí-li vám v ingrediencích olej, je to správně. Tyhle placky totiž jsou pečené v troubě. Bez oleje se úplně objedeme.


Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut

Zelné placky se škvarky / Inspirace

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Jednoduché a rychlé; poslouží jako ideální svačina do školy nebo do práce či na výlet, nebo nebo je můžete podávat v horké, teplé i zcela vychladlé podobě jako večeři. Chybí-li vám v ingrediencích olej, je to správně. Tyhle placky totiž jsou pečené v troubě. Bez oleje se úplně objedeme.


Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. K zelí v misce přidáme nadrobno nakrájené škvarky.

  2. Vejce rozšleháme .

  3. Přidáme vejce k zelí se škvarky.

  4. Přidáme mouku a osolíme.

  5. Vše důkladně promícháme, vlastně spíše prohněteme, nejlépe rukama.

  6. Plech vyložíme pečicím papírem a na ten klademe placky, které vyvoříme jaksi za pochodu. Hmotu přidáváme lžící a vytváříme placky tak 1 cm silné. Uhladíme lžící.

  7. Dáme do trouby předehřáté tak na 190 °C a pečeme tak 25 minut. V polovině pečení můžete placky obrátit.

  8. Hotovo. Dobrou chuť.







Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma

Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, jenže! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…

Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
  2. Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře.
  3. Vejce rozkvedláme.
  4. Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
  5. Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
  6. Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
  7. Smažíme.
  8. Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
  9. Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
  10. Přidáme uvařené brambory.
  11. Přidáme trochu citronové šťávy...
  12. ... a posléze nasekanou petržel.
  13. Promícháme, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minut na mírném ohni.
  14. Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Tip:

Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:


A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Jo, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!