Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace
Bůček servírujeme s kapustou
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Porce Doba přípravy
2osoby 12minut
Porce Doba přípravy
2osoby 12minut
Doba vaření
50-60minut
Potřebujete:
Jak na to:
Pečeme maso
  1. Bůček nakrájíme napříč na větší kousky. Posolíme a opepříme.
  2. Zalijeme vývarem.
  3. Přidáme olivový olej, stroužky česneku a bobkové listy.
  4. Dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C. Pečeme při teplotě 250 °C (záleží na vaší troubě, já jsem to z mírnější teploty nakonec musel ohulit na 250, pak se to skvěle peklo). K tomu potřebujeme asi 45 minut, aby bůček dostal zlatohnědou barvu a vývar se co nejvíce odpařil. Nebo pečte ještě déle.
  5. Pečení si hlídejte a dílky bůčku obracejte, aby zlatohnědou barvu získaly z obou stran. Otáčel jsem v momentě, kdy už se pekly 40 minut. Při prodlouženém pečení můžete snížit teplotu na 200 °C.
  6. Kdo se bojí medu, může se tady zastavit. Bůček ještě na pár minut dáme do střední polohy v troubě a přepneme na gril. Několik minutek z obou stran a je hotovo. A k tomu už potřebujete jenom podušenou kapustu a asi knedlík, bramborový.
  7. Zatímco se bůček peče, promícháme víno, ocet, med a mleté chilli vločky, aby se vše dobře spojilo a med se rozpustil. Pokud chcete mít silnější glazuru na mase, přidejte rovnou dvě lžíce medu.
  8. Přelijeme dílky bůčku z obou stran medovo-octovou zálivkou a zbytek pak nalijeme do pekáčku. Pečeme ještě asi 20 minut, aby se vytvořila glazura.
  9. Podáváme s připravenou kapustou.
  10. Pokud chcete ještě další přílohu, přidejte bramborový knedlík. A zalijte výpekem.
Dušená kapusta
  1. Kapustu obereme o vnější listy, a protože vaříme z půlky hlávky, tu si rozdělíme ještě na půlku. Zbavíme se hlavního košťálu a pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Pokud někde pokračuje silnější žíla košťálu, tak ho vyřízneme. Listy pak dvakrát propereme ve studené vodě.
  2. Stroužky česneku plochou stranou nože rozmáčkneme a na oleji opečeme. Krátce, aby česnek nezhořkl.
  3. Přidáme kapustové listy i s vodou, která na nich ulpěla. A promícháme. Po chvilce přilijeme trochu vody.
  4. Mírně osolíme, přidáme namleté vločky chilli a ještě přidáme vodu nebo, lépe, kuřecí vývar. Zakryjeme a dusíme do měkka, asi 10 minut.
Poznámky k receptu

POKUD neholdujete bůčku, zkuste rovnou vepřová žebírka. Postup je naprosto stejný.