Rajčata se ztraceným vejcem | Originální snídaně, chcete-li
Snídaně
A třešínkou na téhle snídani je pošírované vejce nebo ztracené vejce, chcete-li, když ho rozříznete, žloutek vytéká. Je to pochutnání i podívaná zároveň.
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Porce Doba přípravy
2osoby 5minut
Doba vaření
10minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, nasekáme chilli papričky.
  2. Na lžíci oleje na střední teplotě osmahneme cibuli a chilli papričky, tak 5 minut, aby cibule změkla.
  3. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.
  4. Rajčata nakrájíme.
  5. K cibulce s chilli přidáme 1/2 lžičky kmínu a ještě 1/2 lžičky harissy. Povaříme asi tak 1 minutu, aby se rozvinuly chutě i vůně.
  6. Přidáme nakrájená rajčata.
  7. Ochutíme pepřem a solí.
  8. Přidáme nakrájená rajčata a vaříme za stálého míchání tak asi 5 minut, až budou rajčata měkká.
  9. Mezitím v pánvi přivedeme vodu k varu, přilijeme lžíci octa do šálku rozbijeme vejce, které necháme sklouznout do vody. Když jsou vejce v pánvi, přivedeme vodu opět k varu, pánev zakryjeme a odstavíme z tepla. Necháme stát asi tak 3 minuty, bílek by měl obalit žloutek. Můžeme mu pomoci lžící. Pak vejce vyndáme na papírový ubrousek a držíme v teple. To, co jsem popsal je vlastně vejce Benedict nebo pošírované vejce. Nebo také ztracené.
  10. Rajčata rozdělíme na talíře, na ně položíme vejce a posypeme bylinkami, třeba nasekanou petrželkou. Podáváme s opečeným toastovým chlebem.