Kuřecí játra uvítají především krátkou a rychlou úpravu. Takže je nebudeme na pánvi trápit.Kuřecí játra jsou levná, dostupná, ale také snadná a rychlá na přípravu. Přínos z nich pociťuje zejména mozek, srdce a střeva.Ale dost zdravovědy, podstatné je totiž to, že jde o chutné jídlo.Už tu máme játra na smetaně.Tak popojedeme.
Zprudka opékáme tak 3 až 8 minut. Játra by měla na povrchu zezlátnout.
Přidáme cibuli a česnek, restuje tak 2 minuty.
Dobře promícháme.
Přidáme mletou papriku, sůl a kmín. Promícháme.
Přidáme rajský protlak, aby paprika nezhořkla. Promícháme.
Přilijeme víno a promícháme.
Dobře promícháme a povaříme, aby se část vína odpařila.
Jakmile začne směs bublat, přikryjeme a necháme dusit 10 minut. Je jasné, že pro dušení zmírníme teplotu. Mezitím si připravíme rýži. Používám Bena v sáčku.
Už tu máme jeden takový, ale variant může být víc. Tak si přidáme další.
Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Cibuli nakrájíme na kostičky. Rozpálíme sádlo a na středním plameni na něm pomalu opékáme všechnu cibuli se špetkou soli. Pěkně pomalu, mícháme a snažíme se docílit rovnoměrně opečené cibule, která má jednolitou zlatavou nebo zlatohnědou barvu.
Když je cibule hotová, zaprášíme ji kmínem.
Přidáme papriku.
Krátce zamícháme, paprika nesmí zhořknout.
Hned poté přidáme do kastrolu maso. Maso krátce restujeme, pak ještě osolíme.
Přidáme protlak, který také zarestujeme.
Dobře promícháme.
Nakonec vše podlijeme horkým vývarem. Tekutiny dáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
Na mírném plameni potom dusíme tak 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Dusíme jen s jemnými bublinkami s pootevřenou poklicí. Nechte gulášek pěkně probublávat. V průběhu podle potřeby ještě doplňujeme vývar, aby se maso dusilo a nevysušovalo. Můžete ještě přidat bobkový list, pro chuť.
Můžeme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo nastrouhaným starým chleme. Volím osvědčenou mouku. Lžička hladké mouky postačí. Ještě chvilku povaříme.
Necháme dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem a podle chuti i s kolečky cibule.
Hospodský guláš chutná jinak než ho vaříme. Jak je to možné? Nejspíš nějaké fígle. Tak jsem si našel video šéfkuchaře restaurace U Kalendů Michalem Arnoldem. Vychválil tenhle guláš natolik, že jsem na něj dostal chuť. A od chuti zase není tak dlouhá cesta k realizaci. Sice jsem se s mým šéfem přel, že lze tohle zvládnout za hodinu, ale seknul jsem se. On mi stejně moc nevěřil, protože také vaří. Tak jsem se seknul o hodinu, ale zase na druhou stranu vím, že o pečeném guláši nic netuší. Tu deklarovanou hodinu mi moc nevěřil, takže jen tohle beru zpátky. Tuším, že dobrý guláš zvládne za tři hodiny, já za dvě… Svědkyně našich setkání, Martina, se musí hodně bavit, když my dva se přeme o vaření. Nakonec jsme oba s výsledky svého snažení spokojeni. A pochutnáme si. Třebas jednou zkusí tenhle hospodský guláš. Nebude litovat. Nikdo, kdo si ho připraví! Fakt si pochutnáte!
Michalův hospodský guláš | Tohle je paráda
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ten den se dařilo. Narazil jsem na pěknou hovězí kližku, koupil již hotový hovězí vývar. Co nám brání odstartovat pečený guláš?!
Nakrájíme cibuli nadrobno. Rozehřejeme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli.
Přidáme kmín a budeme restovat dozlatova až do tmava.
Nakrájíme hovězí kližku a dáme do pečící misky.
Osolíme, opepříme, přidáme česnek a všechno promícháme.
Rukama pak koření dobře zapracujeme do masa.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut, až se maso zatáhne.
Do osmahnuté cibule přidáme protlak, v tomto případě rajčatovou passatu.
Pořádně orestujeme. Přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme.
Zalijeme černým pivem a necháme chvilku provařit. Zprvu dáme piva jen část, později dolijeme.
Zalijeme hovězím vývarem. (Dá se připravit, i koupit, tohle není ani vanička ani kostka.)
Upečené maso přelijeme základem s vývarem.
Vrátíme do trouby a pečeme tak 90 minut.
Pak guláš přelijeme do hrnce. Pokud je konzistence řidší, můžeme zahustit strouhaným starým chlebem. To nebylo třeba. Přidáme majoránku. Promícháme. A je hotovo.
Podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.