Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masem a černobílou fazolovou.
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
Opět chvíli restujeme.
Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
Přidáme fazole.
Dobře promícháme.
Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
Dobrou chuť.
Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:
Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:
Tak nějak jsem měl potřebu přidat něco dobrého k pečeným uzeným ocáskům. Pak mě napadlo, že zase zabrousím do salátů. A protože jsem si kvůli fotce pečených uzených ocásků zašel pro rajče, vzal jsem jich víc.
Rajčatový salát | Rychlá akce
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Jo, na narozeniny vždycky vyměknu a pak si zkouším něco přijatelně divočejšího. Takže zase jsou to krevety, teď ty větší. Přiznávám, že jsem si ještě neodvážil jít do těch nemražených. Ještě na to nemám, ale i to přijde. Tentokrát si víc čichneme Řecka. A povolávám ouzo. Tudíž anýzovku, sorry, ale má takovou chuť.
Krevety s řeckou notou | Saganaki
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte si tohle jídlo připravit jenom na oslavu, zkuste ho jako běžnou večeři. Také můžete vynechat ouzo a nahradit ho bílým vínem.
Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme nadrobno. Rajčata nakrájíme na malé kostičky.
Necháme rozmrazit krevety.
Na oleji osmahneme cibuli, na střední teplotě, pěkně pomalu, tak 4 až 5 minut a pak ještě přihodíme česnek. Necháme chvilku provonět, stačí 30 vteřin.
Přidáme nakrájená rajčata a promícháme.
Přidáme rajčatovou pastu.
Přilijeme ouzo. Pokud nechcete kořalku, zkuste použít bílé víno, také se mi osvědčilo. Provaříme tak 4 minuty, aby se alkohol částečně odpařil.
Přidáme oregano a promícháme.
Přilijeme vinný ocet.
Opepříme.
Přidáme nasekanou petrželku.
Do pánve rozdrobíme sýr feta.
Krevety přidáme do omáčky.
Zakryjeme a necháme provařit ktrevety, tak 6 až 8 minut.
Podáváme posypané petrželkou a rozdrobenou fetou. Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo špagety. V tomto případě byly scezené špagety před podáváním přidány do pánve s krevetami a omáčkou, aby se prohřály.
Tip:
CO JE SAGANAKI?
V řecké kuchyni je saganaki (řecky σαγανάκι) se tak říká jídlu připravenému v malé pánvi a sagani je malá píánvička se dvěma uchy. Nejznámější je předkrm smaženého sýra. Saganaki je založeno na sýru. Pro saganaki je obvyklá graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri nebo feta. Do rodiny saganaki se schvají i krevety saganaki (řecky garidy saganáki) a mušle saganaki (mýdia saganáki), které obsahují fetu a pikantní rajčatovou omáčku.