Zapečená rajčata s mozzarellou | Letní pohlazení

Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd.

Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Rajčata nakrájíme na kolečka a na dno misky poklademe první vrstvu.
  3. Nakrájíme mozzarellu na plátky a část poklademe na rajčata.
  4. Vrstvy opakujeme. Můžete okořenit.
  5. Vrchní vrstvu skládáme tak, aby se plátky rajčat a mozzarelly překrývaly ve vějíři. Ochutíme kořením. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme uprostřed trouby asi 20 minut.
  6. Podáváme v zapékací misce.
Tip:

Pohádka o plněných rajčatech
Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.
Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.
Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.
Tahle moudra jsem načetl, ale proč je nedat dál?

Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Rajčatový salát | Lehký a snadný

Jednoduchý salát, který se dá připravit velice rychle. Je osvěžující.

Rajčatový salát | Lehký a snadný
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se na léto, ale stejně tak si ho můžeme připravit i v zimě. Je to o chuti.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Rajčatový salát | Lehký a snadný
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se na léto, ale stejně tak si ho můžeme připravit i v zimě. Je to o chuti.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
  2. Do vody vsypeme cukr a dobře promícháme.
  3. Přidáme sůl a necháme rozpustit.
  4. Přilijeme olej.
  5. Přilijeme ocet a opět dobře promícháme.
  6. Opepříme.
  7. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Rajčata na osminky.
  8. Cibuli s rajčaty smícháme.
  9. Zalijeme zálivkou.
  10. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku. Salát podáváme mírně vychlazený.

Rajčatový salát | Rychlá akce

Tak nějak jsem měl potřebu přidat něco dobrého k pečeným uzeným ocáskům. Pak mě napadlo, že zase zabrousím do salátů. A protože jsem si kvůli fotce pečených uzených ocásků zašel pro rajče, vzal jsem jich víc.




Rajčatový salát | Rychlá akce

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.


Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut

Rajčatový salát | Rychlá akce

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.


Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Rajčata přepůlíme podélně a pak nakrájíme napříč na plátky.

  2. Smícháme citronovou šťávu, cukr, sůl a ocet. Promícháme. Přidáme olej.

  3. Rajčata s cibulí zalijeme zálivkou. Dáme na chvíli vychladit.
    Zalijeme

  4. Podáváme.
    Rajčatový salát