Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace
Čočka s volským okem a párkem
V umbrijské čočce je rajčatová pasta. Tu si musím odpustit. Máme teď období, kdy jsou takové ingredience v kladbě. Ale klidně použijte sekaná rajčata se šťávou nebo rajčatové pyré. Řešil jsem to cherry rajčátky. No, nejsem taková chytrá horákyně?
Porce Doba přípravy
2-4osoby 10 + 90minut
Porce Doba přípravy
2-4osoby 10 + 90minut
Doba vaření
40minut
Jak na to:
  1. Čočku propláchneme a namočníme tak na hodinku a půl. Stroužky česneku rozmáčkneme nožem.
  2. Nakrájíme celer a dáme kastrolu s čočkou, přidáme bobkové listy, česnekové stroužky a osolíme. Přivedeme k varu.
  3. Částečně zakryjeme, oheň stáhneme na mírnou teplotu a vaříme 30 minut.
  4. Plátky vepřového masa osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme z obou stran v pánvi na lžíci rozpáleného oleje. Aby byly steaky dobře propečené, ale šťavnaté, opékáme je po každé straně asi 4-5 minut a uchováme je v teple.
  5. Nakrájíme cibuli.
  6. Nasekáme česnek, celer a rajčátka.
  7. Na olivovém oleji orestujeme cibuli tak, aby zesklovatěla. Pak přidáme celer. Promícháme a chvilku restujeme.
  8. Přidáme česnek a krátce orestujeme, aby česnek rozvinul svoji vůni.
  9. Přidáme rajčátka nakrájená na čtvrtiny a promícháme. Na středním ohni restujeme tak asi 5 minut.
  10. Přilijeme zeleninový vývar a provaříme.
  11. Povaříme. Tak asi 10 až 15 minut. Nakonec promícháme s čočkou a necháme chvilku dojít.
  12. Čočku podáváme s minutkovým vepřovým steakem.
  13. Nebo s vajíčkem natvrdo, párkem a okurkou.
  14. Nebo s volským okem a párkem.