Žižkovské čufty | Variace
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
60minut
Potřebujete:
Jak na to:
Masové koule
  1. Nakrájíme nadrobno šalotku.
  2. Na oleji rozpustíme máslo.
  3. Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.
  4. Odstavíme. Necháme chvíli chladnout.
  5. Připravíme si toastový chléb a mléko.
  6. Chléb namočíme.
  7. Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.
  8. Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
  9. Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
  10. Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
  11. Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
  12. Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.
  13. Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Omáčka
  1. Nakrájíme cibuli.
  2. Nachystáme zeleninu.
  3. Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
  4. Zelenina je připravena.
  5. Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
  6. Přidáme hladkou mouku.
  7. Stačí 2 lžíce.
  8. Vytvoříme jíšku.
  9. Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.
  10. Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.
  11. Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
  12. Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
  13. Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.
  14. Omáčku přecedíme a propasírujeme.
  15. Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
  16. Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.
Finále
  1. Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
  2. Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
  3. Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
  4. Podáváme zdobené petrželkou.
Poznámky k receptu

Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.

Těstoviny eliche