Chilli con carne | Rychle a klidně

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád. Když máte, můžete stůl ozdobit žlutými růžemi z Texasu, jak o nich zpíval Waldemar Matuška.

Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibule nakrájíme nadrobno, kapii napříč na proužky, česnek nasekáme. Na rozpáleném oleji dáme zesklovatět cibuli.
  2. Přidáme nasekaný česnek a necháme ovonět.
  3. Přidáme papriku a chvíli necháme osmahnout.
  4. Přidáme mleté maso, které necháme zatáhnout, můžeme ho až opéci do hněda.
  5. Přidáme kořenící směs a promícháme.
  6. Přidáme nakrájená rajčata.
  7. Přidáme zcezené fazole a promícháme.
  8. Přilijeme vodu. Po chvíli ještě přidáme kostku bujónu. Promícháme.
  9. Dusíme tak 8 až 10 minut.
  10. Podáváme s chlebem.

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládupárkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.




Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...


Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...


Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Maso smícháme s vejci (2), jedno potřebujeme na potření), pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Smícháme

  2. Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
    Přidáme strouhanku

  3. Prohněteme.
    Prohněteme

  4. Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
    Špenát

  5. Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
    Špenát na másle

  6. Připravíme si další potřebné.
    Ingredience

  7. Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
    Rozprostřeme

  8. Rozprostřeme mortadellu na maso.
    Poklademe mortadellu

  9. Poklademe plátky chedaru.
    poklademe chedar

  10. Přidáme orestovaný špenát.
    Přidáme špenát

  11. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
    Potřeme vejcem okraje

  12. Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
    Zabalíme

  13. Hotovo.
    Upečeno

  14. Ochutnejte.
    Ochutnejte

  15. Podáváme třeba se zelným salátem.
    Roláda

Tip:

Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.







Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho nejspíš

Hokus pokus, proč si nepohrát. Tentokrát jsem si usmyslel, že olomoucké tvarůžky zapracuji do karbanátků. A uvidíme, co to udělá. Můžete je servírovat s hranolky, bramborami, třeba i dalamánkem či toastovým chlebem. A s dipem podle chuti, hořčicí nebo kečupem. A jsou fakt dobré jako sendvič – s kouskem salátu, rajčetem a kečupem.

Syrečkové karbanátky jako sendvič
Syrečkové karbanátky jako sendvič

Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na toastovači si opečeme toastové chleby, rozlámeme je na kousky a rozmixujeme na strouhanku. Tu přidáme k osolenému a opepřenému masu. Přidáme nadrobnonakrájenou cibuli. Přidáme harissu (pokud máte raději méně pikantní, šetřete, dejte třeba jen jednu lžičku), vejce.
    Připravíme směs s masem
  2. Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky.
    Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky
  3. Do směsi přilijeme víno a vypracujeme masovou hmotu.
    Vypracujeme masovou hmotu
  4. Smažíme na směsi oleje a másla.
    Smažíme na směsi oleje a másla
  5. Opékáme na obou stranách.
    Opékáme na obou stranách
  6. Podáváme. Můžet přidat jakýkoli dip, hořčici, a coby přílohu zvolit hranolky, máslem potřené brambory nebo dalamánek.
    Podáváme
  7. Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem.
    Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem