Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Králík na červeném víně
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2osoby 15minut
Porce Doba přípravy
2osoby 15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Potřebujete:
Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
  3. Připravíme koření.
  4. Potřebné ingredience.
  5. Králíka osolíme a opepříme.
  6. Zalijeme olivovým olejem.
  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a  dusíme ještě 20 minut.
  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.