Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu

Tuhle to padlo v práci, že si Pavla udělá houbovou omáčku. Jen s knedlíkem. Maso netřeba. A vidíte, mě takhle triviální večeře nenapadla. A jako oběd, je to prostě bez diskuse, fajn.

Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si, co potřebujeme.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky. V misce máme ještě hrst namočených lesních hub z Jeseníků. Před přidáním do omáčky je vyždímáme (stačí v ruce).
  3. Rozpálíme 3 lžíce másla a cibulku necháme zesklovatět.
  4. Přidáme nakrájené žampiony a pak po chvíli ještě lesní houby. Osmahneme. Ono to vypadá, že se houby do kastrolu ani nevejdou, ale to si sedne.
  5. Dobře osolíme, přidáme drcený kmín.
  6. Po 10 minutách opékání přilijeme smetanu. Že občas promícháme je snad jasné.
  7. Přivedeme k varu a pak necháme mírně probublávat tak 5 až 10 minut. Občas promícháme, bublání to nenaruší.
  8. Připravíme si jíšku. Do másla přidáme mouku a osmahneme.
  9. Zahustíme jíškou. Ještě tak 3 minuty provaříme.
  10. Hotovo, můžeme podávat.
Tip:

Grilovací chléb se strukturou
Narazil jsem na něj v Kauflandu. Je to předpečený pšeničný chléb s drážkovou strukturou, který můžete grilovat, péci v troubě a dokonce i v topinkovači. Doporučuje se jako příloha k omáčkám a k obložení. Doslova: Ideal für saucen & zum belegen. Jo, je z Holandska.

Chleba na gril

Gulášek na pánvi

Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.




Gulášek na pánvi

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Gulášek na pánvi

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Potřebujete:

Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme

  2. Maso nakrájíme na proužky.
    Nakrájíme

  3. Na sádle po částech masové proužky opečeme dohněda. Je lepší je rozdělit, aby se rychleji opekli. Takže jedna várka trvá tak 5 minut.
    Opečeme

  4. A další várka. Masové proužky pak dáme stranou.
    Ještě opečeme

  5. Na stejném sádle pak orestujeme zvolna na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Orestujeme cibuli

  6. Přidáme na plátky nakrájené žampiony.
    Přidáme žampiony

  7. Přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku. Opět promícháme.
    Přidáme papriku

  8. Přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Promícháme a chvilku povaříme.
    Přidáme chilli

  9. Přidáme mletou gulášovou papriku a svižně promícháme. Tak půl minuty pro papriku stačí.

  10. Přilijeme trochu vývaru.
    Přilijeme vývar

  11. Přidáme sekaná rajčata s bylinkami, celou plechovku.
    Přidáme rajčata

  12. Ještě zalijeme vývarem a promícháme.

  13. Přidáme masové proužky. Promícháme.
    Přidáme maso

  14. Zakryjeme a na mírném ohni zvolna dusíme.
    Zakryjeme

  15. Osolíme a opepříme. Promícháme. Zakryjeme a pak zvolna dusíme tak 2 hodiny.
    Osolíme

  16. Podáváme s dalamánkem a zakysanou smetanou.
    Podáváme







Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí

To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.

Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme. Malé na polovinu, větší několikrát.
    Brambory nakrájíme
  2. Zalijeme olejem. Tak dvě lžíce stačí.
    Zalijeme olejem
  3. Přidáme drcený pepř a hrubou sůl.
    Přidáme drcený pepř a hrubou sůl
  4. Dobře promícháme. Aby se brambory obalily olejem, solí a pepřem.
    Dobře promícháme
  5. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
    Rozložíme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
    Dáme do trouby
  7. Steaky osolíme a opepříme. Opékáme na oleji. Stačí tak jedna lžíce.
    Steaky
  8. Opékáme z každé strany tak 4 až 6 minut. Pokud máte steaky slabší, stačí péct tak 3 minuty. Pak dáme stranou a držíme v teple.
    Opékáme
  9. Nakrájíme žampiony na plátky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
    Nakrájíme žampiony
  10. Opečeme zlehka žampiony. Stačí 3 minuty, při restování mícháme.
    Opečeme
  11. Přidáme česnek a tymián. Promícháme, restujeme jen půl minuty.
    Přidáme česnek
  12. Zasypeme baby špenátem.
    Zasypeme baby špenátem
  13. Osmahneme tak 2 minuty. Dobře promícháme.
    Osmahneme
  14. Podáváme s pikantními bramborami.
    Podáváme

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
    Potřebujeme zeleninu
  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravíme koření.
    Připravíme koření
  4. Potřebné ingredience.
    Připravíme si potřebné ingredience
  5. Králíka osolíme a opepříme.
    Králíka osolíme a opepříme
  6. Zalijeme olivovým olejem.
    Zalijeme olejem
  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
    Přidáme zeleninu
  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
    Přidáme
  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
    Zakryjeme
Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
    Vaříme
  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
    Přidáme brambory
  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
    Dusíme
  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
    Nakrájíme žampiony na čtvrtky
  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
    Dáme do tekutiny
  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
    Přidáme máslo
  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
    Králík na červeném víně