Pečené kuře s česnekem, špenátem a bramborami | Kouzelný pekáč
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Porce Doba přípravy
2-4osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2-4osoby 10minut
Doba vaření
40minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C a pekáček vymažeme máslem.
  2. Začneme špenátem.
  3. Rozpustíme máslo a špenát vložíme do pánve.
  4. Špenát ztratí sice na objemu, ale už je vláčný. Dáme špenát stranou, pánev se ještě hodí.
  5. Česnek nasekáme. Od momentu, kdy jsem si přečetl knížku amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina Důvěrnosti z kuchyně, kde preferuje česnek nasekat a ne prolisovat, což považuje za barbarství, držím se raději sekání.
  6. Česnek zpěníme na másle. Můžeme použít stejnou jako na špenát, jen přidáme trochu másla. Česnek potřebuje jen kratičký čas, jinak zhořkne, tak asi minuta stačí.
  7. Přidáme mouku a hned promícháme.
  8. Vytvoříme světlou jíšku.
  9. Zalijeme trochou vývaru.
  10. Ještě promícháme a podle hustoty ještě přidáme trochu vývaru.
  11. Prošleháme základ omáčky a provaříme, tak 5 minut.
  12. Přidáme parmazán, stejný jako dáváme na špagety.
  13. Dobře omáčku promícháme.
  14. Přidáme směs všeho koření.
  15. Máte-li čerstvé bylinky, je vůně silnější, ale vystačíte i s těmi sušenými.
  16. Vše opět dobře promícháme či prošleháme a ještě chvilku provaříme, aby se koření dostalo do správné formy. Tak 3 minuty. Omáčka je hotová.
  17. Do pekáčku vymazaného máslem naskládáme horní kuřecí stehna.
  18. Osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky a rozmarýn.
  19. Poklademe připraveným špenátem, který rozprostřeme po mase.
  20. Přidáme na čtvrtiny nebo osminy nakrájené brambory (prostě podle jejich velikosti). Můžeme ještě trochu osolit.
  21. Vše zalijeme omáčkou.
  22. Omáčku dobře rozprostřeme, aby zakryla maso i brambory.
  23. Posypeme nasekanou listovou petrželkou.
  24. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. V závěru pak zvýšíme teplotu i na 250 °C a pečeme tak 5 minut. Máme hotovo a můžeme podávat teplé.
  25. Dobrou chuť.