Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí

Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
  2. ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
  3. Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
  4. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
  5. Připravíme si zeleninový vývar.
  6. Houby nakrájíme na plátky.
  7. Cibuli nakrájíme nadrobno
  8. Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
  9. Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
  10. Smetanu smícháme s hladkou moukou.
  11. Dobře prošleháme.
  12. Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
  13. Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minut.
  14. Přilejeme smetanu s moukou...
  15. ... a povaříme tak 15 minut.
  16. Prsa osolíme a opepříme.
  17. Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
  18. Z obou stran dozlatova.
  19. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip:

Variantou je, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.

Pečená kuřecí stehna | Na žampionech

Hrál jsem si myšlenkou, že připravím kachnu ze zelím, ale když jsem vyrazil na lov do supermarketu, narazil jsem jenom na kuřecí stehna z biofarmy a trochu zvažoval opakování pečení stehen na zelí, jaké už tu máme nebo třeba baskické kuře. Jenže jsem chtěl dopřát něco nového. Takže žampiony, které jsem si do košíku přihodil, se nakonec hodí.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Zase budu improvizovat, už to tak mám. Našel jsem si inspiraci a kombinoval. Ze všeho pak vznikl oběd, který stojí za to. Jasně, že stehna budou chutnat jinak, když použijete houby, které já prostě sbírat neumím a musím se spoléhat na to, co se najde v regálech.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60 minut
Zase budu improvizovat, už to tak mám. Našel jsem si inspiraci a kombinoval. Ze všeho pak vznikl oběd, který stojí za to. Jasně, že stehna budou chutnat jinak, když použijete houby, které já prostě sbírat neumím a musím se spoléhat na to, co se najde v regálech.
Pečená kuřecí stehna | Na žampionech
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Stehna osolíme. Rozehřejeme olej a na něm opečeme stehna.
  2. Pěkně z obou stran.
  3. Nakrájíme cibuli.
  4. Nakrájíme žampiony.
  5. Do oleje po stehnech přidáme cibuli a osmahneme dosklovata.
  6. Přidáme nakrájené žampiony...
  7. ... a promícháme.
  8. Přidáme trochu kmínu. Promícháme.
  9. Přilijeme víno a necháme vařit, aby se alkohol odpařil.
  10. Přilijeme kuřecí vývar. Připravuji si ho z kuřecí bujónu Vitana.
  11. Stehna posypeme sladkou uzenou paprikou.
  12. Přidáme sušený tymián.
  13. Houbovou směsí zalijeme stehna.
  14. Houby rozprostřeme po stehnech.
  15. Vložíme zakryté do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 60 minut.
  16. Dozdobíme nasekanou petrželkou.

Duhový pstruh na anglické slanině | Večeře jako víno

Tentokrát je to večeře pro jednoho, ale pokud jste skrovnější jedlíci, dá se počítat s večeří pro dva. Stačí. Každého napadne, že stačí násobit počtem strávníků a všechno klapne úplně stejně.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Tohle je večeře pro ty, kteří se s jídlem nechtějí dlouho crcat, ale chtějí si pochutnat. Stačí mít vykuchaného duhového pstruha třeba z chovu v Itálii, český česnek a tymián, a ještě anglickou slaninu. Šup šup a je hotovo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Tohle je večeře pro ty, kteří se s jídlem nechtějí dlouho crcat, ale chtějí si pochutnat. Stačí mít vykuchaného duhového pstruha třeba z chovu v Itálii, český česnek a tymián, a ještě anglickou slaninu. Šup šup a je hotovo.
Duhový pstruh na anglické slanině | Večeře jako víno
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vše potřebné.
  2. Pstruha omyjeme, osušíme a pokapeme citronem z obou stran. Kápněte i do břicha ryby.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Do dutiny břicha vložíme několik snítek tymiánu. Česnek rozetřeme a potřeme povrch ryby.
  5. Zabalíme do anglické slaniny.
  6. Vložíme do pekáčku a zakapeme olivovým olejem. Mezitím uvaříme baby brambory ve slupce.
  7. Pečeme pstruha při teplotě 180 °C asi 15 minut. Přidáme kmín a rybu přelijeme výpekem.Pak přidáme uvařené brambory a pečeme ještě 15 minut.
  8. Podáváme.