Kuřecí minizávitky s přílohou sucotash

Ať hledám, jak hledám, překlad pro succotash nenacházím, takže budeme připravovat succotash. Je to údajně jídlo amerických indiánů, pak bylo velice oblíbené za Velké hospodářské krize v USA a je to také jídlo ke Dni Díkuvzdání třeba v Nové Angli či Pensylvánii. V některých částech amerického jihu se jakákoliv směs zeleniny připravené s fazolemi, připravená na sádle, másle nebo oleji nazývá sucotash.

Receptů je celá varianta, přidal jsem svoji, protože tyhle po světě putující měsíční fazole, tedy limské fazole (ano už jsme v Peru), které se dneska pěstují hlavně na Madagaskaru, prostě u nás nedostanete. Takže poslouží zelené lusky. Kdo se nechce zdržovat vařením lusků, sáhne po plechovce. A s další složkou, podstatnou, kukuřicí, je to stejné.

Ale pozor! Je to rychlé a chutné!

succotash

.

Potřebujete:

kuřecí prsa nebo kuřecí stehenní řízek

anglickou slaninu

plechovku zelených fazolek

malou plechovku kukuřice

kelímek smetany

kuřecí vývar

cibuli

3 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

sůl

pepř

tymián (sušený, ale čerstvý má výraznější chuť)

olej (slunečnicový, řepkový, olivový)

párátka

pečící papír

 

Jak na to:

Kuřecí řízek nakrájíte na menší kousky, aby se dobře balily do slaniny. Jemně posolíte, přidáte trochu tymiánu a zabalíte do anglické slaniny. Protknete párátkem, aby se nerozbalovaly. Rozpalte pánev se dvěma lžícemi oleje na střední teplotu a opečte závitky z obou stran:

závitek1

Pánev dejte stranou. Opečené závitky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C:

závitek2

Pečte při teplotě 180 °C asi 10 minut:

závitek3

Na pánev s olejem, na kterém jste opékali závitky, dejte na proužky nakrájenou slaninu a po chvilce přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek, tymián a chvilku restujte:

závitek5

Přidejte hladkou mouku a restujte asi 1 minutu. Pak přilijte šálek kuřecího vývaru (opravdu si ho dělám předem) a přiveďte k varu. Snižte teplotu a do pánve dejte zelené lusky a kukuřici, nechte restovat asi 2 minuty a přilijte smetanu (střídmě, nemusí to být celý kelímek):

závitek4

Můžete ještě dosolit a přidat pepř.

Hotovo!

Sucotash servírujte s kuřecími minizávitky:

závitek6

Porce pro jednoho.

Dobrou chuť!


Můžete také přidat několik cherry rajčat, přepůlených, třeba i papričku jalapeňo. Jsou také varianty bez vývaru a smetany. Ale nechybí fazole a kukuřice.

Zatím jsem nevyzkoušel:

Na pánvi rozehřejeme olej a trochu másla, přidáme česnek a cibuli a vaříme, aby byla cibule průsvitná. Pak přidáme nakrájenou červenou papriku, cuketu a fazole a kukuřici. Dochutíme solí a pepřem, vaříme dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut. Vmícháme bylinky. Třeba čerstvou šalvej a tymián, nebo bazalku.

Dá se jíst samostatně, s masem, nebo pokladené plátky křupavé slaniny.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..