Vepřová panenka se zelenými fazolkami | Ozvěna kantonské kuchyně na Žižkově

 

Vepřové s fazolemi je údajně čínská klasická kombinace. Pár dalších ingrediencí prozradí, že by mělo jít o čínu, ale bude to trochu jiná čína než jakou si představujeme. Nebo jak ji patláme počesku. A budeme marinovat, takže maso dostane chutě ostatních ingrediencí a nebude suché. Tenhle recept jsem si půjčil od Shao, která se narodila v čínském Kantonu, ale vyrůstala v Čínském městě ve Filadelfii. Tak zase pěkně kolem světa až k nám. Zkuste to. Tenhle recept je pro dva, ale dá se udělat dobré jídlo i pro  jednoho. Hoho!

kanton 091 P1090139

.

Potřebujete:

300 g vepřové panenky, nakrájené na proužky

300 g zelených fazolek, zbavených konečků

1/4 lžičky cukru

1/8 lžičky mletého bílého pepře

1 lžíci bílého vína

dobré 3 lžíce rostlinného oleje, použil jsem řepkový

1/2 lžičky sojové omáčky

1/2 lžičky kukuřičného škrobu

sůl

1 cm čerstvého zázvoru, podélně ho překrojte

5 stroužků česneku, jemně nasekaných

dušenou rýži jako přílohu

 

Jak na to:

Nakrájenou panenku dáme do misky, přidáme 1/4 lžičky soli, cukr, mletý bílý pepř, bílé víno, sojovou omáčku, kukuřičný škrob a lžíci oleje. Dobře promícháme a dáme do chladničky tak na půl hodiny. Fakt se mi osvědčil umělohmotný uzavíratelný box, ve kterém se dají marinované věci občas „promíchat“ jemným potřesem, v ledničce ho šoupnete kamkoliv a manipulace je bezproblémová.

V pánvi wok dáme vařit vodu, kterou osolíme a jakmile je voda ve varu, přidáme fazolky (jejich konce fakt je lepší uříznout!) a vaříme tak 2 minuty. Pak fazolky scedíme a prolijeme studenou vodou, aby se ochladily. Maso vyndejte z marinády. Bude to šup na šup a na nějaké manévry zrovna nebudete mít čas. Také si dejte vařit rýži, která potřebuje svůj čas a měla by být hotová spolu s masem.

Pánev wok si osušíme a rozpálíme v ní dobré 2 lžíce oleje, přidáme zázvor a vaříme 30 sekund. Pak zázvor vyndáme, už není potřeba. Proto je dobré, že není nasekaný, ale vcelku. Lépe se rychle z oleje vytáhne. Chuť zůstane.

Do rozpáleného oleje dáme maso, rozprostřeme, aby vytvořilo jednu vrstvu a bez míchání lehce opečeme asi 1 minutu. Pak se pustíme do míchání, aby se maso propeklo, vaříme ještě asi 2 minuty. Maso dáme stranou a do woku vložíme fazolky, které ještě mírně osolíme. Za stálého míchání vaříme do měkka, asi 1 minutu. Pak přidáme maso a česnek. Promícháme, aby se maso ovonělo. Stačí minuta a už můžeme podávat s rýží. Každé má svou misku. A pro pobavení přidejte i klasické hůlky. Ale příbor jako záchrana by měl být v záloze. Tenhle recept by měl vystačit na porce pro 2 až 3 lidi.

Hotovo.

Dobrou chuť.

Fakt dobrý!


Kanton je kolébkou dim sum, což je hodně zjednodušeně sdílení jídla s více lidmi, servírované v malých miskách. Neberte mě tak moc za slovo, v Kantonu jsem nebyl a tohle jsem si vypátral. Možná by stálo za to zajít do takové dim sum restaurace u nás, protože to má svůj řád, je to takový stravovací rituál. Základy dim sum si můžete nastudovat u informovanějších, vládnete-li trochu angličtinou. Je to takový průvodce pro začátečníky s mírně pokročilou angličtinou. Trochu se v tom ztrácím, ale třeba vy ne…


KROK SUN KROK

kanton 01 P1090113

Panenku nakrájíme na proužky a naložíme do marinády, necháme v chladu aspoň 30 minut.

kanton 02 P1090115

Připravíme si fazolky.

kanton 05 P1090117

Fazolky opereme a oboustranně zbavíme konečků.

kanton 055 P1090122

Ve woku přivedeme k varu osolenou vodu a fazolky vaříme tak 1 až 2 minuty. Pak je scedíme a dáme stranou.

kanton 04 P1090124

Pánev vysušíme, dáme 2 lžíce rostlinného oleje a rozpálíme.  V oleji smažíme kousek překrojeného zázvoru asi 30 vteřin, pak zázvor vyjmeme a vyhodíme.

kanton 03 P1090125

Maso ve woku urovnáme do jedné vrstvy a vaříme 1 minutu.

kanton 07 P1090128

Po minutě maso promícháme a vaříme ještě 2 minuty. Stále mícháme. Maso pak dáme stranou.

kanton 08 P1090129

Do pánve dáme fazolky, mírně přisolíme a vaříme 1 minutu.

kanton 09 P1090132

Pak přidáme maso a česnek a promícháme. Dáme chutím tak minutu, aby se pěkně propojily. A můžeme servírovat, protože mezitím se při tomhle maratonu u woku uvařila rýže.

kanton final P1090133

Hůlky potěší nebo potrápí, mějte v záloze příbor.

 

P.S.: Pokud se vám zdá, že je toho jídla na fotkách nějak málo, nelekejte se. Je to skutečně porce pro jednoho. Takže jsem zredukoval maso – na 150 g a fazolky – na 150 g, množství marinády jsem nekorigoval, protože přidávat třeba 1/16 lžičky bílého pepře mi připadalo jako jako chemický pokus a ne vaření. Marináda obstála, maso se v ní pěkně obalilo a marinovalo. Ubral jsem přece jenom ještě na česneku a dal jenom 3 stroužky. On stejně česnek, jak ho znám z dětství z domácí zahrádky není dnešní česnek, který jedou ve velkém Španělé. Možná tak ještě koupit tuzemský, ale na tržišti, i český česnek v marketech je nějak slabší. Postup přípravy zůstává stejný i pro více porcí, jen na fotkách by bylo víc masa i fazolek.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..