Bramborák s kysaným zelím a uzeným masem

 

Tenhle recept vlastně vznikl na objednávku a matně si vzpomínám, že se něco podobného u nás také dělávalo. Ale jak? Recept, ten mi v hlavě neuvízl. Tak si s tím budeme muset poradit. A nemůže to být komplikované, je to prostě bramborák s uzeným a zelím navíc. Brnkačka, dá se říct. A také tak trochu rekonstrukce a dost improvizace. Základ je bramborák, to se dá uhrát.

bramboráčky 01 P1080897

.

Potřebujete:

4 brambory

5 stroužků česneku

2 lžičky majoránky

1 lžička pepře

sůl (podle chuti)

2 vejce

150 ml mléka

2 a 1/2 lžíce hladké mouky

250 g uzeného masa (já měl k dispozici krkovičku)

150 až 200 g kysaného zelí (případně ho překrájíme)

sádlo

olej

Jak na to:

Brambory nastrouháme, necháme chvíli stát a pak odlijeme přebytečnou vodu. Přidáme mléko, vejce, majoránku, pepř a sůl. Promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.

Na troše sádla osmahneme opravdu nadrobno nakrájené uzené maso. Přidáme kysané zelí a chvíli podusíme. Já chvíli beru tak od pěti minut, tady jsem nechal deset.

A pečeme. Decentně. Takže pomalu, žádná divočina. Doporučuju lívanečník, uděláte hned čtyři placky, s mou maličkou pánví je to skoro odvážná akce. Prostě jste pomalejší… Ale můžete péct i na větší pánvi – pak si můžete trhat sousta. Jak chcete.

Pokud chcete připravit bramboráky pro dva, stačí vám tak jedna velká a jedna menší brambora a jedno vejce. Ostatní ingredience uberte úměrně. Jinak strávíte u plotny půl života a druhou půlku budete jíst bramboráky. No, dělám si srandu. Třeba na menší oslavu se hodí udělat tyhle placky, hosty potěší, že mají něco jiného než klasické jednohubky. Ale to už je na vás.


KROK SUN KROK

bramboráčky 02 P1080877Nakrájené uzené, kysané zelí a nastrouhané brambory. To je začátek.

bramboráčky uzené P1080878

Uzené orestujeme na troše sádla.

bramboráčky 06 P1080880

Přidáme zelí (můžete ho pokrájet i na menší kousky). Společně podusíme.

bramboráčky 05 P1080881Do nastrouhaných brambor přidáme mléko, vejce, majoránku, kmín a osolíme.

bramboráčky 04 P1080885

Do směsi brambor přidáme dušené zelí a uzené maso…

bramboráčky 04 P1080889

Pečeme na pánvičce s trochou oleje. Tahle má průměr 12 cm, postačující. Můžeme také požít lívanečník, placky bude přirozeně menší, nebo pánev  máme placku jako hrom.

bramboráčky 03 P1080890

Placku obrátíme, když jsou patrné okraje už opečené. Při pečení je dobré pánvičku několikrát trhnout, aby se placka nepřilepila a zůstala volná. Otáčení je trochu peklo, ale  zkuste to. Teplotu udržujte střední, aby se placky pekly, ale nepálily. Při dávání směsi do pánvičky trochu nasviníte, otáčení placky se také neobejde bez nějakých těch méně estetických záležitostí na plotně. Až vychladne, prostě ji zase pěkně vyčistím…

bramboráčky kopa P1080913

Finále!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..