Rizoto s hráškem, kuřecím masem a anglickou slaninou

 

Pokud si dobře pamatuju, český způsob rizota se liší od toho italského, především tím, že se u nás dělá jako eintopf, tedy všechno naráz dohromady a to italské spíše krok sun krok. Tak si ho dneska uděláme, zase pro dva. Rýže při vaření docela podstatně nabyde, tak na to myslete. Jo, takové rizoto vaří i Zdeněk Pohlreich.  Nechci s ním soupeřit ani srovnávat, ale ono to prostě jinak nejde, ať už se považujete za mistra světa, vaříte v luxusní restauraci nebo vaříte doma.

rizoto 001 P1090973

.

Potřebujeme:

šálek rýže arborio

40 g másla

1 střední cibuli

1/2 šálku bílého suchého vína

2 až 3 šálky zeleninového vývaru

1 kuřecí prsní řízek

100 g anglické slaniny

1 lžíci olivového oleje

malou konzervu zeleného hrášku

parmazán

hladkolistou petržel

sůl

pepř

 

Jak na to:

Pokud jste si právě uvařili zeleninový vývar, další krok nemusíte, pokud ho máte už ze včerejška, přiveďte do k varu, potřebujeme vývar horký.

Rozpustíme máslo na středním plameni a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli až zesklovatí. Přisypeme rýži a orestujeme ji, stačí tak 2 minuty. Přilijeme víno a promícháme, víno necháme vařit, aby se zredukovalo tak na polovinu. Pak přidáme 2 šálky zeleninového vývaru a necháme mírně vařit. Vývar přidávejte postupně, šálek po šálku, nebudte pak trnout, jestli vám z toho nevyjde rýžová polévka. Vývar se dílem vyvaří, dílem ho absorbuje rýže. Pokud je potřeba, vývar ještě přidáme. Je skvělé, když rizoto nemá konzistenci kaše, ale pořád se ještě sype.

Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kuřecí prsní řízek, tak 7 až 8 minut z obou stran, maso by mělo zezlátnout a zároveň se dobře propéct. Opečený řízek dáme stranou a do stejné pánve dáme na proužky nakrájenou anglickou slaninu. Opečeme z obou stran. Po vyjmutí z pánve slaninu ještě překrájíme na drobnější kousky.

Do rýže zamícháme kousky slaniny, hrášek, nasekanou petržel a asi tak 1/3 šálku parmazánu. Osolíme a opepříme. Promícháme a zakryjeme. Necháme na teple ještě 3 minuty.

Kuřecí řízek nakrájíme na plátky. Plátky pak poklademe na talíř s rizotem a dozdobíme petrželkou.

Hotovo.

Dobrou chuť.

rizoto 002 P1090979

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..