Richardovy koule s marmeládou aneb Objevení Ameriky s Američanem – koule z mletého masa s marmeládou z červeného zelí

 

 

Richard Blais je americký kuchař (ročník 1972), předvádí se v soutěžních reality show (a zvítězil v Top Chef All Stars, restauratér, inovátor, newyorský maraton zaběhl za 4:31:54 a také autor  knížky Z mé hlavy na váš talíř a následujícího receptu. Půjčil jsem si tedy jeho recept, stejně jako jiní, jejichž nudnější varianty možná taky objevíte, ale zachoval jeho identitu. Mám rád mleté maso a ledacos jsem už zkoušel. I ty koule. I s paprikou, kvůli které je označil jako gulášové.  Takové koule patláme asi všichni, ale když k tomu něco přidáte navíc a jinak, může to být originální. Pojďme na to.

koule 01 P1080999 .

Potřebujete:

na koule:

500 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)

1 cibuli

2 stroužky česneku

strouhanku, asi 2 vrchovaté lžíce (plus v záloze ještě trochu, podle hustoty hmoty)

1 velké vejce

1 lžičku maďarské papriky

sůl

pepř

olej

na marmeládu:

400 g červeného zelí

2 šálky červeného vína*

1/2 šálku červeného octa

1/2 šálku cukru

1 lžíci soli

*) šálek počítejte tak asi 230 ml, dva šálky 460 ml

 

Jak na to:

Ve velké míse smícháme všechny ingredience na masové koule. Z připravené hmoty vytvoříme koule tak asi o velikosti golfového míčku. Pokud bych měl dělat jednohubky, tak bych volil spíše velikost míčku na stolní tenis.

Na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a opečeme koule dohněda ze všech stran. Pak koule přendáme na plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem) a při teplotě 200 °C  necháme péct 8 až 10 minut, aby se pěkně propekly.

Na marmeládu smícháme všechny ingredience a vaříme nejlépe v silnostěnném hrnci při střední teplotě dokud se nerozpustí cukr a tekutiny nezredukují.

Šálek vařeného zelí dejte do mixeru a vytvořte pyré. Tohle je jistě Richardův nápad! Pyré vraťte k zelí, promíchejte a nechte trochu zchladnout.

Hotovo.

Koule servírujeme do hnízdečka marmelády, pěkně s párátkem. Pokud ale potřebujete přece jen přílohu, zkuste dušenou rýži či brambory v různých podobách. Třeba šťouchané. Jenomže pak už to není Richardova originální jednohubka, ale legulérní večeře, kde se obejdeme bez párátek.

Dobrou chuť.

9105Meatballs800

Originální Richardovy koule.

koule 04 P1080993

Richardovy koule v dobrých českých rukách.

Jako přílohu můžete zvolit šťouchané brambory.


 KROK SUN KROK

koule 09a start P1080985

Vytvoříme masové koule, velikost je na vás.

koule 07 P1080989

 Koule opečeme na oleji (stačí asi 2 až 3 lžíce, nemusí plavat) dohněda ze všech stran. Pak přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při telote 200 °C 8 až 10 minut.

koule 08 zelí 01 P1080987

Zelí zalité červeným vínem, červeným octem, s přidaným cukrem vaříme na střední teplotě, aby se cukr rozpustil a tekutiny zredukovaly. Šálek hotového zelí pak rozmixujeme na pyré a pak vrátíme do zelí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..