Španělský ptáček bez vytáček

Jídlo, které je chronicky známé, není moc obtížné. Nemůže tady chybět, i když mi budete tvrdit, že ho zvládne každý. Jo, to zvládne, ale recept se přece jenom hodí. Už jsem je dělal několikrát, s různými výsledky. Když máte malé plátky masa, moc se s tím nedá dělat a na ptáčky možná raději zapomeňte. Je to vlastně roláda, takže potřebujete ingredience k zabalení do něčeho zabalit. Jinak u balení budete šílet. Připravoval jsem je v kastrolu, na pánvi, ale tentokrát jsem povolal troubu.

ptacek 3 P1080320

Ještě přidat nasekanou petrželku…

.

Potřebujete:

2 větší plátky hovězího roštěnce

3 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky

plnotučnou hořčici

vejce uvařené natvrdo

párek nebo cigárko

uzenou slaninu

3 cibule

nakládanou okurku

hovězí vývar (tentokrát jsem si musel vypomoci vaničkou koncentrovaného)

sůl

pepř

potravinářský provázek

 

Jak na to:

Plátky masa rozklepeme dotenka. Hodí se pro to potravinářská fólie. Na fólii dáte pláty, překryjete další fólií a klepete. Od středu k okrajům. Jak když Luděk Sobota rozklepával v Jáchymovi nýtek… Kdo film neviděl, zvládne to i bez toho. Plátky se zplošťují, ale nepotrhají, protože tomu brání fólie. Ovšem nesmíte do nich mlátit jako šílení.

Sundáme fólii a plátky posolíme a popřepříme. A potřeme hořčicí.

Pokud máte menší vejce, použijte celé nebo to větší překrojte na polovinu nebo čtvrtiny. Cibuli nakrájíme na čtvrtiny, další cibule najemno. Malé okurky necháme celé, větší podélně rozkrojíme na čtvrtiny. Párek nekrájíme, jen upravíme délku, aby se do závitku vešel a přitom by na plátku měl ještě zůstat volný okraj. Až budete balit, pochopíte proč. Prostě je to pohodlnější.

Na plátky s hořčicí poskládáme cibuli, okurku, uzeninu, můžete ještě přidat špalíček uzené slaniny, a nezpomeneme na vejce.

A teď se pustíme do balení závitku. Začněme rolovat maso těsně k náplni, okraje plátku zahneme nahoru, musí vzniknout jakási kapsa, jinak se vám všechno rozpadne už při balení. Balíček masa převažeme potravinářským provázkem. Zkoušel jsem jenom často zmiňovaná párátka, ale moc se to nevydařilo, s ptáčkem v kleci z provázku se lépe manipuluje.

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpálíme sádlo v kastrolu nebo na pánvi a přidáme slaninu, po chvíli i drobně nakrájenou cibuli. Opékáme a mícháme, až cibulka zezlátne.

Teď je na řadě menší manévr, pokud nemáte kastrol, který by obstál i v horké troubě. Upřímně – kastrol s umělými uchy jsem nikdy neměl odvahu dát do trouby.

Troubu předehřejte na 200 °C.

Do pekáčku přendáme cibulový základ, vložíme ptáčky a zalijeme trochou vývaru nebo vody, jen tolik, aby se cibule nepálila v troubě. Vložíme do trouby a pečeme asi tak 15 až 20 minut, aby se maso zatáhlo a získalo zlatavou barvu. Otočení ptáčku v pekáčku během pečení není na škodu. Pak pekáček vyjmeme, zalijeme vývarem tak, abychom měli ptáčky ponořené tak ze tří čtrtin, pak přiklopíme (ani nevím, jestli můj pekáček měl někdy poklici, k zakrytí poslouží čepice z alobalu). Dáme zpátky do trouby a dusíme asi 45 až 50 minut.

Měkké ptáčky si dejte stranou a přiklopte, aby úplně nevychladly, šťávu přelijeme zpátky do kastrolu nebo na pánev a za občasného míchání redukujeme. Pak přidáme mouku, osmahneme, vmícháme ještě lžíci hořčice a zalijeme vývarem, nebo horkou vodou, když přidáte ještě trochu láku z okurek, bude mít šťáva lepší chuť. Šťávu prošleháme metličkou a prováříme asi 30 minut. Pak šťávu přecedíme přes jemný cedník a vrátíme na vařič.

Tuhle jsem narazil na recept, který doporučoval přidat v závěru nasekané kapary. Tak jsem si je připravil a ve finále na ně úplně zapoměl. Myslím, že za zkoušku to stojí.

Štávu dochutíme ještě solí, pepřem a možná ještě trochou láku, necháme chvilku přejít varem. Do šťávy vrátíme ptáčky, přiklopíme a odstavíme z vařiče.

Hotovo!

Podávejte s rýží.

Dobrou chuť.

 

KROK SUN KROK:

ptacek 4 P1080295

Na rozpáleném sádle nejprve opečeme na kotičky nakrájenou slaninu, aby začala sklovatě, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibului a restujeme, aby cibulka získala zlatavou barvu.

ptacek 5 P1080297 Cibulový základ přendáme do pekáčku, vložíme zabalené ptáčky, přidáme asi deci až dvě vody (jenom tolik, aby se cibulka při pečení nepálila), dáme do trouby předehřáté na teplotu 200 °C a pečeme nezakryté asi 15 až 20 minut, aby se maso zatáhlo.

ptace 6 P1080300

Vyjmeme z trouby, ptáčky zalijeme vývarem tak, aby byly asi tři čtvrtiny ponořeny, zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut.

ptacek 7P1080308

Ptáčky dáme stranou (zakryjeme je, aby zbytečně nevychladly), cibulovou šťávu přelijeme do pánve, zredukujeme až na tuk, přimícháme hladkou mouku, osmahneme, přimícháme lžící hořčice a zalijeme vývarem. Prošleháme. Provaříme. Můžeme přidat i trochu láku z okurek. Vaříme ještě 30 minut, pak přecedíme přes jemný cedník. Vrátíme do pánve, osolíme, opepříme, vrátíme ptáčky a můžeme ještě kápnout trochu láku. Zakryjeme a odstavíme.

ptacek 1 P1080325

Vajíčko, párek, cibule, okurka – ukrytá dobře v masovém závitku. Vychutnejte si španělského ptáčka…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..