Čočka s uzenou krkovičkou a vejcem (a tak nějak z hlavy)

 

Čočku uvařit asi umí každý, kdo zvládne čaj a dodržuje zvyky a tradice, připraví si ji alespoň jednou ročně. Aby se nás drželo štěstí a blahobyt. Nebo tak nějak. S tím čajem jsem to asi přehnal, ale berte to jako příměr, není to nic těžkého. Obvykle je na kyselo, s klobásou a vejcem. Dá se z ní dělat salát i polévky. Může to být skvělé jídlo, divoké nebo nudné. To poslední tady nepotřebuju! Východiskem bylo: mám kousek uzené krkovičky, tak co s tím udělám? Což takhle s čočkou? Tak jdeme na to. A bude to risk, prostě improvizace. Jak tohle dopadne?

čočka 093 P1090170 kopie .

Potřebujete:

200 g uzené krkovičky

2 šálky čočky

vývar z krkovičky (vysvětlím dál)

stonek celeru

červenou papriku

jarní cibulku

2 snítky čerstvého tymiánu

1 větší cibuli šalotku

kousek sádla

kousek másla

2 lžíce hladké mouky

7 g cukru

2 lžíce bílého vinného octa

2 vejce

2 kuličky nového koření

5 kuliček černého pepře

bobkový list

 

Jak na to:

Uvaříme uzenou krkovičku, stačí nechat probublávat 30 minut. Vývar si dáme stranou (budeme ho potřebovat).

Čočku propereme, necháme chvíli stát ve vodě a pak uvaříme do měkka na mírném ohni. Mělo by stačit 25 minut. Přidáme nové koření, černý pepř a bobkový list.

Uvařenou krkovičku dáme do misky s nakrájenou jarní cibulkou, přidáme kousek sádla a pečeme v troubě na 200 °C asi 10 minut. Pak krkovičku přelijeme trochou vývaru z masa, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut. Pokud máte troubu s grilem, dejte masíčku dopřát ještě tak 3 minuty grilování. Než to uděláte, přelijte ještě maso trochou vývaru.

V pánvi rozehřejeme trochu sádla, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme čerstvé lístky tymiánu (řekl bych, že lístky je lepší ze stvolů odrbat, aspoň jsem to tak udělal), přidáme přecezenou čočku, osolíme a přikryjeme, aby se tymián spařil.

Na pánvi rozehřejem kousek másla, pak zaprášíme hladkou moukou, přidáme trochu mleté papriky a po orestování zalijeme tak 150 ml vývaru z uzeného a 150 ml vody zcezené z uvařené čočky. Pořádně provaříme. Jíška by měla být hladká. Tak si pomůžeme metlou. A třeba máme v záloze i ten vývar z čočky a masa, když je potřeba.

Jíšku vmícháme do osolné a opepřené čočky, přidáme cukr a bílý vinný ocet (1 lžíce stačí) a chvilku provaříme.

Uděláme volské oko, vejce na troše másla, osolené a opepřené.

Počítejte s tím, že v malé kuchyni trvá všechno trochu déle, třeba trouba blokuje jeden vařič a tak. Ale dá se to zvládnout.

Hotovo.

Dobrou chuť.


 KROK SUN KROK

čočka 06 P1090143

Uzenou krkovičku nejdříve vaříme 30 minut, pak nakrájíme, do zapékací misky dáme nakrájenou jarní cibulku, plátky masa a kousek sádla. Dáme péct.

čočka 05 P1090145

Čočku propláchneme, necháme stát ve vodě, pak přidáme koření a dáme vařit.

čočka 04 P1090148

Maso podlijeme trochou vývaru z masa, na pár minut v závěru grilujeme.

čočka 03 P1090150

Na troše sádla orestujeme šalotku.

čočka 02 P1090153

Přidáme snítky tymiánu.

čočka 01 P1090155

Přidáme uvařenou scezenou čočku (vývar si dáme stranou).

čočka 098 P1090160

Do pánve dáme trochu másla, zaprášíme moukou a přidáme papriku. Osmahneme a zalijeme vývarem z masa a vývarem z čočky.

čočka 097 P1090163

Jíšku rozvaříme.

čočka 096 P1090165

Aby byla hladká, jíšku mícháme pomocí metly.

čočka 095 P1090166

Jíšku přidáme do připravené čočky a promícháme. Osolíme.

čočka 099b P1090157

Zakryjeme, aby se tymián spařil a chutě propojily.

čočka 094 P1090168

Připravíme vejce.

čočka 08 P1090177

Servírujeme.

čočka 092 P1090171

 

Napsat komentář