Dušené kuře se zeleninou | Korejská inspirace

Chuť i zvědavost mě tentokrát přitáhly až do Koreje. A tak jsem si Koreu pozval do kuchyně. Narazil jsem na síťové povídání jak chutná Korea, no teď už vím, že překvapivě se všudypřítomná rýže jí vždy lžící, hůlky si pak Korejci berou na vše ostatní takže neustále přehmatávají. A také, že je velmi nezdvořilé podávat misku s rýží s vertikálně zabodnutou lžící. Tak jdeme na to! 좋은 식욕! (čti nejspíš jako joh-eun sig-yog!) Dobrou chuť! A pardon, bude to bez hůlek.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Rovnýma nohama jsem do toho skočil a pustil se do jednoho z nejvyhlášenějších a nejtradičnějších jídel – dušeného kuřecího masa se zeleninou. Faktem je, že se k tomuto jídlu (asi ke každému) přidává rýže, pěkně v misce, ale když chutnáte dušené maso se zeleninou a nudlemi, přijde vám, že už vlastně rýži netřeba. Ale to už je na vaší volbě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Rovnýma nohama jsem do toho skočil a pustil se do jednoho z nejvyhlášenějších a nejtradičnějších jídel – dušeného kuřecího masa se zeleninou. Faktem je, že se k tomuto jídlu (asi ke každému) přidává rýže, pěkně v misce, ale když chutnáte dušené maso se zeleninou a nudlemi, přijde vám, že už vlastně rýži netřeba. Ale to už je na vaší volbě.
Dušené kuře se zeleninou | Korejská inspirace
Potřebujete:
Omáčka
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nejdřív si připravíme omáčku. Smícháme všechny ingredience v misce. Skleněné nudle namočíme do teplé vody asi na 20 minut.
  2. Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.
  3. Kuřecí maso dáme do čistého kastrolu, zalijeme omáčkou, zakryjeme a na střední teplotě vaříme (dusíme) 10 minut.
  4. Brambory i cibuli nakrájíme na středně velké kousky, zelenou papriku, zbavenou semínek, nakrájíme napříč na tenká kolečka. Mrkev nakrájíme na menší kousky. Spolu s chilli papričkami vše přidáme ke kuřeti v omáčce. Zakryjeme a vaříme asi 7 minut, pak jemně promícháme a ještě vaříme zakryté asi 8 minut.
  5. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, zelenou část jarní cibulky na kousky. Dáme k masu, přidáme skleněné nudle a vaříme na mírném ohni zakryté asi 5 minut. Dobře lehce promícháme, aby se vše spojilo s omáčkou.
  6. Podáváme s dušenou rýží, můžeme posypat praženým sezamovým semínkem a dozdobit nasekanou zelenou částí jarní cibulky. Rýži ovšem také můžete vynechat...

Rychlá čína | 8 minut s Florentýnou na jedné pánvi a tak trochu jinak

Rychlost není zbrklost, neměla by být, určitě ne v kuchyni. Někdy není zbytí a rychlost se žádá. Tak si prolítnu inspirační stránky a narazil na stránky, které píše Jana Florentýna Zatloukalová. Také napsala Kuchařku pro dceru, v časopisech, kde jsem působil jsme jí dělali promo, protože se nám zdála skvělá. Na svých stránkách říká: „Jsem tu od toho, abych vám ukázala, že každá se můžeme naučit vařit dobře, ráda a s láskou.“ Mohu se připojit? Na Florentýnu jsem narazil tentokrát náhodou, při hledání inspirace na rychlou čínu. Nic patla matla, srozumitelný text. No, trochu polopatická, asi to je tak pro dcery nezbytné, ale s receptem, který má hlavu i patu. Tak jsem si ho uzpůsobil, ve své tvrdohlavosti, podle svého. Můžete také, v kuchyni vše dovoleno! Ale držel jsem se rady, že si všechny ingredience musíme připravit, protože vaření půjde ráz na ráz. Florentýna slibuje 5 minut, no, trvalo mi to trošku déle, ale zase ne tak moc. A ještě jedna rada – opravdu připravujte jen maximálně dvě porce, pokud je strávníků víc, moc se přípravou další dávky nezdržíte.

Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Základem je, že si všechno připravíte. Jamie Oliver to tak dělá, Florentýna to tak dělá, nezůstaneme pozadu. Zeleninu nakrájíte, maso nakrájíte, zálivku smícháte. Stačí vám k tomu tři misky a jedna pánev. Všechno připraveno? Už to sviští, držte si klobouky. A dobrou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Základem je, že si všechno připravíte. Jamie Oliver to tak dělá, Florentýna to tak dělá, nezůstaneme pozadu. Zeleninu nakrájíte, maso nakrájíte, zálivku smícháte. Stačí vám k tomu tři misky a jedna pánev. Všechno připraveno? Už to sviští, držte si klobouky. A dobrou chuť.
Rychlá čína | 8 minut s Florentýnou na jedné pánvi a tak trochu jinak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme sojovou omáčku, ústřicovou omáčku s rýžovým octem a vodou. Přidáme ještě solamyl.
    Omáčka mix
  2. Maso nakrájíme na opravdu jemné nudličky, tak silné 3 mm. Nudličky, které koupíte již připravené po délce nakrájejte, jsou moc silné, zachovejte tu velikost. K masu dáme koření pěti vůní a víno. Osolíme. Promícháme a necháme stranou.
    Maso s kořením.
  3. Nakrájíme zeleninu. Mrkev si škrabkou naloupeme na plátky, které pak podélně ještě nakrájíme na nudličky. Papriku napříč nakrájíme na tenká kolečka, žampion na plátky a pak na nudličky. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na tenká kolečka.
    Nákrájíme zeleninu.
  4. Vše připraveno? OK! Jdeme na to. Je na čase si dát vařit rýži. Bude jí to trvat deset minut než bude hotová.
  5. Pánev wok, nebo prostě hlubší pánev, rozehřejeme na plotně.
  6. Do rozpálené pánve dáme dvě lžíce oleje, na pánvi s ním zakroužíme. Po chvilce přidáme nudličky ochuceného masa. Orestujeme, jakmile je maso opečené ze všech stran, dáme ho stranou.
    Opékáme maso
  7. Do stejné pánve dáme zbylý olej a pak zeleninu. Orestujeme do měkka.
    Orestujeme zeleninu.
  8. Restovanou zeleninu zalijeme směsí omáček a vody se solamylem. Provaříme. Omáčka začne houstnout. To díky solamylu.
    Zalijeme omáčkou.
  9. Vrátíme do pánve maso, prohřejeme, podle chuti můžete přidat i hrst arašídů, a odstavíme. Hotovo.
    Vrátíme maso a prohřejeme.
  10. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Originální recept jsem si půjčil od Florentýny. Ten její se jmenuje Perfektní čína – recept pro jednu pánev a pět minut času.