Gratinované brambory, francouzské brambory mírně po česku s příchutí Španělska

Francouzské brambory, ti si starší pamatují ze školních jídelen i z domova. Ale! To vastně pravé francouzské brambory nebyly! Do francouzských brambor se totiž dává smetana. A připravují se bez masa a ze syrových brambor! Také si je pamatuji, jak se doma dělávaly – z vařených. Když je uvaříte, musíte počkat až vychladnou. A že znáte francouzské brambory s uzeninou nebo zeleninou? Je to údajně jen (pochybuji) česká varianta. Zapečené francouzské brambory se ve Francii někde servírují jako příloha, jinde jako hlavní chod. Tenhle recept na francouzské brambory se smetanou a ze syrových brambor pochází z francouzské oblasti Dauphiné. Ale protože jsem si chtěl zkusit úplně novou chuť, přidal jsem chorizo. Je to vlastně španělská nebo katalánská specialita. Portugalci mají podobnou – chouriço, ale nemá se s chorizem zaměňovat. Spíše jde o citlivost s národní příchutí… Takže zůstáváme na Pyrenejském poloostrově a poblíž… Jen gouda je trochu dál, ale až ochutnáte, tak zjistíte, že to zase tak důležité není, jen jsem si trochu pohrál s místopisem…

gratinované brambory 1 P1080368 kopie

Zdobené pažitkou jsou skvělé!

.

Potřebujete:

4 brambory

kelímek smetany

2 stroužky česneku

máslo

sůl

pepř

muškátový oříšek

60 g goudy, nastrouhané

60 g choriza

(Množství si upravte podle počtu strávníků, tato dáva vydá asi tak pro čtyři.)

.

Jak na to:

Brambory sloupeme a nakrájíme na plátky. Vlažíme je do mísy s vodou (můžete už teď trochu osolit). Česnek utřeme, chorizo nakrájíme na menší kousky.

Do misky vlijeme smetanu, do ní pak vložíme brambory, které jsme před tím scedili a osušili (utěrka nebo papírová utěrka dobře poslouží), přidáme nakrájené chorizo, osolíme, opepříme, a ještě přidáme trochu nastouhaného muškátového oříšku (pozor, je dost aromatický!). Brambory by měly zůstat ponořené ve smetaně! Teď ještě přidáme ještě nastouhaný sýr.

Směs pak přendáme do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem a – česnekem! Nemusíte vrstvy pěchovat, stačí jemně urovnat lžící. Vše pak zalijeme zbylou smetanou z misky. Do brambor rozklepneme vejce a promícháme. Ještě trochu urovnáme.

Vložíme do trouby předehřáté na 140 °C a pečeme asi 45 až 50 minut. Pokud se vám na konci pečení zdají brambory moc světlé, otočte knoflíkem trouby na 160 nebo i 180 °C a hlídejte si, abyste to nepřehnali. Ta vyšší teplota stačí fakt pár minut, pohled do trouby prozradí moment, kdy musí zapékací miska z trouby ven.

Při servírování ještě můžete posypat nasekanou pažitkou. Nejenom pro osvěžení vzhledu, ale i pro přidání další chuti.

Hotovo.

Dobrou chuť.

gratinované brambory 2 P1080363

Poslední fázi se zvýšenou teplotou si dobře hlídejte. Chcete mít přece jenom zlatavou krustičku a ne briketu!

CO TO JE chorizo a chouriço? ––>•


Odskok od jídla: Že vám něco jméno Dauphiné připomíná?

Určitě jste ho slyšeli v historických filmech z francouzskou tématikou. V historii Francie vznikla tradice, že francouzský korunní princ obdržel při svém narození území Dauphiné i s titulem dauphin (obdobně jako anglický korunní princ má titul princ z Walesu nebo španělský korunní princ je kníže z Asturie). Dauphin (výsl. [dófén], francouzsky delfín) byl šlechtický titul příslušející prvorozeným synům francouzského krále a následníkům francouzského trůnu. Titul se používal v letech 1350179118241830. Druhorození synové (v případě jejich úmrtí další mladší synové) francouzských králů získávali titul vévoda orléanský (franc. Duc d’Orléans). Jo, tuším, že figurovali oba v Angelice… Možná vám už něco říká město Grenoble, město zimní olympiády 1968, tak to je v Dauphiné.

Zimní olympiáda 1968?

Jiří Raška ve skoku na lyžích na středním můstku vybojoval pro Československo historicky první zlatou medaili, k níž ve skoku na velkém můstku přidal ještě medaili stříbrnou. V památném hokejovém utkání porazili hokejisté vedení kapitánem Jozefem Golonkou po dlouhých letech tým SSSR a jen krůček – jeden gól v závěrečném utkání se Švédskem – jim chyběl k zisku zlaté medaile. Bronzovou medailí přispěla do kolekce úspěchů též krasobruslařska Hana Mašková. To už je let…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..