Brambory sarladaise v české verzi | Tedy brambory a la sarladaise v masitější podobě | Francouzi, nekamenujte mě prosím

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Francouzi znají dobře Pommes de Terre Sarladaises, což je kanonický francouzský bramborový pokrm vyrobený ze tří složek: brambor, česneku a tuku. Tedy kachního tuku a jako příloha se hodí ke konfitované kachničce. Při delším pátrání je to o tuku nejen kachním, ale také se používá husí sádlo, přepuštěné máslo nebo ghí, což je indické přepuštěné máslo. Kachní sádlo získáte při pečení kachny, husí zase při pečení husy, logické. Ghí koupíte ve zdravých potravinách (trochu divoké označení, jako by říkalo, že jinde jsou potraviny nezdravé, ale to teď neřešme). Pommes de Terre jsou v překladu brambory. Původní myšlenka byla udělat francouzské brambory, ale víme jak se dělají? Nejblíže tomu všemu jsou právě brambory sarladaise. Zapomeňte na varianty šunkofleků, kde místo těstovin dáte brambory, to je prostě něco dost jiného. Natrefil jsem na českou variantu, kde jsou v receptu navíc čerstvé hříbky. A už se nám to rozbíhá... Přiznávám, tohle bude tak trochu zbytková kuchyně, ale o těch zbytcích neuvažujte v pejorativní rovině. Prostě doma zbyl kousek vepřového kolena, tak co s ním?! Pokud chcete připravit originál, zapomeňte na další přísady a zůstaňte pouze u brambor, tuku a česneku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Francouzi znají dobře Pommes de Terre Sarladaises, což je kanonický francouzský bramborový pokrm vyrobený ze tří složek: brambor, česneku a tuku. Tedy kachního tuku a jako příloha se hodí ke konfitované kachničce. Při delším pátrání je to o tuku nejen kachním, ale také se používá husí sádlo, přepuštěné máslo nebo ghí, což je indické přepuštěné máslo. Kachní sádlo získáte při pečení kachny, husí zase při pečení husy, logické. Ghí koupíte ve zdravých potravinách (trochu divoké označení, jako by říkalo, že jinde jsou potraviny nezdravé, ale to teď neřešme). Pommes de Terre jsou v překladu brambory. Původní myšlenka byla udělat francouzské brambory, ale víme jak se dělají? Nejblíže tomu všemu jsou právě brambory sarladaise. Zapomeňte na varianty šunkofleků, kde místo těstovin dáte brambory, to je prostě něco dost jiného. Natrefil jsem na českou variantu, kde jsou v receptu navíc čerstvé hříbky. A už se nám to rozbíhá... Přiznávám, tohle bude tak trochu zbytková kuchyně, ale o těch zbytcích neuvažujte v pejorativní rovině. Prostě doma zbyl kousek vepřového kolena, tak co s ním?! Pokud chcete připravit originál, zapomeňte na další přísady a zůstaňte pouze u brambor, tuku a česneku.
Brambory sarladaise v české verzi | Tedy brambory a la sarladaise v masitější podobě | Francouzi, nekamenujte mě prosím
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi se silným dnem rozhřejeme 3 lžíce sádla a opečeme na něm na kousky nakrájené libovější část vepřového kolena. Po opečení vyndáme z pánve a v tuku osmažíme osolené a opepřené plátky brambor. Do zlatohněda, takže asi 5 minut z každé strany. Potom snížíme teplotu, přidáme trochu vody, zakryjeme a dusíme 10 minut.
  2. Stroužky česneku nakrájíme na jemné plátky, petrželku nasekáme (část si ještě odložíme). Přidáme spolu s opečeným masem k bramborám a ještě 10 minut necháme dusit, aby byly brambory měkké.
  3. Nakonec pánev odkryjeme, zvýšíme teplotu, přidáme případně ještě trochu sádla a smažíme 2 až 3 minuty, aby brambory víc zhnědly, přidáme zbylou petrželku a otočíme brambory. Už pečeme jenom chvilku.
KROK SUN KROK
  1. Na tuku nejprve osmahneme pečené vepřové koleno
  2. Maso dáme stranou
  3. Osolené a opepřené plátky brambor osmahneme na tuku
  4. Brambory podusíme a pak přidáme maso, česnek a petržel
  5. Přidáme trochu vody, opět přikryjeme a dusíme
  6. Finále! Teď přidáme ještě trochu petrželky a promícháme.
  7. Hotovo. Dobrou chuť.
Tip:

Jen tak na okraj: Kde vzaly takto upravené brambory jméno? Vše odkazuje na Sarlat-la-Canéda, francouzské akvitánské město v departementu Dordogne, historické oblasti Périgord. Když si na mapě Francie najdete Bordeaux a uděláte si linku na východ a ještě najdete Toulouse a čáru povedete kolmo na sever, obě čáry se protnou tak v místě, které hledáme. Sarlat je desetitisícové město s zrekonstruovaným středověkým jádrem a historií datovanou již do 9. století, kdy zde byl postaven benediktinský klášter. Mezi hlavní sarlatské architektonické památky patří katedrála Saint-Sacerdos (směs románské, gotické a barokní architektury), kuželovitá věž "Lanterne des Morts" z 12. století a místní hřbitov "Jardin des Enfeus". [Tyhle věmodomosti jsem získal na Wikipedii.]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..