Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma

Byl to takový nápad. Může být přece ryba a to nejen v pátek. Pátral jsem po něčem, co vypadá chutně, je to rychlé a hlavně pro mě zajímavě nové. Zaujal mě recept Fish and vegetable stir-fry u mých oblíbených Australanů a smířlivě jsem vyrazil do marketu. A hele, narazil jsem na všechno, co tak potřebuji. I pak choi i lusky hrášku. Takže jedeme na rybu se zeleninou. S rybou si bezpochyby poradíte, zvolil jsem kanadskou mořskou štiku, lovenou v Tichém oceánu vlečnou sítí v oblasti FAO 67, což je podle údajů na obalu někde poblíž USA. Lámat si tím hlavu ale nebudeme. Dneska to byla štika, zítra může být treska.

Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je inspirace a citace zároveň. Už mě napadají varianty a vy na ně také přijdete. Když narazíte na zelené cibule, neděste se, že je neseženete. Jsou to poněkud větší cibule, kterým obvykle říkáme jarní, jenže jsou o dost větší. A už se na pultech objevuje zelená cibule docela často. Bývám zvyklý spíše na takové nitě než pořádné bulvy. Když nenarazíte na tyhle goliášky, poslouží i ta drobnější. A ještě pozor! Nesolím. Ona k chuti vystačí sojová omáčka. Ani ten největší soliman neprotestoval.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Mořská štika s hráškem a brokolicí | Asie doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je inspirace a citace zároveň. Už mě napadají varianty a vy na ně také přijdete. Když narazíte na zelené cibule, neděste se, že je neseženete. Jsou to poněkud větší cibule, kterým obvykle říkáme jarní, jenže jsou o dost větší. A už se na pultech objevuje zelená cibule docela často. Bývám zvyklý spíše na takové nitě než pořádné bulvy. Když nenarazíte na tyhle goliášky, poslouží i ta drobnější. A ještě pozor! Nesolím. Ona k chuti vystačí sojová omáčka. Ani ten největší soliman neprotestoval.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme zeleninu. Hrášek šikmo přes lusky, brokolici rozebereme na menší růžičky a ještě rozdělíme třeba na polovinu nebo i čtvrtinu. Pak choi rozčtvrtíme a pak napříč ještě pokrájíme. Zelenou cibuli nakrájíme na plátky kam až to jde, zelenou část pak pokrájíme také, hodí se.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravená zelenina.
    Nakrájíme zeleninu
  4. Omytou a osušenou rybu rozdělíme na kousky velikosti sousta.
    Naporcujeme rybu
  5. Olej rozpálíme na pánvi. Po částech restujeme kousky ryby.
  6. Lépe se kousky obracejí a opečou. Neplníme celou pánev!
    Smažíme
  7. Vždy orestované kousky odložíme stranou.
    Odkládáme
  8. Mezitím si uvaříme nudle podle návodu. Což dá tak 12 minut.
  9. Do pánve s olejem, ve kterém jsme připravovali rybu přidáme hrášek, brokolici, cibuli, pak choi.
    Přidáme zeleninu
  10. Restujeme tak 5 minut.
    Restujeme
  11. Smícháme sojovou omáčku s chilli omáčkou.
    Připravíme omáčku
  12. K restované zelenině přidáme kousky ryby.
    Přidáme opečenou rybu
  13. Zalijeme připravenou omáčkou. Jemně promícháme.
    Zalijeme
  14. Postupně přidáme široké nudle.
    Přidáme nudel
  15. Nudle
  16. Jemně opět vše promícháme.
    Hotovo
  17. Podáváme zdobené čerstvým koriandrem.
    Podáváme

Kuřecí kousky v šalvějovém kabátku s kapustou a širokými nudlemi

Vždycky, když přinesu kapustu mám z toho tak trochu velkou hlavu – jako tu kapustu. Znamená to, že bude následovat několik receptů, které mi pomohou všechnu zužitkovat. Takže všechno vždycky odstartuje výborná kapustová polévka a pak se vidí… A protože se mi konečně podařilo vypěstovat šalvěj, zahraje si nikoli bezvýznamnou roli za asistence širokých nudlí, na které mám také už dlouho spadeno a k tomu přidáme kuřecí maso.  A také parmezán, zužitkuji opravdu skoro všechno a přitom ta jídla nejsou na jedno brdo.

Kuřecí kousky v šalvějovém kabátku s kapustou a širokými nudlemi
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máme tu dalšího kandidáta v rychlosti přípravy a vlastně i minimu použitého nádobí. Tohle je koncert pro jednu pánev. No, to trochu přeháním, protože kapustu budeme blanšírovat, takže ještě potřebujeme hrnec a těstoviny se také bez hrnce neobejdou. Blanšírování zabere tak minutu, dvě, pak je hrnec volný na vaření nudlí. Tyhle dvě suroviny mají kromě prostředí společnou i sůl, těstoviny vaříme v osolené vodě a kapustu blanšírujeme v osolené vodě. Jenom vodu vyměníme!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Kuřecí kousky v šalvějovém kabátku s kapustou a širokými nudlemi
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máme tu dalšího kandidáta v rychlosti přípravy a vlastně i minimu použitého nádobí. Tohle je koncert pro jednu pánev. No, to trochu přeháním, protože kapustu budeme blanšírovat, takže ještě potřebujeme hrnec a těstoviny se také bez hrnce neobejdou. Blanšírování zabere tak minutu, dvě, pak je hrnec volný na vaření nudlí. Tyhle dvě suroviny mají kromě prostředí společnou i sůl, těstoviny vaříme v osolené vodě a kapustu blanšírujeme v osolené vodě. Jenom vodu vyměníme!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kapustu nakrájíme na široké nudle, přitom se zbavíme středního košťálu. V dostatečném množství osolené vody vaříme 1 minutu, kapustové nudle vhazujeme až do vřící vody! Pak kapustu zchladíme v ledové vodě (můžete si pomoci i kostkami ledu). Dáme stranou.
    Kapusta
  2. V osolené vodě uvaříme těstoviny, tak 8 minut, prostě al dente. Scedíme a dáme stranou, udržíme v teple (obvykle mi stačí těstoviny zakrýt pokličkou).
  3. Zatímco vaříme těstoviny, poprášíme moukou stehenní řízky, které jsme jemně osolili a opepřili. Na lžíci rozpáleného oleje opečeme dozlatova, asi tak 6 nebo 8 minut, pak obrátíme a dopečeme, tak 2 minuty. Dáme stranou.
    Řízek opečeme
  4. Z pánve vytřeme zbytky oleje, dáme do ní máslo a nasekanou šalvěj. Osolíme, opepříme a vaříme tak asi 1 minutu.
  5. Do pánve s máslem vrátíme stehenní řízky, které jsme pokrájeli na širší nudle (nebo hranolky) a povaříme tak 3 minuty. Promícháme, aby se maso obalilo v másle. V závěru přihodíme kapustu a promícháme.
    Kuře přidáme
  6. Na talíř dáme nudle, přes ně poklademe kuřecí kousky s kapustou a posypeme parmezánem.
    Podáváme s parmezánem