Pečený králík se zelím a bramborovým knedlíkem

 

Měla být martinská husa, ale nějak se nezadařilo. Bez husy to prostě nejde. Což takhle zkusit něco jiného? Mladou kachnu nebo snad králíka? Celého? Pro dva? Tak co králičí stehna? To by šlo.  Z dětství si pamatuju pečeného králíka docela často, byl z domácího chovu – a také si pamatuju na sklízení sena a práci kolem, ale vždycky jsem měl nejradši přední nohu.  Býval, tuším, se zelím a bramborami nebo knedlíkem. Dneska se po létech ke králíkovi vracím v rámci dobrodružné výpravy, sahám po stehnech. Jak tohle všechno dopadne? Prošel jsem si pár receptů odevšad a něco si složil.

kralik 09 P1090415

.

Potřebujeme:

2 králičí stehna (cca 500 g)

2 lžíce sádla

1 cibuli

5 stroužků česneku

50 g slaniny

kmín

sůl

několik kuliček pepře

100 ml vody

 

Jak na to:

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a uděláme v pekáči  pro maso pelíšek. Maso osolíme, potřeme sádlem, přidáme nakrájenou slaninu, stroužky česneku, které jen rozmáčkneme nožem naplocho, několik kuliček pepře, pokmínujeme a podlijeme vodou.

Pekáč zakryjeme (mám ve zvyku sáhnout po alobalu) a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 90 minut, pak odkryjeme pekáč, maso přelijeme šťávou a pečeme ještě 30 minut.  Aby se udělala kůrčička. To už teplotu zmírníme na 180 °C.

Servírujeme s bramborami nebo bramborovým knedlíkem a dušeným zelím na kyselo.

Hotovo.

Dobrou chuť.


 

 KROK SUN KROK

Králičí stehna uložíme do pelíšku z nakrájené cibule, přidáme česnek, slaninu, osolíme a pokmínujeme. Podlijeme vodou.
Králičí stehna uložíme do pelíšku z nakrájené cibule, přidáme česnek, slaninu, osolíme a pokmínujeme. Podlijeme vodou.
Pekáček zakryjeme, pokud nemáte druhý stejný nebo poklici, postačí udělat čepici z alobalu.
Pekáček zakryjeme, pokud nemáte druhý stejný nebo poklici, postačí udělat čepici z alobalu.
Pečeme napřed na 200 °C hodinku, pak snížíme na 180 °C a ještě pečeme půl hodinky zakryté, pak sundáme alobal, maso přelijeme šťávou a pečeme odkryté ještě půl hodinky.
Pečeme napřed na 200 °C hodinku, pak snížíme na 180 °C a ještě pečeme půl hodinky zakryté, pak sundáme alobal, maso přelijeme šťávou a pečeme odkryté ještě půl hodinky.
Finále. Králík se zelím a bramborovým knedlíkem.
Finále. Králík se zelím a bramborovým knedlíkem.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..