Pomalu pečené brambory s kuřecími paličkami aneb Večeře pod čepicí

Nedalo mi to si trochu pohrát se slovíčky, uvidíte. Totiž celý fór tohoto receptu spočívá v tom, že dvě hodiny nesmíte vidět vůbec nic. Ani nahlížet! Ani jedním očkem! Je to recept trochu pro pohodlnější kuchaře, něco ve smyslu vaříme v jednom hrnci. Tady se peče v jednom pekáči. A když servírujete, jste sekáči!

pomalu pečené final2_P1080143

Příprava je jednoduchá, všechno je tak trochu brnkačka. Ale jestli začínáte vařit půl hodiny před podáváním večeři, rovnou si namažte chleba.

.

Potřebujete:

brambory

kuřecí paličky

rajče

velkou cibuli

5 stroužků česneku

rozmarýn

tymián

sůl

pepř

olivový olej

1 šálek kuřecího vývaru

slanina

(Že neudávám množství? To odhadnete podle počtu lidí u stolu a jejich apetitu. Mně stačily čtyři brambory, cibule, česnek, rajče a pět kuřecích paliček pro dva lidi. Proč lichý počet paliček? Můžeme si vymyslet historku o tom, který možná bude chtít ještě přidat, ale pravdou je, že v balení, které jsem koupil, byl paliček pět.)

 

Jak na to:

Oloupeme brambory, cibuli, česnek a všechno nakrájíme. Brambory na plátky, cibuli na plátky a česnek nadrobno nasekáme. Plech na pečení pokapame olivovým olejem. Troubu si zapneme na 150 až 160 °C.

Nakrájené brambory, cibuli i česnek dáme do větší mísy, přidáme rozmarýn a tymián (po lžičce čerstvých bylinek nebo tak stejně sušených), osolíme, přidáme mletý černý pepř a decentně promícháme. Rukama je to citlivější, velkou lžící na míchání salátu to ale také jde. Všechno se v míse pěkně propojí. A teď s tím šup na plech!

Rozprostřeme na plechu tu změť brambor, cibule a česneku, přidáme na kolečka nakrájené rajče (ale můžete ho z receptu vypustit, dal jsem ho tam z úsporných důvodů – aby mi nezbylo a estetických – kvůli barvě). Navrch poklademe kuřecí paličky, posolíme a opepříme ještě jednou. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Fakt si ho připravuju do foroty, protože už jsem na tom tak, že se objevuje v receptech docela často, ke kuřeti sedí a nouzové kostky nechávám stranou pro ty, kterým vaření vývaru nesedí. Můžeme posypat ještě pokrájenou slaninou. Tak a ještě tu zmíněnou čepici.

Pekáček zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na oněch 150 až 160 °C dvě hodiny. Po celou dobu troubu neotvíráme! Pak sejmeme alobal a dopečeme tak pět šest minut (teplotu můžeme zvýšit na 180 °C) podle toho, jak chceme mít kuřecí paličky i brambory dozlatava. A servírujeme.

Dobrou chuť!

 

KROK ZA KROKEM

pomalu pečené1_P1080088

Brambory, cibule, rajče…

pomalu pečenéP1080090

Nakrájíme na plátky a smícháme všechno v míse…

poalu pečené X P1080094

 Rozprostřeme na pekáček…

pomalu pečené7_P1080097

 Přidáme kuřecí paličky...

pomalu pečené5_P1080098

 Přidáme plátky rajčete…

pomalu pečené 5a_P1080101

 Přilijeme kuřecí vývar…

pomalu pečené3_P1080102

 Ještě posypeme nakrájemnou slaninou, posolíme, popepříme…

pomalu pečené alobal_P1080106

Překryjeme alobalem… A pečeme 2 hodiny při teplotě 150 až 160 °C. Neotvíráme troubu!

pomalu pečené alobal2_P1080120

 Skoro hotovo! Sejmeme alobal, mírně zvýšíme teplotu a pár minut ještě pečeme.

pomalu pečené finále P1080137

 Dobrou chuť!

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..