Zeleninový vývar, není čeho se bát

Občas ho potřebujete, a když to přeženu, je to stejná cesta jako na kuřecí vývar, akorát kratší a bez kuřete.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste domácí vývar, nebudete litovat trochy času.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste domácí vývar, nebudete litovat trochy času.
Zeleninový vývar, není čeho se bát
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme nejlépe na půlky. Mrkev i petržel překrojíme napříč. Na pánvi všechnu zeleninu na sucho opečeme, aby získala světle hnědý nádech.
  2. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme tak 30 až 40 minut. Můžeme přidat i pepř. Scedíme a vývar je hotov!
  3. Takový vývar se hodí třeba na přípravu italského rizota.
KROK SUN KROK
  1. Nakrájenou zeleninu opékám na pánvi nasucho.
  2. Pokud se vám nevejde všechna do jedné pánve, nezoufejte a opečte ji postupně.
  3. Nad rajčaty jsem trochu váhal, ale nakonec to šlo dobře.
  4. A teď všechno naskládáme do vody a vaříme.
  5. Skoro hotovo. Zeleninu vyhodíme a vývar je připravený k dalšímu použití.

Smažený květák v pikantním těstíčku | Zeleninová variace v nového hávu

Už jsem zkoušel s květákem klasický trojobal, ale co zkusit něco jiného? Třeba bez trojobalu, takže což takhle udělat těstíčko, které by mělo všechno a květák byl pikantní a skvělý?





Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Trochu se mi to sice vymklo z rukou, takže jsem ještě pro jistotu povolal strouhanku, ale i tak dobrý. Zkuste to tak i tak.


Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Trochu se mi to sice vymklo z rukou, takže jsem ještě pro jistotu povolal strouhanku, ale i tak dobrý. Zkuste to tak i tak.

Smažený květák v pikantním těstíčku | Zeleninová variace v nového hávu

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Květákové růžičky krátce povaříme v osolené vodě a pak je zchladíme v ledové vodě.
    Uvaříme květák

  2. K vajíčkům přidáme kmín a osolíme je.
    Příprava trojobalu

  3. Přidáme sumac.
    Sumac

  4. A ještě opepříme.
    Opepříme

  5. Přidáme mouku.
    Plus mouka

  6. Přilijeme trochu mléka a rozšleháme. Pozor s tím mlékem!
    Mixujeme

  7. Růžičky obalíme v těstíčku. Pokud je příliš tekuté, můžeme ještě přidat do těstíčka mouku, nebo nastupuje v dalším kroku pomocná četa – strouhanka.
    Obalujeme

  8. Obalíme ve strouhance.
    Strouhanka

  9. Smažíme v dostatečné vrstvě oleje.
    Smažíme

  10. Při smažení růžičky obracíme.
    Obracíme

  11. Hotovo. Už můžeme servírovat. Podáváme s hranolky a dipem.
    Finále

Tip:

Můžeme si ještě připravit:

Okurkový dip.

Odhalení:

CO JE TO SUMAC?

Nebo také sumah, sumach, sumak, sumac, sumaq...

Překvapení – sumac
Sumac, překvapení v kuchyni

 

 

Sumac se používá jako koření, je to prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské (Rhus coriaria L.), domácí kolem Středomoří v Turecku, Sicílii, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Ale tohleto není ona škumpa, která figuruje v jednom dílu seriálu Columbo.

Sumah má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citronová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím grilované pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni.

Dá se koupit například v Marks&Spencer.