Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, a také kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. Připraveno.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. Tak asi 8 minut.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu a cibuli
  13. Zakápneme vínem.
  14. Promícháme a podusíme asi 15 minut.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minut.
  22. Podáváme.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.




Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku

  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli

  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření

  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli

  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme

  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám

  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty

  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme

  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran

  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme

  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme

  12. Podáváme







Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené

V taverně Wave na Corfu jsem na jídelním lístku narazil už loni na Chicken wave. Když mi číšník prozradil co to vlastně je, objednal jsem si. Letos už jsem šel najisto. Je to skvělá záležitost. A přitom je to na přípravu dost jednoduché. Tak jsem si recept složil podle paměti a chuti. Ještě by se pod sýr šiknuly plátky žampionů, ale ty už jsem zrovna po ruce neměl… Tak snad příště.

Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
    Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
  2. Řízky opečeme na lžíci olivového oleje. Z obou stran, tak 6 až 8 minut po každé straně (podle výkonu vařiče). Řízky vyjmeme a dáme stranou.
    Řízky opečeme na troše oleje
  3. Do stejné pánve dáme opéci plátky slaniny. Necháme ji zesklovatět.
    Opečeme slaninu
  4. Slaninu poklademe na opečené řízky.
    Slaninu přeložíme přes řízky
  5. Přidáme vrstvu nakrájené pálivé papriky.
    Poklademe nakrájenou pálivou paprikou
  6. Přeložíme plátky chedaru. A překrojená rajčátka. Pak dáme do trouby, zapneme gril a grilujeme asi tak 4 až 6 minut (řízky umístíme do spodní části trouby). Sýr povolí.
    Přidáme sýr
  7. Usmažíme hranolky v dobré vrstvě rostlinného oleje. Stačí pánev, pokud nemáte fritézu.
    Usmažíme hranolky
  8. Podáváme s hranolky.
    Podáváme s hranolky
Tip:

Omrknuto:
Takhle jsem si pochutnal na Kuřecích vlnách v taverně Wave.

Chicken wave přímo na Corfu
Chicken wave přímo na Corfu

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace

Kebab už tady máme, tentokrát si pohrajeme se špejlemi. Je to docela dobrodružství, ale to dáte. A když něco selže, ještě zůstane kebab jako čevapčiči. Jesdtli chcete jiný recept, najdete třeba pikantní kuřecí nebo korejský špíz a to už je od rodiště kekabů docela daleko, ale stejně hodně blízko.

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jogurtový dip
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s koření, přidáme vajíčko a dobře prohněteme. Vytvoříme kompaktní hmotu. Jinak se totiž válečky kebabu na špejli neudrží.
    K mas přidáme koření
  2. Speciální směs z Řecka můžete nahradit smícháním oblíbeného koření.
    Směs řeckého koření
  3. Vytvoříme válečky, které navlékneme na špejle. Namočte je třeba i na půl hodiny, ale protože je maso mleté, stačí jen na chvilku, nebude na špejlích ulpívat.
    Vytvoříme válečky, navlékneme je na špejli
  4. Na grilovací pánvi opečeme ze všech stran. Do pánve stříkneme trochu rostlinného oleje. Pečeme tak asi 6 minut, pak přetočíme a grilujeme dalších 6 minut. Pak už pootáčíme, aby se válečky opekly opravdu ze vše stran. Grilovací pánev dobře rozpálíme, ale pak teplotu zmírníme, aby se maso grilovalo a nespálilo na uhel.
    Grilujeme na pánvi
  5. Do jogurtu nasekáme jarní cibulku, nať kopru, přidáme prolisovaný česnek a asi tak 1 až 2 lžičky olivového oleje. Dobře promícháme.
    Připravíme si dip
  6. Podáváme s bagetou, dalamánkem nebo jiným chlebem.
    Podáváme