Ossobuco | Itálie dovezená z Francie

Tohle neuvěřitelně lahodné jídlo jsem ochutnal poprvé ve francouzském Lotrinsku. Hostitelka Alenka nás nechtěla šokovat, je to dokonce oblíbené jídlo jejích dětí, třebaže dospělí si to užijí víc. Prostě normálně vařila večeři. Pořád ještě objevujeme svět, že může fungovat normálně. U nás se už tímhle jídlem blískají Zdeněk Pohlreich i Manu Riddi a Kluci v akci. Každý to dělá jinak, ale to je rozmanitost.

Ossobuco | Itálie dovezená z Francie
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je italské jídlo, milánská záležitost. Takže buď budete přidávat rajčata, což je středoitalská záležitost a níž, nebo tam rajčata nebudou, příhodné pro Milán. Zkusíme recept, který je ze severu. Bez rajčat. Důležitější je maso. Telecí kližka s morkovou kostí. Maso můžete smažit jenom na sádle (Riddi tvrdí, že na severu Itálie dlouho nepoužívali olivový olej, tak si vystačili s máslem), můžete dát jen olej (na něm maso dělá Pohlreich) nebo k olivovému oleji přidat kousek másla, aby byli spokojeni všichni...
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
230 minut
Ossobuco | Itálie dovezená z Francie
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je italské jídlo, milánská záležitost. Takže buď budete přidávat rajčata, což je středoitalská záležitost a níž, nebo tam rajčata nebudou, příhodné pro Milán. Zkusíme recept, který je ze severu. Bez rajčat. Důležitější je maso. Telecí kližka s morkovou kostí. Maso můžete smažit jenom na sádle (Riddi tvrdí, že na severu Itálie dlouho nepoužívali olivový olej, tak si vystačili s máslem), můžete dát jen olej (na něm maso dělá Pohlreich) nebo k olivovému oleji přidat kousek másla, aby byli spokojeni všichni...
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
230 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Plátky osolíme a opepříme z obou stran.
  2. Obalíme ve hladké mouce.
  3. Rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Opečeme plátky masa z obou stran, nemusí být úplně propečené jako třeba steak. Pak dáme stranou.
  4. Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do výpeku, do kterého jsme přidali další kousek másla. Restujeme několik minut. Tak nějak dosklovata, nic nepřehánět.
  5. Přilijeme víno. Trochu provaříme.
  6. Vrátíme do pánve maso a přilijeme vývar. Zakryjeme a dusíme hodinu.
  7. Připravíme si gremolatu: smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku.
  8. Přidáme gremolatu k masu. Dusíme ještě 30 minut.
  9. Podáváme s bramborami nebo polentou či rýží. A nebo milánským rizotem.
Tip:

Ossobuco nebo osso buco je specialitou lombardské kuchyně z telecí kližky s kostí, dušené se zeleninou, bílým vínem a vývarem. To je často zdobeno gremolatou a tradičně se podává s risoto alla milanese (jeho žlutou barvu mu dodvává špetka šafránu) nebo polentou, v závislosti na regionální variantě. Morek v díře v kosti, ceněná pochoutka,je určujícím prvkem misky. Dva typy ossobuco jsou moderní verze, která má rajčata a původní verze, která ne. Starší verze, ossobuco in bianco, je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolata. Moderní a populárnější recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli; gremolata je volitelná. Verzi s rajčaty najdete ve střední a jižní Itálii a také v Americe, kam si tuto pochoutku přivezli Italové. V americké verzi se také objevuje mrkev, řapíkatý celer a skořice či bobkový list.

Narozeninové krevety | Léto v zimě

Tak tyhle krevety jsou připravené na speciální příležitost, narozeniny. Je to rychlé, jen to má v případě použití celý krevet jeden malý zádrhel. Ale radost udělaly, ne, že ne.




Narozeninové krevety | Léto v zimě

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.


Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut

Narozeninové krevety | Léto v zimě

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.


Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut

Potřebujete:

Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Zahřejeme olej a orestujeme nasekaný česnek s nadrobno nakrájenou papričkou chilli. Stačí jen 30 sekund. Zároveň si dáme vařit vodu na špagety, které potřebují tak 11 minut. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Pak vložíme špagety.
    Osmahneme česnek s chilli papričkou

  2. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata.
    Přidáme rajčata

  3. Přidáme krevety a povaříme tak 3 až 4 minuty. Až zrůžoví.
    Přidáme krevety

  4. Přidáme bujon

  5. Přilijeme víno. Přivedeme k varu a necháme omáčku redukovat tak na polovinu. Vaříme za občasného míhání 6 minut.
    Přilijeme víno

  6. Přidáme špagety.
    Přidáme špagety

  7. Přidáme nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme.
    Promícháme a přidáme petrželku

  8. Promícháme a necháme 2 minuty prohřát.
    Prohřejeme

  9. Podáváme posypané nasekanou petrželkou. Vhodná je miska k oplachování rukou, krevety je nutné vyloupávat.
    Podáváme







Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost

Na Nový rok má být čočka, aby se nás držely peníze. Ale zkusme ji trochu jinou než obvykle. No, asi nebudeme multimilionáři, ale tuhle tradici je dobré ctít. Už proto, že nás to nic nestojí a pochutnáme si jinak, než si dopřáváme o Vánocích. Jo, čočku tady máte na výběr, zkuste třeba tureckou. Je to mírná obdoba téhle bylinkové, a přece je jiná.

Podáváme s uzeným masem
Podáváme s uzeným masem

Uložit

Uložit

Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
    Čočku namočíme
  2. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
    Maso dáme vařit se zeleninou a kořením
  3. Vaříme pomalu
  4. Čas od času sebereme pěnu.
    Sbíráme čas od času pěnu
  5. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
    Maso dáme do alobalu, aby si odpočinulo
  6. V alobalu si maso pěkně odpočine a pustí šťávu
  7. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
    Čočku zalijeme vývarem
  8. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
    Nasekáme bylinky
  9. Cherry rajčátka překrájíme na poloviny
  10. Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  11. Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
    Scedíme
  12. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
    Osmahneme šalotku
  13. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
    Přidáme špenát
  14. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
    Přidáme rajčátka
  15. Přidáme bylinky
  16. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
    Zakápneme citronovou šťávou
  17. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
    Zaklopíme a dusíme
  18. Hotovo. Můžeme podávat.
    Hotovo, můžeme podávat
  19. Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
    Maso odpočaté v alobalovém pelíšku je šťavnaté
Tip:

Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.

Okurkový salát s bílými fazolemi a rajčaty | Italská trikolora

Nedám pokoj, tak tu máme zase okurkový salát. Tentokrát s trochu netradiční přísadou – bílými fazolemi. Tak vzhůru na salát! A bude i video. Ne, že byste to nezvládli, ale mě to baví zkoušet další věci.

Okurkový salát s bílými fazolemi a rajčaty | Italská trikolora
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Množství ingrediencí je na vás, takže podle chuti postupně přidávejte olej i ocet. Salát máte hotový tak za 10 až 15 minut, pak už můžete servírovat. Nebo ještě dejte na chvíli vychladit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Okurkový salát s bílými fazolemi a rajčaty | Italská trikolora
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Množství ingrediencí je na vás, takže podle chuti postupně přidávejte olej i ocet. Salát máte hotový tak za 10 až 15 minut, pak už můžete servírovat. Nebo ještě dejte na chvíli vychladit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Fazole propláchneme a necháme okapat.
    Fazole propláchneme
  2. Nakrájíme rajčata. Podélně je rozčtvrtíme (pokud máte soudková) a pak napříč nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme rajčata
  3. Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
    Červenou cibuli nakrájíme na měsíčky
  4. Okurku oloupeme na zebru a přepůlíme. Lžičkou se zbavíme semínek a pak napříč nakrájíme na půlměsíčky.
    Oloupeme
  5. Přepůlíme
  6. Vyškrabeme
  7. Nakrájíme
  8. Petržel nasekáme na drobnější kousky.
    Petržel nasekáme
  9. Vše smícháme.
    Všechno smícháme
  10. Přidáme postupně olivový olej, je na vás, jaké množství chcete v salátu mít. Začněte 1 lžící.
  11. Pokropíme octem (můžete použít i citronovou šťávu), přidávejte postupně, podle chuti. Začněte 1 lžící.
  12. Přidáme sůl a pepř.
  13. A můžeme podávat