Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times

Tak tuhle čočkovou inspiraci předložila v americké adaptaci Martha Rose Shulman čtenářům New York Times. Sladkoslaná kombinace čočky, cibule a mrkve, to už něco podobného tady máme. Ale tenhle recept je přece jenom jiný. Martha radí, že tohle jídlo vydrží pár dnů v ledničce, takže stačí jenom vytáhnout, nechat stát při pokojové teplotě a podávat. Doporučuje i přílohu – hodí se bulgur nebo quinoa. Takže přidávám adaptaci českou. Ať je veselo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká.
    Restujeme cibuli
  3. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
    Přidáme mrkev a česnek
  4. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá).
    Přidáme zředěný protlak
  5. Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.
    Přidáme mátu
  6. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.
    Turecká čočka sama o sobě