Čevabčiči | Variace na gyros

Už tu máme jeden recept, byl to takový vypuštěný balónek. Takže to rozjíždím ještě jednou. A proč variace na gyros? Trocha koření chutě pozmění.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 minut na odležení v chladu
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 minut na odležení v chladu
V receptu, na který odkazuji výše, je popsána i celá historie tohoto jednoduchého jídla. Takže jen ve stručnosti. Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. No, koření na gyros je tu jaksi bonus. Tenkrát jsme doma, kráva i prase je z tuzemských chovů.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 minut na odležení v chladu
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 minut na odležení v chladu
V receptu, na který odkazuji výše, je popsána i celá historie tohoto jednoduchého jídla. Takže jen ve stručnosti. Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. No, koření na gyros je tu jaksi bonus. Tenkrát jsme doma, kráva i prase je z tuzemských chovů.
Čevabčiči | Variace na gyros
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Oba druhy masa smícháme, zalijeme trochou minerálky a přidáme pepř, sůl a špetku koření na gyros. Prohněteme a vytvoříme kompaktní masu. Dáme do chladu tak na hodinku odležet.
  2. Mezitím dáme vařit brambory. Když volíte baby brambory, můžete je nechat ve slupce. Větší můžeme přepůlit. Vaříme 20 minut.
  3. Z masové směsi vytvoříme v dlani koule.
  4. Vytvoříme válečky, které pak smažíme.
  5. Smažíme tak asi 5 minut v dobré vrstvě řepkového oleje.
  6. Podáváme s bramorem, nakrájenou cibulí a hořčicí. Nebo ještě můžeme přidat omáčku na gyros.

Čevapčiči | Balkánská záležitost | Prostě brnkačka

Čevabčiči, čevapčiči, čevap, čevapi…  Asi nejrozšířenější specialita z mletého masa po celém východním přímoří Jadranu i vnitrozemí (Bosna a Hercegovina, Srbsko) a také u nás. A vyslovujeme to různě, stejně tak dopadl i kebab. Takže čebapčiči a kebap. Ale to na chutě nemá zase takový vliv.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Čevapčiči | Balkánská záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Mleté maso osolíme a opepříme.
  2. Přidáme trochu minerálky a promícháme. Dobře promícháme.
  3. Necháme chvíli v chladu. Mezitím dáme vařit oloupané brambory.
  4. Do dlaně vložíme část masa, vytvoříme kouli a pak tvoříme z masové směsi válečky.
  5. Smažíme v pánvi, dávku tak 5 minut.
  6. Podáváme s bramorem, nakrájenou cibulí a hořčicí.
Tip:

MALÝ EXKURS DO HISTORIE:
Ćevapčići – čevap má svůj původ na Balkáně během osmanské expanze do jihovýchodní Evropy a vyvinul se přes středověk do regionální speciality podobnou kebabu.Tato specialita existuje v různých lokálních mutacích, jako je např. Travnički ćevapi z tradičně pastýřské oblasti Travnik, Sarajevski ćevap ze Sarajevské oblasti, které vypadají podobně, ale chutí mírně odlišné v závislosti na používaném koření a mase (některé druhy obsahují jehněčí, jiné vepřové maso), stejně jako Banjalučki ćevap, které se liší nejen v chuti, ale také tím, že je grilovaný v kvartetu (většinou čtyři čevapi v kuse). Ve všech případech jde o jídlo jednoduché, a tradičně se podává v chlebové placce somun (lepinja) s cibulí a nebo Kajmakem a jogurtem či kefírem, jako apetizerem. Zatímco v Bosně je běžné že ćevapi musí být servírovány s různou zeleninou a kořením. V Chorvatsku se nejčastěji čevapčiči podává s ajvarem. V Srbsku je domovem leskovački ćevap jehož receptura vychází z tradiční srbské pljeskavice. To je pojmenované po městě Leskovac.