Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen

Už jsem tady, tedy spíše na topreceptech, rozvlnil vody receptem na falešnou ovarovou polévku, tak půjdeme podle tradice ještě dál a uděláme si falešnou zabijačku. Což zaskočí ty, kteří mají v oblibě moje zeleninové recepty. Tak si vážení držte čepice, pojedeme.

Tuhle laskominu jsem okouknul a sestavil si podle několika dostupných receptů. K vepřovému kolenu na kmíně byla skvělá.

S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem
S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem

Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
    Podáváme k masu
  2. Podáváme k ovarovému kolenu.
    Vejmrda s vepřovým kolenem a chlebem
  3. Zbylo? Nevadí, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
    Ve sklenici vydrží v chladu nějaký čas
Tip:

Český rozhlas vypustil do světa recept podle Mirky Kuntzmannové, který říká:

Suroviny na vejmrdu: 

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl 

Příprava vejmrdy: 

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:

1 jablko

2 menší křeny

1 lžíci octa

1 lžíci cukru

Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme  a necháme několik hodin odstát.

*

Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať

Ano, kdyste se chtěli živit výrobou tohoho čatní, asi byste zplakali nad výdělkem. Tvořil jsem ho postupně z jednoduchých ingrediencí, ale časově je to spíše volnočasová záležitost, takže na víkend, jelikož ani dvě hodiny nestačí. Ale ten výsledek je perfektní. Pokud nemáte na takovou věc nervy, skočte si do supermarketu a kupte si hotové, je-li. A pokud nemáte rádi ostré a spíše preferujete sladší omáčky, zapomeňte na chilli papričky i chilli omáčku. Můžete také ještě přidat lžíci cukru navíc.

Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Základ toho, co potřebujeme. První krok je šup šup, takže je dobré být připraven. Cibule nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme, rajčata podélně rozčtvrtíme a napříč nakrájíme. Beraní rohy zbavíme semínek a nakrájíme na kousky, chilli papričky pokud možno také zbavíme semínek a nasekáme. Další suroviny už na fotkách nejsou, tenhle recept se tvořil postupně, podle nápadu. Ostatně na jejich přípravu už je dost času...
    Připravte si
  2. Do pánve dáme krájená rajčata i se šťávou, cibuli, beraní rohy, chilli papričky, uzenou papriku, česnek, vinný ocet a cukr.
    Všechno musí do pánve
  3. Promícháme dobře, hlavně, aby se rozpustil cukr a dusíme na mírném ohni tak asi 90 minut. Občas promícháme, měla by se vytvořit taková marmeládová konzistence.
    Promícháme
  4. Dusíme
  5. Přidáme nakrájená čerstvá rajčata a rajčatové pyré, vodu, čerstvý zázvor a chilli omáčku. Promícháme a necháme dusit určitě ještě tak 60 minut. Občas promícháme.
    Přidáme čerstvá rajčata
  6. Je vlastně hotovo. Ale pokud chceme mít kompaktnější pastu, ještě na mírném ohni necháme probublávat podle potřeby tak ještě 60 minut. Vypneme a necháme dojít. Pokud jste přípravu stihli dokončit společně s dalším jídlem, můžete podávat. Jinak si čatní dáme do sterilizované sklenice a dáme do chladu.
    Hotovo
  7. Připraveno k uskladnění
Tip:

Toto čatní jsem připravil k zelníkům s anglickou slaninou a olomouckými tvarůžky.

Zelníky s čatní
Zelníky s čatní

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré

Když jsem zauvažoval, že by se k divokým medovým kuřecím paličkám dala jako příloha dát rýže, vyvstala otázka, zda to nebude suché. Bylo by. Tak to se musí vyřešit. U protinožců jsem narazil na recept, který se zdá vhodný, dobrý a navíc ještě mohu recyklovat opražený sezam, který jsem v množství při receptu na divoké kuřecí paličky trochu přehnal. To, že se dá tento dip připravit i k jarním závitkům, na které se chystám, je jedině dobře. Je vhodný i k jehněčím kotletkám, do toho bych také jít. Uvidíme.

Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Zahřejeme olej v malém rendlíku na střední teplotě. Přidáme tence nakrájenou jarní cibulku, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme tak 2 až 3 minuty.
    Cibulka
  2. Česnek s chilli
  3. Přidáme sojovou omáčku, med, sezamový olej, sezamová semínka a 2 lžíce studené vody. Dobře promícháme a vaříme ještě tak 2 až 3 minuty, aby se med zcela rozpustil. Dochutíme pepřem.
    Sojová omáčka
  4. Přidáme med
  5. Vaříme
Tip:

Tento dip můžeme servírovat třeba s divokými medovými kuřecími paličkami a rýží.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Čerstvá rajčatová salsa | Se špagetami nemá chybu

Rajčata ze zahrádky, kapitola 2. No, už tady máme rajčatovou salsu připravenou s treskou, ovšem z cherry rajčátek. A protože máme po ruce přehršli domácích rajčat, pustíme se do salsy z nich. Ostatně ke špagetám se náramně hodí.

Čerstvá rajčatová salsa | Se špagetami nemá chybu
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlá a svěží, tak můžeme označit čerstvou rajčatovou salsu. Je hotová za pár minut a dodá jídlu další chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Čerstvá rajčatová salsa | Se špagetami nemá chybu
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlá a svěží, tak můžeme označit čerstvou rajčatovou salsu. Je hotová za pár minut a dodá jídlu další chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rajčata nakrájíme nadrobno, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a zalijeme citronovou šťávou. Osolíme a promícháme.
    Připravíme
  2. Hotovo. Než budeme salsu servírovat, několikrát promícháme.
    Salsa
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pomerančová salsa | Hodí se k rybě

Bylo to pro mě překvapení, když jsem narazil na pomerančovou salsu. Míchání ovoce s masem nebo zeleninou mi nedělá problémy. Někomu však propojení chutí vadí a hned utíká od stolu. Vyzkoušel jsem pomerančovou salsu s makrelou a mé překvapení pokračovalo.

Pomerančová salsa | Hodí se k rybě
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pomerančová salsa předčila mé očekávání a zbořila poslední pochybnosti, které v člověku, který zkouší něco nového, přece jen v hloubi duše hlodají. A také máte na vybranou – zkusíte to se mnou, ale když vám chuťově nebude sedět, tak ji na talíři necháte. Ale doporučuju ochutnat, stojí to za to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Pomerančová salsa | Hodí se k rybě
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pomerančová salsa předčila mé očekávání a zbořila poslední pochybnosti, které v člověku, který zkouší něco nového, přece jen v hloubi duše hlodají. A také máte na vybranou – zkusíte to se mnou, ale když vám chuťově nebude sedět, tak ji na talíři necháte. Ale doporučuju ochutnat, stojí to za to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Pomeranč skrojíme na obou koncích.
    Seřízneme konce pomeranče
  2. Odstraníme kůru i dužinu.
    Oddělíme
  3. Dílky pomeranče rozkrojíme podélně mezi membránami.
    Rozkrojíme
  4. Olivy, šalotku i petržel nasekáme.
    Připravíme salsu
  5. Dobře opepříme, smícháme a je hotovo, můžeme servírovat.
    Salsa s pomerančem
Tip:

Trochu informací:

Salsa je španělský a italský výraz označující obecně omáčku. V mexické kuchyni označuje specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce (nejčastěji z rajčat či kukuřice), která je určena k namáčení tortilly nebo různých chipsů, případně k dochucení rozličných pokrmů.

Recept na salsu je znám už ze spisů z období aztécké říše a v nespočetných obměnách se používá dodnes. Pokud jde o pikantnost, mexická salsa se připravuje a prodává v provedení od mild přes medium až po hot, tedy od jemné přes střední až po pálivou.

Ovšem salsa může být i pomerančová, s avokádem nebo třeba s mangem.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Ředkvičkový dip | Svižná záležitost

Už jsem zkoušel okurku, tentokrát je na řadě ředkvička. Zahraje si v zakysané smetaně, protože potřebujeme rychlý dip, lahodný a vyvážející chutě servírovaného jídla. Seznamte se. V hlavní roli ředkvičky a zakysaná smetana.

Ředkvičkový dip | Svižná záležitost
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nakrájet ředkvičku nadrobno, to je jediná komplikace. Pro někoho jistě banalita, takže další text můžete přeskočit, vzít nůž a jít do toho. Ředkvičku stačí překrojit podélně na půlku, pak ještě na dvě vrstvy a už můžeme krájet jako cibuli. Podélné husté řezy a pak příčné. Výhodou je, že ředkvičku se mi podařilo takhle nakrájet do poslední mrtě, zatímco na konci cibule mi jednotlivé vrstvy sklouzávají. Viděl jsem to mockrát v televizi i na videu a stejně se mi to děje, zatímco někteří nakrájí cibuli svižně, jedou jako motorová myš. Ale tady neřešíme cibuli, takže klid.
Ředkvičkový dip | Svižná záležitost
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nakrájet ředkvičku nadrobno, to je jediná komplikace. Pro někoho jistě banalita, takže další text můžete přeskočit, vzít nůž a jít do toho. Ředkvičku stačí překrojit podélně na půlku, pak ještě na dvě vrstvy a už můžeme krájet jako cibuli. Podélné husté řezy a pak příčné. Výhodou je, že ředkvičku se mi podařilo takhle nakrájet do poslední mrtě, zatímco na konci cibule mi jednotlivé vrstvy sklouzávají. Viděl jsem to mockrát v televizi i na videu a stejně se mi to děje, zatímco někteří nakrájí cibuli svižně, jedou jako motorová myš. Ale tady neřešíme cibuli, takže klid.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Nakrájíme ředkvičky nadrobno, přidáme zakysanou smetanu, lžičku bílého vinného octa, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Dobře promícháme.
  2. Můžeme dát na chvíli dát rozležet do ledničky, ale to není nutné.
  3. Servírujeme, třeba s rychlým kuřecím řízkem nebo s kuřecím řízkem s tajemstvím, ale hodí se i k jinému smaženému nebo pečenému masu.
    Podáváme s kuřecím masem
Tip:

Už jste vyzkoušeli kuřecí řízek s tajemstvím? Je to další zpestření ve vašem jídelníčku. A večeře, kterou budete mít na stole za pár minut. Stejně jako rychlý kuřecí řízek.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Okurkový dip | Verze 2.0

Už tu jeden okurkový dip máme, a tohle je varianta, nebo, chcete-li, upgrade.

Okurkový dip | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento dip je na mém stole rovnocennou variantou řeckým tzatzikům. Je to šup šup, všechno smícháme a hotovo. Dip je na světě. Rychlý a lahodný.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Okurkový dip | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento dip je na mém stole rovnocennou variantou řeckým tzatzikům. Je to šup šup, všechno smícháme a hotovo. Dip je na světě. Rychlý a lahodný.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Okurku nakrájíme na drobné a jemné kostičky, vmícháme jogurt, smetanu, olej, prolisovaný česnek, vymačkáme půlku citronu a přidáme nasekaný kopr. Osolíme, opepříme a dáme vychladit.
    Okurkový dip 2.0
Tip:

Dip se hodí k masu i zelenině, třeba květákové nebo cibulové pakoře.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Tomatové chutney | Snadné a skvělé | Ochutnej čatní, čatný nebo chutney

Na chutney existuje opět celý oceán receptů. S trochou nadsázky můžeme konstatovat, že nejde o nic jiného než zeleninovou marmeládu. Některé recepty jsou dlouhé a děsí složitostí. Zkusíme něco stejně dobrého a jednoduššího. A nemusíte hned vyrazit k nejbližšímu mraveništi (viz Tip), obejde se to i bez plundrování a lovu.

Tomatové chutney | Snadné a skvělé | Ochutnej čatní, čatný nebo chutney
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Inspirátorem je kuchařský novátor a televizní hvězda z Anglie Jamie Oliver. Jestliže on říká, že je to "super easy", buďme střízlivější, ale stejně mi potvrdíte, že je to opravdu snadné. Pokud máte víc strávníků, rovnou si ingredience znásobte dvěma.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Tomatové chutney | Snadné a skvělé | Ochutnej čatní, čatný nebo chutney
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Inspirátorem je kuchařský novátor a televizní hvězda z Anglie Jamie Oliver. Jestliže on říká, že je to "super easy", buďme střízlivější, ale stejně mi potvrdíte, že je to opravdu snadné. Pokud máte víc strávníků, rovnou si ingredience znásobte dvěma.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Potřeba
  2. Nakrájíme cibuli na čtvrtinu a pak na tenké plátky, rajčátka nakrájíme na osminky a ještě překrájíme, chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme napříč na drobné kousky.
    Nakrájená zelenina
  3. Vše dáme na pánev nebo do kastrolu. Přidáme cukr.
    Cukr
  4. Přidáme ocet.
    Ocet
  5. Dobře všechno promícháme.
    Promícháme
  6. Vaříme na mírném ohni 30 až 40 minut nebo dokud se nevytvoří marmeládová konzistence. Občas promícháme. Pokud chcete hladší hmotu, pomůže tyčový mixer. Tuhle mechanizaci stačí nasadit asi 5 minut před koncem vaření.
    Rozmixujeme
  7. Hotovo!
    Hotovo
  8. Pak už stačí dát do sklenice a nechat vychladit. Může v ledničce údajně vydržet až čtyři týdny v pohotovosti. Záleží ovšem na množství.
    Dáme chladit ve skle.
  9. Chutney
Tip:

Hodí se k placičkám z kysaného zelí. Ten recept tady nemůže chybět. Zkuste ho.

Výlet do encyklopedie:

Čatní, též čatný, (původně hindsky चटनी, anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad (včetně mravenců nebo larev). Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Farmářský dresink

A je to domácí? ptají se soutěžící v kulinářském televizním pořadu tak často, až je to protivné. Možná to říkají jen aby řeč nestála, nebo se nemají na co zeptat, ale když to slyšíte po iksté, naběhne vám žíla nebo naskočí husina. Tenhle farmářský dresink může být klidně domácí – pokud máte své vlastní slepice, krávu a zahrádku na bylinky, kde se daří i pepřovníku a solný důl. Ostatně pěstovat si můžete doma i ten pepř, dokonce v květináči doma. Takže kolem všeho skáčete a na vaření už vám nezbyde čas, natož na příjemné posezení nad dobrým jídlem.

Farmářský dresink
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Proč se tenhle dresink jmenuje farmářský si odvozuju z množství bylinek, které obsahuje. Můžete se spokojit s českými verzemi, kde je jenom petržel, můžete se rozhlédnout po světě a okoukat, že v něm mohou být ještě pažitka s koprem. Každopádně je to mix, který skvěle doplní salát, třeba okurkový s vejci a rajčátky.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Farmářský dresink
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Proč se tenhle dresink jmenuje farmářský si odvozuju z množství bylinek, které obsahuje. Můžete se spokojit s českými verzemi, kde je jenom petržel, můžete se rozhlédnout po světě a okoukat, že v něm mohou být ještě pažitka s koprem. Každopádně je to mix, který skvěle doplní salát, třeba okurkový s vejci a rajčátky.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si.
  2. Smícháme majonézu s podmáslím.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, který jsme smíchali se solí. Jistě by se dala použít i česneková pasta, ale zůstaňme u stroužků a soli.
  4. Česnek se solí přimícháme do základu, přidáme nasekané bylinky, trochu pepře a prošleháme. Ochutnáme a případně ještě přisolíme. Opět prošleháme a dáme do chladu.
    Smícháme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dip s nivou | K pikantním kuřecím křídlům je to skvělá volba

Ostrá jídla chtějí obvykle jemné doladění. Takže, když si připravíte dost pikantní kuřecí křídla nebo špízy, je namístě mít po ruce dip, který chutě doladí.

Dip s nivou | K pikantním kuřecím křídlům je to skvělá volba
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně to ani nemusí trvat deset minut, pokud jste svižní, máte tento dip natošup. Mícháte a mícháte, vytvoříte jemnou omáčku, která chuťově zapadne k ostrým křidélkům.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Dip s nivou | K pikantním kuřecím křídlům je to skvělá volba
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně to ani nemusí trvat deset minut, pokud jste svižní, máte tento dip natošup. Mícháte a mícháte, vytvoříte jemnou omáčku, která chuťově zapadne k ostrým křidélkům.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nivu nastrouháme nebo rozdrobíme, vmícháme podmáslí, zakysanou smetanu a majonézu. Osolíme a opepříme. Zalijeme citronovou šťávou a důkladně rozmícháme.
    Podání.
  2. Podáváme k pikantním kuřecím křídlům a podobně.
    Způsob podávání.
Tip:
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Bílý rychlý dip | Ke kuřeti a jinak

Kořeněné maso chce nějakou protiváhu. Zkuste dip, který je hotový za pět minut.

Bílý rychlý dip | Ke kuřeti a jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zakysaná smetana a ochucené gervais, to je celý trik. Hodí se ke smaženému kuřeti.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Bílý rychlý dip | Ke kuřeti a jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zakysaná smetana a ochucené gervais, to je celý trik. Hodí se ke smaženému kuřeti.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme zakysanou smetanu s krémovým sýrem Gervais, ochuceným česnekem a bylinkami. Nadrobno nakrájíme nať jarní cibulky a řapíkatý celer. Přidáme pepř a špetku soli. Vše dobře promícháme.
    Dip, příprava.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dipový zeleninový salát | Samostatně i spolu

Možná vám název připadá padlý na hlavu, nebo kuchař, nechme to být. Dipový salát vznikl z potřeby mít ke špízům dip. A vlastně by se hodil i salát. Tak proč to nespojit.

Dipový zeleninový salát | Samostatně i spolu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně triviální. Nakrájíte zeleninu, okořeníte, osladíte, okyselíte a zalijete zakysanou smetanou. Jíst se dá samostatně, nebo právě ke špízům či jinému peprněji připravenému masu. Jen je třeba připravit a hned servírovat – on si totiž ocet se smetanou po delší době pohraje. Takže hned a teď.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Dipový zeleninový salát | Samostatně i spolu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně triviální. Nakrájíte zeleninu, okořeníte, osladíte, okyselíte a zalijete zakysanou smetanou. Jíst se dá samostatně, nebo právě ke špízům či jinému peprněji připravenému masu. Jen je třeba připravit a hned servírovat – on si totiž ocet se smetanou po delší době pohraje. Takže hned a teď.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Červenou cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka.
    Červenou cibuli nakrájíme.
  2. Salátovou okurku nakrájíme na kostičky.
    Okurku nakrájíme.
  3. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtinky.
    Rajčátka nakrájíme.
  4. Ředkvičky nakrájíme na drobné kostičky. Stačí přepůlit, pak rozkrájet nadrobno jako krájíme cibuli.
    Ředkvičky nakrájíme.
  5. Osolíme, přidáme pepř, cukrk a lžíci octa.
    S octem.
  6. Promícháme.
    Salát promícháme.
  7. Zamícháme do zeleniny zakysanou smetanu.
    Zakysaná smetana.
  8. Servírujeme samostatně jako salát, nebo k masu jako dip.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Okurkový dip, který chutná jako tzatziky | Hodí se k masu i zelenině

Tohle je rychlá záležitost, tak ani nemusíte moc váhat. Když mi došlo, že mi něco chybí u kuřecích nugetů s bramborami, mohl jsem sáhnout v nouzi třeba pro tatarskou omáčku. Odvíčkujete a je to. Ale můžeme se pokusit o téměř časově stejně náročnou přípravu dipu.

Okurkový dip, který chutná jako tzatziky | Hodí se k masu i zelenině
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle rychlý dip se hodí, což mám také vyzkoušeno, jak k masu, tak třeba ke smaženému květáku. Je fakt jednoduchý a má všechno, co potřebujete.
Doba přípravy
3 minuty
Doba přípravy
3 minuty
Okurkový dip, který chutná jako tzatziky | Hodí se k masu i zelenině
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle rychlý dip se hodí, což mám také vyzkoušeno, jak k masu, tak třeba ke smaženému květáku. Je fakt jednoduchý a má všechno, co potřebujete.
Doba přípravy
3 minuty
Doba přípravy
3 minuty
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Okurku nakrájíme na kostičky.
    Nakrájíme okurku
  2. Smícháme se zakysanou smetanou.
    Přidáme zakysanou smetanu
  3. Osolíme a opepříme.
    Osolíme a opepříme
  4. Dobře promícháme.
    Mícháme
  5. Servírujeme, třeba se smaženým květákem a hranolky.
    Podáváme
Tip:

Dip si můžete připravit k pikantnímu smaženému květáku nebo ke kuřecím nugetům.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dip s okurkou a paprikou | Rychlá záchrana

Už jste si všechno připravili a najednou zjistíte, že nemáte žádný vhodný dip? Nepropadejte panice a konejte. Stačí si položit jednu otázku. Na tu druhou už odpovím receptem.

Dip s okurkou a paprikou | Rychlá záchrana
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Což takhle zkusit přidat do zakysané smetany kyselou okurku a nakládanou papriku. Bude to fungovat?
Doba přípravy
5 minut
Doba přípravy
5 minut
Dip s okurkou a paprikou | Rychlá záchrana
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Což takhle zkusit přidat do zakysané smetany kyselou okurku a nakládanou papriku. Bude to fungovat?
Doba přípravy
5 minut
Doba přípravy
5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Nachystáme vše, co potřebujeme. Po ruce pak máme ještě sůl a pepř.
    Nachystáme si
  2. Nakrájíme nadrobno okurku i papriku, vmícháme do zakysané smetany, osolíme a opepříme. A můžeme servírovat.
    Hotový dip s okurkou
Díky za návštěvu, dobrou chuť!