Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží

Vepřový bůček? Dá se s ním udělat něco zajímavého? Někomu chutná pečený na cibuli a česneku, to patří k naší klasice. Ale jinak? Nalistoval jsem pár videí a hledal inspiraci. Zase je co objevovat. Třeba i s bůčkem, se kterým zrovna nebývám kamarád. Tak jsem se odvážil a nelituju. Tohle fakt stojí za vyzkoušení. A tím se tady nepodbízím.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo... Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
  2. Bůček nakrájíme na kostky.
  3. Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  4. Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
  5. Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minut, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
  6. Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
  7. Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
  8. Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
  9. Přidáme česnek. Promícháme, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
  10. Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
  11. Nakrájíme jarní cibulku.
  12. Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
  13. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  14. Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
  15. Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
  16. Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Promícháme.
  17. Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
  18. Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
  19. Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 až 60 minut.
  20. Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
  21. Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.

Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik

Už tu takovou polévku máme a to i delším vyprávěním o této polévce z Asie. Dneska je pho nejen v nabídce vietnamských restaurací, ale dokonce i v jejich názvu. Phở (také pho, vyslovuje se [fə:] s klesavo-stoupavým tónem) je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Obvykle se podává k snídani, ale je možno ho podat i v jinou denní dobu. Dnes je možno se setkat s tímto pokrmem v mnoha restauracích v Evropě, USA a Asii, hlavně v místech s vietnamskou komunitou. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungovými klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. Tady se postup ale liší. Potřebujete hovězí vývar a pak tenké plátky svíčkové přelijete tímto horkým vývarem. Maso se přelitím uvaří. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vývar. Proprané hřbety dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, hřbety a zeleninu vyhodíme.
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
  3. Do vývaru přidáme opraná kuřecí horní stehna. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, nakrájenou pálivou zelenou papriku, jarní cibulku a celou skořici.
  4. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu. Občas promícháme. Pak horní stehna vyjmeme z polévky. Vyjmeme i tu skořici.
  5. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
  6. Maso ze stehen po mírném vychladnutí obereme a roztrháme, kůži odstraníme.
  7. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
  8. Přidáme hrášek a mrkev z konzervy, kterou napřed slijeme. Promícháme.
  9. Přidáme připravené maso a promícháme. Pak chvilku ještě povaříme na střední teplotě.
  10. Přidáme rýžové nudle a chvíli prohřejeme.
  11. Polévku servírujeme, přidáme na chuť i ozdobu nadrobnou nakrájenou nať jarní cibulky.
  12. Dobrou chuť.

Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo

Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. Tolik autentické svědectví jednoho novináře, který pho chutnal na místě. Ale když jdete po ulici, míjíte asijské restaurace i vývařovny, kde nechybí v nabídce pho. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bò). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bò chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky, které zprudka uvaříme (pho bo tai). Můžete pátrat po variantách, ale v podstatě je postup pořád stejný. Pho bò tái se připravuje se zprudka uvařeným hovězím masem – většinou se svíčkovou, případně falešnou svíčkovou, pho bò chín je s uvařeným hovězím z vývaru. Autentické svědectví ještě doplním další citací: Suroviny, které na ni budete potřebovat jsou trvanlivé a ty, které by mohly propadnout zkáze, si můžete zamrazit. Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. S tím souhlasím. Trochu jsem se obával, že bude křik u stolu. Je to pikantní, jiná chuť, Asie. Ale bylo ticho po pěšině. Jen zbývalo přidat do polévky pár kuřecích krků. Prý vzpomínka na dětství, nostalgie jako prase. Ale to na polévce nic nemění.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Založíme si vývar. Proprané krky dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, krky dáme stranou, zeleninu vyhodíme.
    Začneme vývarem
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
    Připravíme si
  3. Do vývaru z krků dáme oprané kuřecí horní řízky (nebo nakrájíme prsa případně). Můžete samozřejmě okrájet ty kousky tuku, já to obvykle nedělám.
    Přidáme maso do vývaru
  4. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, jarní cibulku, skořici a asi dvě špetky anýzu.
    Vše dáme do hrnce
  5. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.
    Přidáme sojovou omáčku
  6. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu.
    Vaříme
  7. Občas promícháme. Pak maso vyjmeme z polévky.
    Necháme táhnout
  8. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
    Připravíme nedle
  9. Maso roztrháme vidličkou.
    Natrháme maso
  10. Záleží na tom, jak chcete mít kousky masa v polévce velké.
    Na kousky
  11. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
    Přidáme rybí omáčku
  12. Přidáme zeleninu z konzervy. Můžete samozřejmě nakrájet mrkev (fajnšmekři na nudličky metodou julienne).
    Přidáme mrkev a hrášek
  13. Zelenina
  14. Promícháme.
    Chvíli povaříme
  15. Maso vložíme do polévky a promícháme.
  16. Přidáme skleněné nudle.
    Přidáme nudle
  17. Prohřejeme a necháme chvilku dojít.
  18. Polévku servírujeme spolu s drobně nakrájenou chilli papričkou a nakrájenou jarní cibulkou.
    Podáváme s chilli a cibulkou
  19. Dobrou chuť.
    Podáváme
  20. Pro nostalgiky můžete ještě v polévce prohřát krky a servírovat je v polévce. Prý vzpomínka na dětství, tak proč nevyhovět.
    Pro nostalgiky
Tip:

Také je dobé vědět, když už:
Phở,(také Pho, vyslovuje se [fá], [fo], nebo v hanojském dialektu [foho], je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungo klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

CO JE JULIENNE:
Pokud nakrájíte zeleninu na velmi jemné proužky, říká se této úpravě julienne. Takto nakrájená zelenina se vkládá syrová či spařená do polévky, může však být i součástí dalších pokrmů. Celer nakrájený tímto způsobem bývá základem remulády, z brambor se zase tvoří tenké hranolky julienne nebo se na tenká kolečka krájí cibule na jihoamerický ceviche. Poprvé se tento termín objevuje v knize Le Cuisinier Royal et Bourgeois (což by se volně dalo přeložit jako kuchařka pro krále i měšťany) z roku 1722. Přesný původ slova není jasný, má se však za to, že takto nejspíš začal zeleninu krájet nějaký Jules nebo Julien. Nebo že by Julie?

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut

Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
    Namočíme jidášovo ucho

  2. Připravíme si kuřecí horní stehna.
    Připravíme kuře

  3. Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
    Zalijeme vodou

  4. Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
    Přidáme zeleninu

  5. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
    Odebíráme pěnu

  6. Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
    Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem

  7. Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
    Přidáme víno

  8. Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
    Zakryjeme a dusíme

  9. Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
    Přidáme houby a omáčky

  10. Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
    Přidáme jarní cibulku

  11. Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s rýží