Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masem a černobílou fazolovou.
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Fasolada | Na řecké vlně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
Opět chvíli restujeme.
Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
Přidáme fazole.
Dobře promícháme.
Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
Dobrou chuť.
Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:
Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:
Původně to měl být pokus o fazolovou polévku. Z bílých fazolí. Ale pak na mě vykoukly černé fazole a bylo rozhodnuto. Budeme mít šachy na talíři. Ale nečekejte šach mat, pochutnáte si.
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Pak dáme stranou.
Do kastrolu, ve kterém jsme slaninu opékali, přidáme olej a zahřejeme.
Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pak přidáme i na drobno nakrájenou mrkev. Restujeme spolu tak 5 minut.
Přidáme nasekaný česnek a restujeme do minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem.
Přidáme bílé i černé fazole a necháme na mírném ohni probublávat. Už jsou vařené, takže stačí tak 20 minut.
Osolíme a opepříme.
Původně jsem vzdoroval myšlence, že půlku polévky rozmixuju. Jenže pak mi došlo, že by bylo dobré ji mít méně vodovatou a více krémovitou. Proto povolávám tyčový mixer! Takže 5 naběraček jde stranou, nechávám je vychladnout aspoň trochu a pak použiju tyčový mixer.
Rozmixovanou část polévky vrátíme do kastrolu, přidáme dvě třetiny osmahnuté slaniny a promícháme. Chvilku povaříme a nakonec přidáme trochu rajčatového pyré. Když chcete červenou polévku, ještě přitlačte.
Při podávání polévku dozdobíme trochou opečené slaniny a petrželkou.
Byla příležitost zase zabrousit na Wild East, tak brousíme. Potřebujete k tomu opravdu ostrý nůž.
Rychlá čína na pánvi | Proč ne?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Čína je rychlá, takže po ní saháme v momentě, kdy nebylo moc času. Jenom je dobré si připravit všechno k ruce. Pak to jde totiž ráz na ráz a nějaké krájení zeleniny, když už je maso na pánvi už sotva stíháte.
Čína je rychlá, takže po ní saháme v momentě, kdy nebylo moc času. Jenom je dobré si připravit všechno k ruce. Pak to jde totiž ráz na ráz a nějaké krájení zeleniny, když už je maso na pánvi už sotva stíháte.
Budějovický rozhlas poslal do svět recept na zelný salát, ovšem ne ledasjaký, ale salát z kysaného zelí. Tak si to vyzkoušíme. Na netu se dokonce vyskytuje i ve verzi jako vyproštovák. No, ten netřeba. O původu bude asi vědět víc rodina Bednářova z české Paříže, jejíž recept rezonoval éterem. Je prý vynikající k pečenému masu nebo bramboráku, doporučují vyzkoušet místo vařeného zelí ke klasickému vepřo knedlo zelo. Tak jsem ho přiložil k masové roládě.
Salát z kysaného zelí | Na vlnách vitaminů
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže je to jednoduché jako facka. Dá se do salátu vmíchat med, cukr, ale podle jiných také jogurt, pomeranč, červenou řepu... Nemám ale vyzkoušeno.